Ana Sayfa ÇEVRE 5 Şubat 2017

İBB’den tüneller, bağlantı yolları, kavşaklar ve köprüler

Büyükçekmece’den Sarıyer’e, tüneller, bağlantı yolları, kavşaklar ve köprülerle yaklaşık 140 kilometrelik alternatif bir ulaşım güzergahı hayata geçiriliyor. Çalışma kapsamında Maçka Parkı’nda bir metrekare bile yeşil alan kaybı olmayacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi mega projelerini bir bir hayata geçirmeye devem ediyor. İstanbul’un karayolu ulaşımını rahatlatacak en önemli projelerden biri de Tünel Ulaşım Sistemi…

Avrupa yakasında Büyükçekmece’den Sarıyer’e, tüneller, bağlantı yolları, kavşaklar ve köprülerle yaklaşık 140 kilometrelik alternatif bir ulaşım güzergahı hayata geçirilecek.

Hali hazırda hizmet veren ve günde ortalama 150 bin sürücünün kullandığı Kağıthane- Piyalepaşa, Bomonti-Dolmabahçe ve Sarıyer-Çayırbaşı tünelleri ile entegre olması planlanan yeni tünel sayesinde 1 buçuk saatlik yol 10 dakikada geçilebilecek.

Toplam büyüklüğü 138 bin 971 metrekare olan Maçka Parkı’nın 3500 metrekarelik bölümünde tünel girişi için geçici bir çalışma yapılacaktır. Çalışma tamamlandığında 3500 metrekarelik alan eski haline döndürülecek ve 1 metrekare yeşil alan kaybı olmayacaktır. Çalışma yapılacak alanda 97 adet ağaç bulunuyor.

Ağaçların zarar görmemesi için İstanbul Orman Fakültesi’nden alınan 29 Aralık 2016 tarih 221560 sayılı rapor doğrultusunda hassas bir çalışma yürütülecek. Bu ağaçların bir kısmı uzmanlar nezaretinde özenle taşınıp Maçka Parkı içinde bir kısmı da farklı alanlarda yaşatılacak. Çalışmalar sırasında ağaçların kesilmesi söz konusu değil.

Tünel tamamlandığında çalışma yapılan 3500 metrekarelik alandan nakledilen ağaç sayısı kadar ağaç yine aynı yere dikileceği için ağaç sayısı azalmayacak aksine artmış olacak.

TÜNEL ULAŞIM SİSTEMİ

İnşaatına başlanacak tüneller:

Levazım – Armutlu, Armutlu-Cendere Yolu, Cendere Yolu-Ayazağa, Ayazağa-Çayırbaşı, Sarıyer-Kilyos,Kağıthane-Gaziosmanpaşa-Eyüp-İst. Cd., Gop- Eyüp (İst. Cd.) B.Paşa- Esenler -Hal Kav., Bayrampaşa – Esenler, Gürgören Esenler Cincin, Bağcılar – Olimpiyat yolu K. Çekmece, Bahçelievler (Olimpiyat yolu)K.Çekmece, Küçükçekmece Göle geçiş Köprüsülar, Avcılar -Esenyurt- Haramidere, Esenyurt- Tüyap- Büyükçekmece, Silahtarağa Cd.-Gop Cd, Eyüp, Unkapanı Kasımpaşa Sualtı Tüneli, Halkalı-Temapark.

Proje çalışmaları devam eden tüneller:

Harem-Beylerbeyi, Beylerbeyi-Çengelköy, Çengelköy-Küçüksu, Yenisahra – Bostancı, Bostancı-Küçükyalı, Kavacık-Çubuklu, Davutpaşa-Samatya, Unkapanı-Samatya, Merter-Kazlıçeşme, Levazım-Zincirlidere, Ortaköy-Kuruçeşme, Kadıköy-Kuşdili.

selyus