Ana Sayfa ÇEVRE 27 Kasım 2016

Türkiye Mavi Bayrak’ta dünya 2.’si

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “2002’de 151 olan mavi bayraklı plaj ve marina sayımız 444 oldu. Dünyada bu alanda yapılan yarışmada Türkiye İspanya’dan sonra dünya ikincisi oldu.”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı “4 İleri Biyolojik Arıtma Tesisi, 27 köye yapılan Biyolojik Arıtma Tesisleri ile tamamlanan dere ıslahları ve çevre yatırımları” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle hizmete alındı.  

Törende bir konuşma yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “Türkiye ‘Mavi Bayrak’ta dünya ikincisi oldu” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki de Türkiye’nin çevre kirliliğine karşı verdiği mücadelede önemli bir noktaya geldiğini belirterek, “2002’de hükümetimiz iş başına geldiğinde, tüm Türkiye’deki arıtma tesisi sayısı sadece 145’ti. Bugün geldiğimiz noktada bu sayı 940 oldu. Nüfusun sadece yüzde 35’ine hitap eden arıtma tesis varken, bugün yüzde 81 oranına çıktı. Şu anda tam 159 arıtma tesisi inşaatı devam ediyor. Bittiğinde nüfusun yüzde 90’nın dışarıya attığı kirli suları tamamıyla arıtmış olarak tabiata vermiş olacağız. 2023’e kadar da kirli suların tamamını arıtmayı hedefliyoruz. Bu arıtılan suları kullanıyoruz. Tarımda da artan kısmından gübre elde ederek, kullandırtmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

Bu başarının sadece atık suyla sınırlı olmadığını belirten Özhaseki, şunları kayedetti; “2002’de sadece 15 katı atık depolama tesisi vardı. Bugün için 82 tesise ulaştık. 191 belediyemizde 52 milyon vatandaşımızın kullandığı katı atık depolama tesisimiz var. Bu tesislerimizde 155 megavat elektrik üretiyoruz. 60 bin vatandaşımız çalışıyor ve 3 milyar da katma değer elde ediyoruz. 2023’e kadar tüm şehir ve ilçelerimizde de katı atık tesisi yapmayı hedefledik ve projeler devam ediyor. 2002’de 151 olan mavi bayraklı plaj ve marina sayımız 444 oldu. Dünyada bu alanda yapılan yarışmada Türkiye İspanya’dan sonra dünya ikincisi oldu.”

selyus