Ana Sayfa EĞİTİM 20 Temmuz 2017

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Yelkenci’nin Bosnalı misafirleri vardı

Bosna-Hersek Türkçe Öğretmenleri ve Türkoloji Öğrencilerinden İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci’ye ziyaret. Yelkenci’de misafirleriyle yakından ilgilenerek Türkiye ile Bosna-Hersek arasındaki tarihi bağlardan bahsetti.

Bosna-Hersek Türkçe Öğretmenleri ve Türkoloji Öğrencileri İl Milli Eğitim Müdürümüz Ömer Faruk Yelkenci’yi ziyaret etti.

Elli kişiden oluşan Bosna-Hersek Türkçe Öğretmenleri ve Türkoloji Öğrencileri, Milli Eğitim Bakanlığımız ve Bosna Hersek Milli Eğitim Bakanlığı tarafından imzalanan eğitim iş birliği protokolü çerçevesinde “Tercihim Türkçe” Projesi kapsamında Türkçe Öğretim Metotları Seminerleri için İstanbul’a geldi.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün düzenlediği seminerlerin ilk gününde İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’nde Bosna-Hersek Türkçe Öğretmenleri ve Türkoloji Öğrencileriyle İl Milli Eğitim Müdürümüz Yelkenci bir araya geldi.

İstanbul’un bütün Müslümanlar için bir İslam beldesi olması sebebiyle çok sevdiği ama sadece Müslümanların değil herkesin gıptayla baktığı bir yer olduğunu vurgulayan İl Milli Eğitim Müdürü Yelkenci sözlerine şöyle devam etti:

“Bosna Hersek’in anlamıyla İspanya Endülüs’ün anlamı benim için aynı. Endülüs’te de İspanyol Müslüman kardeşlerimiz var. Endülüs’e ilk gittiğimde çok etkilenmiştim. Bir neyzen İspanyol ile tanıştık. İspanya’da sonradan Müslüman olmuş bir gitarist, daha sonra neyle tanışıyor.  Faslı birinden sonra da Konya’da ney üflemeyi öğreniyor.  O sıralar yeni bir albümü piyasaya çıkmak üzere. Albümün ismi Granada’dan İstanbul’a. Onlar da İstanbul’a gelmeyi hayal ediyorlar. Dolasıyla İstanbul böyle bir yer; tarihi dokusuyla, coğrafyasıyla, yaşadıklarıyla, taşıdıklarıyla ama elbette ki İstanbul sadece Türkiyeli Müslümanların değil Boşnaklarında memleketi.  Türkiye genelinde 5 milyon Boşnak var ama zannediyorum 3-4 milyonu İstanbul’dadır. Ebetteki sizin de memleketiniz, sizin de şehriniz. Kaldı ki oralardan gelip bugün ki İstanbul’un şekillenmesinde, bugün ki mimarisinde, devlet yönetiminde söz sahibi olan İstanbul’a tesir eden, balkan kökenli özelliklede Bosna Hersekli birçok vezir, sadrazam ve mimar biliyoruz. İnşallah bugün İstanbul’la tanışma, muhabbet edebilme fırsatı bulabilmişinizdir. Çünkü İstanbul konuşur size anlatacağı çok şey vardır eğer o dili yakalayabilmişseniz.”

Tercihim Türkçe Projesi kapsamında yapılan çalışmalardan dolayı Yunus Emre Enstitüsüne teşekkür eden Yelkenci sözlerini şöyle tamamladı:

“Protokolümüzü yeniledik, Bosnacayı da Türkiye’de seçmeli ders haline getirdik. Boşnakların özellikle yoğun yaşadığı Pendik, Bayrampaşa, Gaziosmanpaşa gibi yerlerde düşündük ama Küçükçekmece de de bir derslik oluşmuş, seçilmiş. Ummadığımız ilçelerde de seçiliyor. Bu önemli bir şeydi.  Bosna Hersek’e geldiğimizde oradaki toplantıda şunu söylemiştim, öyle bir zemine oturuyor ki büyüme ve gelişme kapasitesi kabiliyeti çok yüksek bir anlaşma. O zeminine şeklini veren, en önemli şey bu iki halk arasındaki kardeşlik ve dostluktur.”

Konuşmanın sonunda Bosna-Hersek Türkçe Öğretmenleri ve Türkoloji Öğrencileri, söz alarak İl Milli Eğitim Müdürü Yelkenci’ye desteklerinden dolayı teşekkür etti ve karşılıklı hediye takdiminde bulunuldu.

selyus