Ana Sayfa ÇEVRE 6 Haziran 2015

Başkan Can, “Çevre hassasiyeti olan bir belediyeyiz”

Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, “Göreve geldiğimiz 2004 yılında Ümraniye’de 270 bin metrekare park alanı vardı. Şu an sahip olunan park alanımız 631 bin metrekareye ulaştı. Çevre konusunda bu denli hassasiyeti olan bir belediyeyiz.

Sosyal belediyecilik felsefesiyle hareket eden Ümraniye Belediyesi, çevreye ve insana verdiği değerle örnek işler yapmaya devam ediyor. Sorumlu belediyecilik yaklaşımıyla çevreye olan duyarlılığını yıl boyunca türlü çalışmalarla ortaya koyan Ümraniye Belediyesi, Dünya Çevre Günü’nde dikkat çekici bir etkinlik düzenledi.

5 Haziran Cuma günü Ümraniye Meydanı’nda düzenlenen şenliğe Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, AK Parti Ümraniye İlçe Başkanı Av. Enver Sedat Çakıroğlu, AK Parti Ümraniye İlçe Kadın Kolları Başkanı Mukaddes Tosun, Ümraniye Belediyesi Meclis Başkan Vekili Hüseyin Erdoğdu, Ümraniye İlçe Emniyet Müdürü Hüseyin Göllüce, Ümraniye Belediye Başkan Yardımcıları, belediye meclis üyeleri, belediye birim müdürleri, muhtarlar, STK temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Ümraniye Meydanı’nda binlerce çocuğun katılımıyla şenlik havasında geçen programda, birçok etkinlik atölyesiyle çocuklar hem öğrenip hem de eğlendiler.  Çevreci Sanat Atölyeleri, Çevreci Bilim Atölyeleri ve Heykel Sanat Atölyelerinde çocuklar hem geri dönüşümü mümkün olan malzemelerle sanatsal çalışmalar icra edip, hem de bilim atölyelerinde çeşitli deneyler yaparak çevre ve doğayı tanımaya çalıştılar.

Ümraniye Belediyesi bünyesinde çalışmalarına devam eden Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü bugüne kadar 60 okulda 45.413 öğrenciye ulaşarak, çevre bilincini geliştirmek adına eğitimler verdi. Ayrıca okullarda ve kültür merkezlerinde öğrencilere Prof. Dr. Orhan Kural tarafından ‘Yaşanabilir Bir Dünya İçin Elele” isimli konferanslar verildi.  

Programda, meydanda bulunan şişme oyun grupları, yüz boyama atölyeleri, palyaçolar eşliğinde pamuk şeker ve mısır dağıtımıyla çocuklar mutlu bir gün geçirdiler.

İnsanın çevreye olan duyarlılığının oldukça önemli olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Belediye Başkan Yardımcısı Av. Serap Eşit Elveren, “Yaptığımız çalışmalar anlamında ambalaj atıklarının, bitkisel ve madensel atık yağların, atık pillerin, ömrünü tamamlamış lastiklerin, son olarak elektrik ve elektronik atıkların toplanmasında büyük bir hassasiyet ve gayretle faaliyetlerimizi yürütüyoruz” dedi. Atıkların doğada yok olmasının yıllar aldığını kaydeden Elveren, “Ümraniye Belediyesi olarak, günde yaklaşık olarak 39 ton ambalaj atığı topluyoruz. Belediye olarak ne kadar toplama çalışması yaparsak yapalım, en öncelikli sorumluluğumuz bu konunun önemini ve yapılması gerekenleri anlatmaktır” diyerek sözlerine son verdi.

Dünya Çevre Günü münasebetiyle Ümraniye Meydanı’nda bir araya geldiklerini belirten AK Parti Ümraniye İlçe Başkanı Av. Enver Sedat Çakıroğlu, “Bizler bu meydanda ambalaj atıklarının, kullanılmış pillerin ve ömrünü tamamlamış lastiklerin toplanmasından bahsediyoruz. Hâlbuki bundan 15 yıl önce İstanbul’da bu tür konuların bahsi dahi geçmiyordu. Bizler, İstanbul’daki hava kirliliğini, kokan çöpleri konuşuyorduk” dedi. Çakıroğlu, Belediye Başkanı Hasan Can ve ekibine yürüttükleri çalışmalardan dolayı teşekkürlerini sunarak konuşmasına son verdi.

BAŞKAN CAN: “ÇEVRE KONUSUNDA HASSASİYETİ OLAN BİR BELEDİYEYİZ”

Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can konuşmasına, programa katılanların Dünya Çevre Günü’nü kutlayarak başladı. Ümraniye’nin 2013 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ülke çapında düzenlemiş olduğu yarışmada İstanbul’un birinci, Türkiye’nin de üçüncü temiz ilçesi seçildiğini hatırlatan Başkan Hasan Can, “Doğrusu bu değerlendirme bizim açımızdan sürpriz değil. Göreve geldiğimiz günden bu yana temizlik imandan gelir düşüncesiyle, önce temizliği ön plana alarak; daha temiz, daha yeşil, daha güzel bir ilçe oluşturmak adına çalıştık” dedi. Başkan Hasan Can, göreve geldikleri 2004 yılında Ümraniye’de 270 bin m² park alanı olduğunu, şu an sahip olunan park alanının ise 631 bin m ’ye ulaştığını belirterek,  “Çevre konusunda bu denli hassasiyeti olan bir belediyeyiz. İnsanların daha gelişmiş ve güzel yaşayacakları bir ortamı hazırlamak ve devraldığımız bu dünyayı gelecek kuşaklara daha yaşanabilir bir halde devretmek, her şeyden evvel insanlığımızın bir gereğidir” dedi. Başkan Hasan Can, “Elbette ki yapacak daha çok işimiz var, yaptıklarımızla yetinmiyoruz. Gayret bizden, tevfik Cenab-ı Allah’tan diyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanımız İdris Güllüce Bey’e her daim ilçemize gösterdiği özel gayret ve çalışmalarında bize önemli bir yer ayırdığı için çok teşekkür ediyorum” dedi. 7 Haziran bize ne anlam ifade ediyor? diye soran Başkan Hasan Can, “Ülkeye yeşili getiren, binlerce ağaç diken ve barajlar yapan, İstanbul’u suya kavuşturan Recep Tayyip Erdoğan’ın ve ekibinin, arkadaşlarının yeniden milletin teveccühüne mazhar olacağı gün anlamına geliyor. Şimdiden hayırlı olsun diyorum ve hepinizi selamlıyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

BAKAN GÜLLÜCE: “BUGÜN BAMBAŞKA BİR ÜMRANİYE VAR”

Programın son konuşmasını gerçekleştiren Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, “Çevre bizim yerli malımızdır. Anamızın ak sütü kadar, hilal ve ay yıldızımızı temsil eden al bayrağımız kadar, çevre bizim yerli malımızdır” dedi. Türkiye’nin gelişmekte ve kalkınmakta olan bir ülke olduğunu belirten Bakan Güllüce, “Her yatırım için ÇED raporu veriyoruz. Yani çevre etkileşiminin değerlendirilmesi diye bir rapor. Her yatırımcı önce bunu alıyor. Biz 1 yıl içerisinde 209 katrilyon liralık yatırıma ÇED verdik.  Yapılan hizmetlere karşı çıkılarak çevreci olunmaz” dedi. Çevreyle ilgili genç kuşakların yerli kaynaklardan beslenerek çevreci olmalarını istediklerini belirten Güllüce, “Dünyada elektronik olarak ÇED’i veren tek ülkeyiz. Gelişmiş bütün ülkeleri geçtik. Bir tek Türkiye elektronik ÇED raporu veriyor.  Teknolojiyi bu kadar iyi takip ediyoruz ve çevreye bu kadar hassasız” dedi. 1993 yılında Hekimbaşı’nda gerçekleşen çöp patlama faciasına da değinen Güllüce, “Çevreyle ilgili en çok konuşacağımız yer, eski ve Yeni Türkiye mukayesesini en iyi yapacağımız yer Ümraniye’dir. Belediye Başkanımız burada yaptıklarının çoğunu söylemedi bile. Bugün bambaşka bir Ümraniye var” dedi. Bakan Güllüce çevreye gösterdikleri hassasiyetlerden dolayı Başkan Hasan Can ve ekibine teşekkürlerini sunarak, konuşmasına son verdi.

DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ TAKI ATÖLYELERİ

Çevre temalı bu aktivitede çocuklar hayal ettikleri ve görmek istedikleri çevreyi kâğıtlara resmettiler. Sonra bu kağıtlar fırınlanarak Çevre Günü temalı kolye ve anahtarlıklara dönüştürüldü.

Rengârenk hamurlar ve geri dönüştürülebilen kâğıtlar çocukların çevreci hayalleriyle bir araya gelerek oyuncak heykellere dönüştü.

Bu atölyede her çocuk çevreci bir kahramana dönüştü. Çocukların fotoğrafları kullanılarak yapılan bu çalışmada, her çocuk kendisini tişörtü üzerine çevreci kahraman olarak resmetti. Portre fotoğrafları tişörtlerin üzerine aktarıldı. Çocuklar kendi portrelerine, istedikleri çevreci güçlere ve şekillere sahip bir vücut çizdiler.

DÜNYANIN TÜM RENKLERİNİ DOKUYORUZ ÇALIŞMASI

Çocuklar boylarına uygun olan ve aynı anda 20 kişinin dokuma yapabileceği bir tezgâhta Anadolu kilim dokuma tekniklerinden biri olan, bir düz bir ters tekniği ile ince uzun bir kilim dokudular. Dokumaya katılan her çocuğun ismi kilimin üzerinde yer aldı.

BİLİM RESTORANI

Bilim restoranında çocuklar normal bir restorandaymış gibi masalarına getirilen menülerden istedikleri deneyi seçerek siparişlerini verip deneylerini gerçekleştirdiler. Bilim Restoranı’nda ayrıca, Vejetaryen Elektrik Etkinliği, Sihirli Kimya Etkinliği, Şişedeki Dalgıç Etkinliği ve Yanardağ deneyleri yer aldı.

Şenlikte kurulan stantlarda okulların ve Bilge Çocuklar’ın geri dönüşüm malzemelerinden yaptıkları ürünler de sergilendi. Yıl boyunca okullarda belediye tarafından düzenlemiş olan ‘Atık Pil Toplama Yarışması’nda dereceye giren okullara plaket ve hediyeleri takdim edildi.

Konuşmaların sonunda vatandaşlara günün anlamına binaen 6000 adet çiçek dağıtımı yapıldı.  Yoğun bir katılımın sağlandığı etkinlik gün boyu devam etti.

Etiketler:
selyus