Ana Sayfa ÇEVRE 12 Aralık 2015

İstanbul’da Teke Böceği hastalığı ile yoğun mücadele

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri, ağaçları tehdit edip çürüten Turunçgil Teke Böceği ile mücadele ediyor. On binlerce ağacın kurtarıldığı çalışmalarda 1311 ağacın çürüdüğü tespit edildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı, sorumluluk alanı içinde bulunan ve arazi çalışması sırasında tespit edilen Turunçgil Uzun Antenli Teke Böceği ile yoğun mücadele ederek, on binlerce ağaç kurtardı.

Bitki dünyasının kanseri olarak bilinen hastalığa yakalanan ve tedavisi mümkün olmayan 1311 ağaç ise, hastalığın yayılmaması için Mayıs ayına kadar kontrollü bir şekilde kesilerek imha edilecek. Kesilen ağaçların yerine 8-10 yaşlarında hastalığın bulaşmayacağı meşe, ıhlamur, sığla, ginko ağaç türleri dikilecek.

ON BİNLERCE AĞAÇ KURTARILDI

İlk olarak Zeytinburnu 10. Yıl caddesinde görülen hastalık ile İl Tarım Müdürlüğü, Zirai Karantina müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Anadolu ve Avrupa Yakası Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri kriz masası oluşturdu. Zeytinburnu Abdi İpekçi kapalı spor salonu çevresi ve Fatih Karagümrük stadı çevresi 2 km’lik alan karantina alınarak mücadele sahası olarak belirlendi. Yapılan çalışmalar sonunda İstanbul’un genelinde binlerce ağaç kontrol edildi ve koruma altına alındı.

Samatya sahilinde hasta olduğu tespit edilen bir ağaçta incelemeler yapan İBB Park Bahçe ve Yeşil Alan Daire Başkanı İhsan Şimşek, dünyada olduğu gibi İstanbul’da da bir ağaç zararlısının ağaçları tehdit ettiğini belirterek, “Yaklaşık 1 yıldır Türkçesi Turunçgil Teke olan bir böcekle mücadele halindeyiz. 2014 yılının geçen yıl Haziran aylarında yani bu ergini uçmaya başladığı dönemlerde bu böceği fark ettik ve o günden beri Tarım Bakanlığı ile birlikte bu böcekle mücadele ediyoruz” diye konuştu.

KESİLEN AĞARLARIN YERİNE YETİŞMİŞ AĞAÇLAR DİKİLİYOR

Böceğin tespit edildiği alanlarda ilaçlamalar yapıldığını söyleyen Şimşek, “Bu ağaçlarda ilaçlamanın olduğu bölgelerde ilaçlamalar yaptık. Çünkü bu ergin kanatları ufak, kendisi büyük olduğu için çok fazla uzağa uçamıyor. Yaklaşık 400 metrelik bir uçuş mesafesi var. Çıktığı bölge, Abdi İpekçi Spor Salonu’nun oralarda ve Fatih’te görüldü. Bu bölgeleri yaklaşık olarak 1 kilometre çapında bir dairede genişlettik. O bölge içerisinde de ilaçlamalar yaptık” şeklinde konuştu.

Bazı ağaçların zararlı böcekten kurtarılamadığını kaydeden Şimşek, “Özel alanlarda dahil 1311 ağaç tespit ettik. Bu ağaçlar artık ölmüş vaziyette. Bu ağaçları da karantina altına aldık ve bugün itibari ile artık ve 1 haftadır başladık, kesimlerine devam ediyoruz. Kestiğimiz ağaçların yerine yenilerini ekmeye devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

Böceğin özellikle Akça Ağaç, At Kestanesi ağaçlarına geldiğini vurgulayan Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü; “Tür olarak bu tür ağaçlara en çok geliyor. Biz zarar gören bu ağaçları tamamen zararlı gördüğümüz 2 kilometrelik alandan kaldırıp yerlerine İstanbul iklimine ve bu hastalığa dayanaklı ıhlamur ya da diğer ağaçlardan dikimini yapacağız. Şu anda bu arkada görmüş olduğunuz ağaç içerisinde larvalar var. Bu larvalar ağacı çürütüyor ve Mayıs Haziran ayı gibi ortaya çıkıyorlar. Bunlar larvadan böceğe dönmeden evvel kesip götürmemiz lazım. İstanbullulardan da Turunçgil Teke Böceği olduğunu düşündüğü ağaçları 153 numaralı hattımıza bildirmelerini rica ediyoruz.”

TURUNÇGİL TEKE BÖCEĞİ HASTALIĞI NEDİR?

Bitki dünyasında en bulaşıcı ve ölümcül hastalığı olarak bilinen Turunçgil Uzun Antenli Teke böceği (Anoplophora chinensis) kışı larva haline ağaç içinde geçiriyor ve böcek larvaları ağacın içinde bulunmaktadır. Böceğin istila ettiği bu ağaçlar kesilip Uluslararası Barış Parkı’nda depolanıp yongalama makinesinde imha edilecek.  Talaşlar ise İstaç Çöp Aktarım merkezine geri dönüşüme gönderilecek.

selyus