Ana Sayfa EĞİTİM 20 Ocak 2016

Erol Ermiş’ten önemli açıklamalar

İstanbul Anadolu Yakası yerel basınla biraraya gelen Eğitim-Bir-Sen İstanbul 3 No’lu Şube Başkanı Erol Ermiş, 70 bin sözleşmeli öğretmenin kadroya geçmesi ve Cuma Namazı düzenlemesi ile ilgili elde edilen kazanımda sendikanın başrol oynadığının altını özellikle çizdi.

Eğitim-Bir-Sen İstanbul 3 No’lu Şube Başkanı Erol Ermiş, İstanbul Anadolu Yakası yerel basınla biraraya gelerek bugüne kadar elde edilen kazanımlar, yapılan çalışmalar ve sendikanın bulunduğu konumdan bahsetti. Çok önemli ve tarihe damga vuracak açıklamalarda bulunan Başkan Ermiş, 70 bin sözleşmeli öğretmenin kadroya geçmesi ve Cuma Namazı düzenlemesi ile ilgili elde edilen kazanımda sendikanın başrol oynadığının altını özellikle çizdi.

Federasyon ve Konfederasyonun üye sayısından bahseden Eğitim-Bir-Sen İstanbul 3 No’lu Şube Başkanı Erol Ermiş, Değerli basın mensupları, öncelikle “Çalışan Gazeteciler Günü”nüzü tebrik ediyorum. Federasyonumuzun 370 bin üyesi var. 2016 Mayıs itibariyle de hedefimiz bu sayıyı 400 bine çıkarmak. Konfederasyonumuzun ise 836 bin üyesi var. Burada da hedefimiz 1 milyon. Bu rakamı da rahatlıkla aşabileceğimize inanıyoruz.”

“BAŞÖRTÜSÜ YASAĞININ KALKMASINDA SENDİKAMIZIN ÇOK CİDDİ BİR PAYI VAR”

Konuşmasına önemli açıklamalarla devam eden Başkan Ermiş, “Federasyonumuzun şu an itibariyle Toplumda iz bırakan son yıllarda yaptıklarımızdan bahsedecek olursak. Başörtüsü yasağının kalkmasında sendikamızın çok ciddi bir payı var. Hatta baş aktörü de diyebiliriz. Bizde sendika olarak o zaman Ümraniye Meydanı’na bir imza çadırı kurmuştuk. Bu çadırdan 100 bin imza gönderdik. Konfederasyonumuzun başrolleri oynadığı o dönem Türkiye’de başörtüsü yasağı kalksın diye 12 milyon 300 bin imza toplanmıştı. Hükümetinde uğraşları ve samimi duruşuyla başörtüsü yasağı tarih oldu.

Sakal bırakma başta olmak üzere erkeklerin serbestliği ile ilgili talepler var. Bunları da gündemimize aldık, inşallah bunlarla ilgili de çalışmalarımızı başlatacağız” dedi.

 

KAZTSAYI YÜZÜNDEN TÜRKİYE 50’CİSİ OLMUŞ AMA ANA SINIFI ÖĞRETMENLİĞİ OKUYABİLMİŞ

Yine katsayı engeliyle çocuklarımız perişan ediliyordu. Katsayının kalkması yönünde de sendika olarak önemli bir ağırlığımız oldu. Meslek Liseleri ile İmam Hatip Liselerinde okuyan çocuklarımız çok puan alsalarda bu katsayı yüzünden haksızlığa uğruyorlardı. Ben öyle öğrenciler hatırlıyorum, Türkiye 50’cisi olmuş ama ana sınıfı öğretmenliği okuyabilmiş. Dolayısı ile bu katsayının kaldırılması yararlı oldu. Artık çocuklarımız kabiliyetleri ölçüsünde üniversitelere rahat rahat girebiliyorlar.

Yeni eğitim sistemi, Eğitim-Bir-Sen’in ortağı olduğu bir projedir. Bu bağlamda neler oldu: İmam Hatiplerin orta kısımları açıldı. Seçmeli dini dersler getirildi. Okullara mescidler açıldı. Bu yeni eğitim sistemi sonrasında olan işler” diye konuştu.

“KONFEDERASYONUMUZUN GİRİŞİMLERİYLE YAKLAŞIK 70 BİN SÖZLEŞMELİ (4B’Lİ) ÖĞRETMEN KADROYA GEÇİRİLDİ”

Çalışanların özlük hakları bağlamında neler yaptığımız gelecek olursak; Konfederasyonumuzun girişimleriyle yaklaşık 70 bin sözleşmeli (4B’li) öğretmen kadroya geçirildi. Bu öğretmenlerin kadrolu öğretmenlere göre hakları çok yetersizdi. Şimdi tamamı kadroya geçirilerek bu sorun çözülmüş oldu. Bir de ücretli öğretmenlik var. Onların durumu hiçte iyi değil. Sosyal haklarında büyük sıkıntılar var. Bu öğretmenlerimizle ilgili çalışmalarımız da devam ediyor.

Bir diğer konu ise ikinci toplu sözleşmeyle ilgili, taban aylığa zam aldık. 175 lira bürüt, 123 lirası net oldu. Emekli ikramiyesi de 5200 lira gibi ciddi bir rakam olarak arttırıldı. 9 toplu görüşme, 3 toplu sözleşme tarihinde onun dışında taban aylığa bir zam alınamadı.

Yeni kazanımlardan da kısaca bahsedecek olursak: 3 toplu sözleşmeyi ne zaman imzaladık, Ağustos 2015’te. Toplu sözleşmeler bizde 2 yıl için imzalanıyor. 2016 ve 2017 yılı için yüzde 19,2 olarak imzaları attık. Bu toplu sözleşmede geçmişlere baktığımızda en iyi kazanım olarak görülüyor.

Ayrıca emekli memurların için 2016 Ocak itibariyle gündeme alınması planlanan seyyanen zamla ilgili yetkililerle yapılan görüşmeler neticesinde olumlu bir gelişme oldu. Sendika olarak emeklilerimiz için talep ettiğimiz 100 lira seyyanen zammı da Eylül 2015 tarihi itibariyle almış olduk.

“DEVLETTEN CUMA GÜNLERİ ÖĞLEN TATİLİNİ CUMA NAMAZINA GÖRE AYARLAMASINI TALEP ETTİK”

Bu toplu sözleşmenin bir de manevi kazanımı oldu. Cuma düzenlemesi getirildi. Bildiğiniz gibi Cuma düzenlemesi ile ilgili Türkiye’de epey ses çıkartıldı, karşı çıkıldı. Bizim burada dediğimiz şu: kamu görevlileri Cuma Namazı ibadetini yapabilmesi için birilerinden izin almak zorunda kalmasın. Devlet bu düzenlemeyi yapsın. Devlet, yaz ve kış saati uygulamalarından dolayı mağdur olan çalışanlar için Cuma günleri öğlen tatilini Cuma Namazına göre ayarlasın. Biz bu kazanımları elde ettik ancak birileri gidip buna Danıştay’a götürdüler. Bunlardan bir tanesi Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) eski başkanı Ömer Emin Ağaoğlu’dur. Ayrıca Eğitim-Sen çok büyük tepki gösterdi. Yine Eğitim-İş’te Danıştay’a gitti” dedi.  

selyus