Ana Sayfa ÇEVRE 12 Nisan 2015

İstanbul’da lale zamanı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından geleneksel hale getirilen İstanbul Lale Festivali ‘nin 10’ncusu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın katıldığı törenle başladı. Törende konuşan Başkan Topbaş, “600 binle başlamıştık. Bu yıl 30 milyon lale soğanı İstanbul’u süslüyor. Nereden nereye geldik. Bu 30 milyonun tamamı yerli, dışarıdan yok” diye konuştu.

Emirgan Korusu’nda açılışı yapılan İstanbul Lale Festivali ‘ne Başkan Kadir Topbaş’ın yanı sıra Ak Parti İstanbul Milletvekili Ekrem Erdem, Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Mehmet İhsan Şimşek, Kültür Ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen, ilçe belediye başkanları, İBB Çocuk Meclisi, İBB Gençlik Merkezi temsilcileriyle çok sayıda vatandaş katıldı.

Festivalin açılışında konuşan Başkan Kadir Topbaş, lalenin Türk kültürünün değişmez bir parçası olduğunu söyledi. 2005 yılında, “Lale Evine Dönüyor” diyerek festivalin ilkini yaptıklarını hatırlatan Başkan Topbaş, “Bunu dediğimizde bazıları tarafından eleştirildik. ‘Ne işiniz var sıra ona mı geldi’ dediler. Halbuki biz değerlerimize kültürümüze sahip çıkacaksak her alandaki değerlerimize sahip çıkmalıyız. Kaybettiklerimizi geri kazanmak ve bizi biz yapan değerlerimizi koruyarak geleceğe yürümek zorundayız” diye konuştu.

Lalenin bu topraklardan çıkıp dünyaya yayılan bir çiçek olduğunu ama bizim bu değere sahip çıkamadığımızı kaydeden Başkan Topbaş konuşmasına şöyle devam etti: “Lale bizim kültürümüzde sadece bir çiçek değil, hayatımızın her alanında yer almış bir çiçektir. İsim olarak kullanmışız, sanatta kullanmışız. Sadece bir Pazar ünitesi olarak kullanmamışız. Bizim ecdadımız 1500 türe ulaşmış lale çeşidinde. Ama biz hala 200 çeşitte kalmışız. Onlara yetişemedik. 2005’te 600 bin lale soğanıyla başladık. Bugün 30 milyon lale soğanı İstanbul’u süslüyor. Bunu gururla ifade etmek isterim ki bu 30 milyon lale soğanı yerli. Lale İstanbulluya ve diğer illerimize aş ve iş oldu, ekonomi oldu. Üreticilerimiz 100 dönüm buğday tarlasına göre 2 dönüm lale soğanı bahçesinin daha karlı olduğunu bize söylediler.”

Lale Festivalinin İstanbul’a her alanda bir canlılık getirdiğini ifade eden Başkan Topbaş, “Esnafından taksi şoförüne her insanımız bu dönemde daha çok kazanıyor. İstanbullular, yerli yabancı turistler bu güzelliği doyasıya yaşıyor. Şehir her yönüyle canlanmış oluyor.”

REKORLAR KİTABINA GİRECEK

Başkan Topbaş lale festivali dolayısıyla değişik etkinliklerin yapılacağını ifade ederek önümüzdeki Cumartesi yapılacak bir etkinliği de şöyle duyurdu: “Önümüzdeki Cumartesi Saat 11’de Sultanahmet Meydanı’nda bin metre karelik bir alanda 545 bin lale ile oluşturulmuş bir halı deseni sergilenmeye başlayacak. Bu halı deseni dünya rekorlar kitabına girecek. Dünya en büyük lale desenli halıyı İstanbul’da görmüş olacak. Biz işte yapınca en iyisini yaparız.”

“İSTANBUL’UN MEVSİMSEL ŞANSI”

Başkan Topbaş, İstanbul’un mevsiminden dolayı laleyi Avrupa pazarına diğer ğlkelerden daha erken sunacağının altını çizerek konuşmasını şöyle bitirdi: “Biz istiyoruz ki lale soğanı kesim zamanı geldiği zaman milyonlarca kesilen lale soğanını ihraç edelim. Biz de bundan dolayı Çobançeşme’deki fidanlığı istedik. Orada mezat alanı kurmak istiyoruz. Uçaklarla göndermek üzere ülke dışına satmak için. İstanbul’un bir özelliği de Hollanda’dan 15 gün önce laleler açmaya başlıyor. Yani 15 gün öncesinden Avrupa pazarına laleyi sokma fırsatımız var. Bu para demek, ekonomi demek.”

Başkan Topbaş, festivalin açılışı sebebiyle lale yapraklarıyla hazırlanmış organik boyayla renklendirilmiş pastayı Emirgan Korusu’na düğün fotoğrafı çektirmek için gelen yeni evli bir çiftle sahnede kesti. Başkan Topbaş daha sonra da Emirgan Korusu’nda camdan yapılan değişik boylardaki lale figürleriyle oluşturulan camdan lale heykelinin açılışını yaptı.

Başkan Topbaş daha sonra da vatandaşlarla birlikte Emirgan Korusu’nu renk cümbüşüne çeviren laleler arasında hatıra fotoğrafı çektirdi.

Başkan Topbaş açılış öncesi Emirgan Beyaz Köşk bahçesinde yer alan değişik stantları da gezdi. Ebru Sanatçısının standına giderek lale figürü yapan Başkan Topbaş, kilim dokuyan öğrencilerin de kilim tezgâhında da dokunan kilime ilmek attı.

Etiketler:
selyus