Ana Sayfa ÇEVRE 8 Şubat 2017

Erguvanlarımız Japonya’ya gidiyor

İstanbul’un simgelerinden olan Erguvan Ağacı artık Japonya’da da baharı müjdeleyecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kardeş şehir Şimonoseki’ye hediye ettiği Erguvan ağaçları düzenlenen törenle dikildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Eren ve beraberindeki heyet, Japonya’da işbirliği toplantıları ve etkinliklere katıldı. Başkent Tokyo’da düzenlenen “Tokyo Küresel Ortaklar ve İşbirliği Semineri’ne katılan Hüseyin Eren, toplantıda yaptığı konuşmada İstanbul’u anlattı ve katılımcı şehirlerin temsilcileri ile turizm işbirliği konularını görüştü.

İBB Dış İlişkiler Müdürü Fahri Murat Tuncay ise toplantıda İstanbul’un tanıtımı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin faaliyetleri ile ilgili detaylı bir sunum gerçekleştirdi. “Tokyo Küresel Ortaklar Semineri’ne İstanbul’un yanı sıra, Tokyo, Bangkok, Brüksel, Cakarta, Yeni Güney Galler, Taipei, Toronto, Amsterdam, Hong Kong, Tomsk, Pekin, Moskova ve Seul belediyelerinden üst düzey temsilciler katıldı.

ERGUVANLAR İKİ KENTİN DOSTLUĞUNU SİMGELEYECEK

İki gün toplantıların ardından heyet Şimonoseki’ye geçerek İstanbul ile Şimonoseki arasındaki Kardeş Şehir protokolünün 45. Yılı kutlamalarına katıldı. Kutlamalar kapsamında iki kentin dostluğunu simgelemek üzere İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hediye edilen Erguvan Ağaçları düzenlenen törenle dikildi. Türk Lale Bahçesi olarak düzenlenen Hinoyama Parkı’nın içine dikilen Erguvan ağaçları İstanbul’da olduğu gibi Japonya’da da rengarenk laleler ile birlikte baharı simgeleyecek.

Hinoyama Parkı’nda düzenlenen törende; Şimonoseki Belediye Başkanı Tomoaki Nakao, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Eren, Şimonoseki Meclis Başkanı Hiroshi Sekitani, iBB Dış İlişkiler Müdürü Fahri Murat Tuncay, İBB Anadolu Yakası Park ve Bahçeler Müdürü Hülya Demirkol ve Müdür Yardımcısı Tülay Karan’ın yanı sıra pek çok Japon yetkili ve basın mensubu hazır bulundu.

“ERGUVANLARIN ÇİÇEK AÇMASINI SABIRSIZLIKLA BEKLİYORUZ”

Erguvan ağaçları Başkan Nakao ve Hüseyin Eren’in ilk toprağı atmasıyla dikildi. Erguvan ağacı dikim töreninde konuşan Tomoaki Nakao, kardeşlik ilişkilerinde 45. Yılı kutladıklarını ve bu sürede iki şehir arasında her yönden çok güçlü bağlar kurulduğunu ifade ederek, “İstanbul Boğazı’na benzerliğiyle dikkat çeken Kanmon Boğazı’na bakan Hinoyama Türk Lale Bahçesi ve Orhan Suyolcu anıtı bu bağlarımızın temel taşlarından oldu. Geçen yıl ziyaretimize gelen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Topbaş, Hinoyama Lale Bahçesi’ni gezerken Japon Sakura ağaçlarını ve İstanbul’dan hediye aldığımız eşsiz Türk lalelerini gördü. Bu ziyaret sırasında Sayın Topbaş, İstanbul’u temsilen Erguvan ağacı yollama teklifinde bulunarak bu ağaçların iki şehrin kardeşliğinin bir işareti olarak Hinoyama Parkı’na konmasını istedi. Bu teklif bizi çok mutlu etti” dedi.

Erguvan ağaçlarını Türk laleleri ile birlikte özenle yetiştireceklerini söyleyen Nakao, “Erguvan ağaçlarının büyüyüp çiçek vermesini görmek için sabırsızlanıyoruz. Bizler de erguvan ağaçlarının yeşerdiği ve Türk lalelerinin açtığı nisan ayında İstanbul’u ziyaret edip ikili ilişkilerde daha fazla ilerleme gösterme çabalarımızı artırmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

“DOSTLUKLARIMIZI ÇİÇEKLERLE DİLE GETİRİYORUZ”

Hüseyin Eren ise Türkiye ve Japonya ilişkilerinin 125 yılı aştığını belirterek, “Farklı kültürlerin temsilcileri olarak asırlık ilişkilerimiz günümüzde daha da gelişmekte. Şehir diplomasisi olarak köprüler kuruyoruz. Dünyanın en köklü iki kültürünü bir araya getiriyoruz. İstanbul Baltalimanı’nda Japon Bahçesi oluşturduk. Dostluklarımızı çiçeklerle dile getirmeye başladık. Bu simgesel anlatımdır. Barış ve kardeşlik adına atılmış çok önemli bir adımdır. Küresel barış ve istikrar adına dünyaya örnek bir dostluktur” diye konuştu.

Şimonoseki’ye hediye ettikleri erguvan ağacının asırlardır İstanbul’da Boğaziçi’nin doğal peyzajını oluşturduğunu belirten Eren, “Erguvan İstanbul’da baharın gelişini haber veren, baharın rengini, kokusunu haberci olarak karşılanıyor. İstanbul’da baharın başka bir süs ve göstergesi de laledir. İstanbul’da 10-25 Nisan tarihleri arasında laleler dikeceğiz. Lalelerin en güzel görüneceği bu günlerde de Japon halkını İstanbul’a bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

selyus