Ana Sayfa EĞİTİM 14 Mart 2015

Arzu Akalın, “Suriyeli mazlumlara elini uzatan tek ülke Türkiye”

TÜRGEV Başkanı Akalın, Suriyeli kızları yurtlarında misafir ettiklerini belirterek, “Dil, din, ırk, ayrımı yapmaksızın Suriyeli mazlumlara elini uzatan tek ülke Türkiye oldu” dedi.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV) Başkanı Arzu Akalın, vakıf olarak Türkiye’ye sığınan Suriyelilere el uzatmaya çalıştıklarını belirterek, başta BM olmak üzere uluslararası toplumun bu konuda daha fazla çaba göstermesi gerektiğini söyledi.

Akalın, Birleşmiş Milletler’de katıldıkları programların ardından New York’ta AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle BM’de düzenlenen etkinliklerde Suriye’deki iç savaş nedeniyle kadın ve çocukların yaşadıkları mağduriyetleri anlattıklarını kaydetti.

Ailelerin dağıldığını kadın ve çocukların Türkiye’ye sığındığını ifade eden Akalın, TÜRGEV olarak BM’de kadınlara ilişkin toplantılarda Suriyeli kadınların trajedisini gözler önüne sermeye çalıştıklarını kaydederek, hem Türkiye’nin devlet olarak hem de sivil toplum kuruluşlarının yaptığı yardımların her kesimden takdir gördüğünü anlattı.

Suriyelilerin barındığı kamplara yaptıkları ziyaretlerde karşılaştıkları hikayeleri muhataplarına aktardıklarını dile getiren Akalın, “Biz BM’nin ve onun dışındaki uluslararası örgütlerin de kuruluşların da bu konuya dair çalışmalar yapması gerektiğini düşünüyoruz. Hem bu sorunun dünyada daha fazla konuşulması hem de bir taraftan eğitimi yarıda kalan çocuklara, perişan haldeki kadınlar ve sakat kalanlara yardım edilmesi gerekir” dedi.

“ERDOĞAN’A DUA EDİYORUZ”

Arzu Akalın, kamplarda yaşayan kadınların sorunlarına da değinerek, kadınların en büyük sorunlarının çocuklarının geleceğini ve onların ihtiyaçlarının karşılanmasını nasıl temin edecekleri konusu olduğunu söyledi.

Kamplardaki yetişkinlerin çok az Türkçe bildiklerini anlatan Akalın, “Her biri bildikleri az sayıdaki Türkçe kelimelerle ‘Erdoğan’a dua ediyoruz’ dediler. Bu bizi çok etkiledi. Türkiye Cumhuriyeti devletinin onlarının yanında olduğunu ve her manada kucakladığını hissettiren cümlelerdi bunlar” dedi.

Kamplarda çocuklarla oyunlar oynadıklarını ve onları biraz olsun mutlu etmeye çalıştıklarını kaydeden Akalın, ancak onların geleceğini ve eğitimlerini düşününce ciddi üzüntü duyduğunu da dile getirdi.

“60 SURİYELİ KIZ ÖĞRENCİ MİSAFİRİMİZ”

Akalın, TÜRGEV olarak Suriyelilere verdikleri desteklere ilişkin de bilgi verdi. Çeşitli illerde ortaöğretim ve yükseköğretimde kız öğrencileri barındırdıklarını ifade eden Akalın, “60 tane Suriyeli kızımız Edirne’de olsun, İstanbul ya da Konya’daki yurtlarımızda misafirler. Onlar bir taraftan bizim yurtlarımızda kalıyorlar, bir taraftan da burs noktasında da bu kardeşlerimizi destekliyoruz” şeklinde konuştu.

“ELİNİ UZATAN TEK ÜLKE TÜRKİYE OLDU”

Türkiye’nin faaliyetlerini de anlatan Akalın, “Gururla söylemeliyim ki dil, din, ırk, mezhep, cinsiyet ayrımı yapmaksızın Suriyeli mazlumlara elini uzatan tek ülke Türkiye oldu. Gerek devlet, gerek sivil toplum kuruluşları, gerekse halk olarak mültecileri kucakladık. Onların zor yaşam koşullarını iyileştirmek, yaralarını bir nebze de olsun sarmak, yarınlara inanmalarını sağlamak için elimizden geleni yaptık ve yapmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

Etiketler:
selyus