Ana Sayfa ÇEVRE 27 Kasım 2016

İSKİ’den dev yatırım

İSKİ’nin inşa ettiği Büyükçekmece, Silivri, Selimpaşa ve Çanta İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisleri, 1,5 milyon insanın yaşadığı bir havzaya hizmet verecek dev çevre yatırımların açılışı yapıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı “4 İleri Biyolojik Arıtma Tesisi, 27 köye yapılan Biyolojik Arıtma Tesisleri ile tamamlanan dere ıslahları ve çevre yatırımları” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle hizmete alındı. İSKİ’nin inşa ettiği Büyükçekmece, Silivri, Selimpaşa ve Çanta İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisleri böylelikle çok ciddi hizmeti sunmaya başladı.

4 YENİ İLERİ BİYOLOJİK ATIKSU ARITMA TESİSİ DEVREDE…

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Bağlı Kuruluşlarından İSKİ’nin inşa ettiği Büyükçekmece, Silivri, Selimpaşa ve Çanta İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisleri, 1,5 milyon insanın yaşadığı bir havzaya hizmet verecek dev çevre yatırımları…

Büyükçekmece İleri Biyolojik Arıtma Tesisinin günlük kapasitesi 132 bin metreküp ve 500 bin kişiye hizmet verecek. Çatalca, Tepecik, Mimarsinan, Muratbey, Çakmaklı, Karaağaç, Ahmediye ve Bahşayış bölgelerinin atıksuyunu toplayıp arıtacak.

Selimpaşa İleri Biyolojik Arıtma Tesisi günlük 70 bin metreküp kapasiteli ve Selimpaşa, Celaliye, Kumburgaz, Kavaklı ile Ortaköy’de yaşayan 300 bin kişiye hizmet verecek. Silivri’deki tesis 36 bin 500 metreküp kapasiteli ve Silivri, Fener köyü, Alipaşa, Gazitepe, Piri Mehmet Paşa, Fatih, Alibey ve Cumhuriyet bölgelerinin atıksuyunu arıtacak, 146 bin kişilik bir nüfusa hizmet verecek. 

Çanta Tesisinin hizmet vereceği nüfus 250 bin, günlük atıksu arıtma kapasitesi ise 52 bin metreküp. Hizmet alanı ise Çanta ve Gümüşyaka bölgeleri.

Çevre ve insan sağlığı için tünelleri ve atıksu hatlarıyla birlikte İSKİ, bu bölgede 1 Milyar lirayı aşan dev bir çevre yatırımı gerçekleştirmiş oldu. Bu dört tesis toplam 115 bin hektarlık bir alanın atıksuyunu toplayacak. Yaklaşık 1 milyon 500 bin kişinin atıksuyunu arıtacak.

Bu tesislerin hizmet verdiği bölge, bildiğiniz gibi İstanbul’un yazlık beldeleri. Yaz mevsimi boyunca deniz keyfi yaşanan 48 kilometrelik bir sahil bandında, işte bu tesislerle deniz suyu kalitesi yükselmiş olacak.

İstanbul’daki ileri biyolojik atıksu arıtma tesislerinin çıkış suyu, park bahçe alanları sulamasında ve sanayide kullanılıyor. Yine bu tesislerde, arıtma prosesinin sonunda biyogaz ve yakıt olarak kullanılabilen katı ürün elde ediliyor. İSKİ, yeni ileri biyolojik atıksu arıtma tesislerinin inşasını sürdürürken mevcut ön arıtma tesislerini de ileri biyolojik arıtmaya dönüştürmeye devam ediyor.

 

selyus