Ana Sayfa ÇEVRE 22 Eylül 2017

Yanan jetle ilgili anbean gelişmeler

Atatürk Havalimanı’nda özel bir jet pistten çıktı. Yanmaya başlayan jete itfaiye ekipleri müdahale etti.

Edinilen bilgiye göre, Atatürk Havalimanı’nda pistten çıkan özel bir jet yanmaya başladı. İtfaiye ekiplerince yangına müdahale edilirken, kaza sonrası Atatürk Havalimanı hava trafiğine kapatıldı.

ATATÜRK HAVALİMANI’NDA ÖZEL JET PİSTTEN ÇIKTI: 4 YARALI

Atatürk Havalimanı’nda özel bir jet inişe geçtiği sırada pistten çıktı. Kazada jette bulunan 4 kişi yaralandı.

Edinilen bilgiye göre, Atatürk Havalimanı’nda KKTC’ye gitmek için havalanan Cessna 650 Citation 7 model TC-KON kuyruk tescilli özel jet, havalandıktan kısa bir süre sonra acil iniş istedi. İniş sırasında pistten çıkan jette yangın çıktı. Kazada jette bulunan 4 kişi yaralanırken, jetteki yangın itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü.

THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, yaptığı açıklamada, kazanın ardından uçuşların tek pist olarak devam ettiğini belirterek, olası tehirler için yolcuların THY’nin web sitesinden uçuşlarını takip etmeleri uyarısında bulundu.

PİSTTEN ÇIKAN JETİN PİLOTUNUN ÖLDÜĞÜ HABERLERİNE YALANLAMA

Atatürk Havalimanı’nda özel bir jetin pistten çıkması sonucu meydana gelen kazada 2 pilot, 1 yolcu ve 1 kabin görevlisi olmak üzere 4 kişi yaralandı. Emniyet kaynakları jetin pilotunun öldüğü yönündeki haberleri yalanladı.

Emniyet kaynakları, Atatürk Havalimanı’nda düşen özel jetin pilotunun öldüğü yönünde çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Düşen jette 2 pilot, 1 yolcu ve 1 kabin görevlisi olmak üzere 4 kişinin yaralandığı ve yaralıların tedavisine devam edildiği kaydedildi.

İSTANBUL VALİSİ VASİP ŞAHİN’DEN AÇIKLAMA

İstanbul Valisi Vasip Şahin, Atatürk Havalimanı’nda yaşanan özel jet kazasıyla ilgili, “4 kişi var uçak içerisinde. 3’ü mürettebat bir yolcu. Hepsinin durumu iyi. Bir can kaybı yok. Hastanede tedavileri devam ediyor” dedi.

İstanbul Valisi Vasip Şahin, Atatürk Havalimanı’nda özel jet kazasıyla ilgili açıklama yaptı. Vali Şahin, “Bugün saat 21.20 sıralarında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne havalanan özel bir jet havalandıktan sonra kuleden teknik bir arıza nedeniyle iniş izni istiyor ve kulenin yönlendirmesiyle 17 son pist başına doğru pistten inerken uçak duramıyor ve pist başından aşağıya doğru hareket ediyor uçak. Tabi duramayıp aşağıya doğru giderken uçak duramayıp hem sürtünmeden kaynaklı yangın hem de parçalanma başlıyor” şeklinde konuştu.

Vali Şahin sözlerine şöyle devam etti:

“Tam bu sırada zannediyoruz yolcular uçaktan ayrılmış oluyorlar. Uçak biraz ileride pistin hemen 100 metre kadar ilerisinde havalanın sınırın tam kenarında duruyor. Bizim itfaiyemiz zaten acil durum ilan edildiği için havaalanında piste hazır bekliyordu ve yangına derhal müdahale ediliyor. Yangın söndürülüyor. Şu anda 4 kişi var uçak içerisinde. 3’ü mürettebat bir yolcu. Hepsinin durumu iyi. Bir can kaybı yok. Hastanede tedavileri devam ediyor. Hepsi Türk vatandaşı. Havalimanı trafiği çok kısa bir süre etkiledi ama uçuşlar hemen normale döndü ve şuan yüzde yüz uçuş sağlanıyor havalimanında.”

JET KAZASININ YAŞANDIĞI NOKTADA İNCELEME YAPILDI

Atatürk Havalimanı’nda yaşanan özel jet kazasının ardından olay yeri inceleme ekipleri kaza noktasında çalışmalar yaptı. Jetin kazada fırlayan tekeri de kameralara yansıdı.

Atatürk Havalimanı’nda yaşanan özel jet kazasının ardından bölgeye olay yeri inceleme ekipleri geldi. İtfaiye ekipleri tarafından söndürülen uçağın enkazını ve çevresini inceleyen ekipler mürettebatın da eşyalarına baktı. Ekiplerin mürettebata ait olan çantaları incelediği görüldü. Jetin kazada fırlayan tekeri de görüntülendi.

PİSTEN ÇIKAN JET YAKITINI BOŞALTAMADAN ACİL İNİŞE GEÇTİ

Atatürk Havalimanı’nda kalkıştan kısa süre sonra acil iniş isteyen pisten çıkan uçağın yakıtını denize boşaltamadığından ötürü yandığı kaydedildi.

İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine gitmek için havalanan özel bir jet kalktıktan kısa süre sonra geri dönerek acil inişe geçmişti. Acil iniş sırasında pistten çıkan uçak alev alarak yanmıştı.

Havacılık sektöründen yapılan değerlendirmelere göre uçağın kalkış sırasında tekerleklerini içeri alamayarak acil iniş istediği kaydedildi. Sektör yetkililerinin değerlendirmelerine göre acil iniş öncesi yakıtını boşaltması gereken uçağın, yakıtını boşaltamadan inişe geçtiği kaydedildi. Gövde üzerine inişlerde depodaki yakıtın boşaltılmasının önemli olduğunu kaydeden sektördekiler, uçağın, acil iniş sırasında tekerlekler açılmadığından gövde üzerine inmek durumunda olduğu ve yangının bu nedenle çıktığını belirtti. Sektör yetkilileri yakıtı dolu olan uçakta iniş sırasında şans eseri bir infilak durumunun yaşanmadığını kaydedildi.

PİSTTEN ÇIKARAK YANAN UÇAK DİZİDE KULLANILMIŞ

Atatürk Havalimanı’na iniş yaparken pistten çıkan ve yanan jetin geçtiğimiz hafta bir dizde yer aldığı görüntüleri ortaya çıktı. Görüntülerde ünlü oyuncu Erkan Petekkaya’nın rol icabı uçağa bindiği görülüyor.

İstanbul Atatürk Havalimanı’nda kalkıştan hemen sonra acil iniş yapan ve yanan uçağın geçtiğimiz hafta ilk bölümü yayımlanan ve ünlü oyuncu Erkan Petekkatya’nın oynadığı dizide kullanıldığı ortaya çıktı. Rol icabı Afganistan uçuşu için kullanılan uçağın dizide yer alan görüntülerinde ünlü oyuncu Petekkaya’nın uçağa bindiği görülüyor.

UÇAK KAZASININ BOYUTU HAVA AYDINLANINCA ORTAYA ÇIKTI

Atatürk Havalalimanından kalktıktan bir süre sonra iniş takımı arızalandığı için geri dönen TC-KON tescilli özel jetin nasıl bir tehlike atlattığı hava aydınlanınca ortaya çıktı.

İniş takımı arızalandığı için Atatürk Havalimanına acil inişi yaptığısırasında pistten çıkarak yanan özel jetin durumu , hava aydınlanınca ortaya çıktı. Tamamen yanarak kullanılmaz hale gelen özel jetin mürettebatı ve yolcusu olası bir faciadan kıl payı kurtuldu. Pistten çıktıktan sonra sürüklenen özel jet, havalimanında bulunan İLS Kulübesine çarparak hızını azaltması uçağın E-5 karayoluna çıkarak araçlara çarpmasını önledi.

UÇAĞIN GÖVDESİ YANARAK İKİYE BÖLÜNDÜ

Pistten çıktıktan sonra özel jet, önce E-5 karayoluna doğru hızlı bir şekilde sürüklenirken, pisttin sonunda önce İLS kulübesine sonrada su kanallarına çarparak hızını kesti. İniş takımları su kanalında kalan özel jet, ortadan ikiye bölündü. Sürüklendiği sırada alev alması nedeniyle tamamen yanan jetin içinde bulunan kabin ekibi ve yolcu ise kazadan hafif yara alarak kurtuldu.

KAZA İLE İLGİLİ İNCELEME BAŞLATILDI

Kazanın ardından Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Kaza Kırım Ekipleri inceleme başlatırken, pistten çıkan uçağın kaldırılma işlemleri kaza kırım ekiplerinin yapacağı incelemenin ardından başlayacak. Kaza kırım ekiplerinin bu gün Atatürk Havalimanı apronunda bulunan uçağın enkazında inceleme yapacağı öğrenildi.

JET KAZASI SONRASI SES KAYITLARI ORTAYA ÇIKTI

Atatürk Havalimanında yaşanan jet kazası sonrası Kule ve pilot arasında yaşanan telsiz konuşmaları ortaya çıktı.

KKTC’ye gitmek üzere dün akşam saatlerinde Atatürk Havalimanından havalandıktan kısa süre sonra geri dönerek iniş sırasında pistten çıkıp alev alan özel jetin pilotu ve Kule arasındaki diyaloglar telsiz konuşmalarına yansıdı. Telsiz konuşmalarına yansıyan diyaloglarda özel jetin pilotu, kalkıştan kısa süre sonra Atatürk Havalimanı Hava Trafik Kontrol Kulesi ile irtibata geçerek acil iniş yapmak istediğini bildiriyor. Bunun üzerine Kule görevlisi inişi onaylıyor. Uçak kazası yaşanmadan önce acil iniş yapmak isteyen pilot ile Kule arasındaki diyaloglar şu şekilde gerçekleşti:

Kule: ‘Tango, Charlie, Kilo, Oscar, November (TC-KON)

Pilot: ‘Devam edin’

Kule: ‘Efendim Emergeny (acil) deklare ettiğinize mutabık mıyız?’

Pilot: ‘Mutabıkız, mutabıkız’

Kule: ‘3-5 sağ pisti için iniş serbest’

Kule ve pilot arasında yaşanan bu diyalogların ardından kaza gerçekleşiyor. Kule görevlileri kazadan sonra ise havalimanına iniş ve kalkış yapmak için bekleyen pilotları uyararak, “Küçük uçak bizden kalkmıştı. Teker arızası oluştu. Emergeny deklare etti. Son 3 milde emergeny deklare ettiği için pistten çıktı. Patladı gibi gözüküyor şu anda” şeklinde konuşuyor. Başka bir pilot ise “Anladım, kırım yani” şeklinde cevap veriyor.

TC-KON kuyruk tescilli Cessna Citation VII C650 tipi özel jet dün akşam saat 21.20’de Atatürk Havalimanında acil iniş yaptığı sırada pistten çıkarak alev almış, kazada yaralanan 3 mürettebat ve bir yolcu hastaneye kaldırılmıştı.

selyus