Ana Sayfa EĞİTİM 5 Aralık 2017

Liselerarası robotik turnuvasında büyük heyecan vardı

Firts Robotics Competitions (FRC) liseler arası robotik yarışması Türkiye’de bu yıl üçüncü defa gerçekleştirildi. Ülker Sports Arena’da düzenlenen Turkish Off-Season Turnuvasına 15 farklı şehirden 54 öğrenci, altı haftada yaptıkları robotlarıyla katıldı. Ağırlıklı olarak özel okulların katıldığı turnuvada devlet okulu Tuzla Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Tuzla’yı başarıyla temsil etti.

First Robotik Competition (FRC), liseler arası robotik yarışması, 1992 yılında dünyada ilk kez First Vakfı tarafından, gençlerin bilim ve teknoloji alanındaki ilgisini artırmak için gerçekleştirildi.

Ağırlıklı olarak özel okulların katıldığı turnuvada devlet okulu Tuzla Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Tuzla’yı başarıyla temsil etti. Okulun müdürü, müdür yardımcıları, öğretmenleri ve veliler öğrencilere desteklerini esirgemedi.

Türkiye’de üçüncüsü gerçekleştirilen FRC Off-SeasonTurnuvası Fikret Yüksel Vakfı tarafından düzenlendi. Öğrencilerin bilgi ve becerilerini kullanarak takım olmayı ve ekip çalışmasını öğrendikleri turnuvada, takımlar her yıl belirlenen tema çerçevesinde, altı haftada tasarladıkları robotlarla belirli görevlerin üstesinden gelmeye çalışıyor. Bu yılki FRC turnuvasında takımlara verilen görev; gösterilen hedefe top atmak ve çarkları indirip kaldırabilen robot tasarlamak olarak belirlendi.

“FRC 2018’DEN SONRA RESMİ OLARAK DÜZENLENECEK”

First Robotik Competition Turnuvasını Türkiye’ye getiren Fikret Yüksel Vakfı Türkiye Temsilcisi Ayşe Selçuk, turnuvanın öğrencilere; mekanik elektronik, programlama, tasarım, bütçe planlama ve sunum çalışmaları gibi birçok alanda sağladığı katkılara değinerek şu açıklamalarda bulundu:

“FRC ABD’de 26 yıldır yapılıyor. Türkiye’de ise biz 2015 yılından itibaren yapmaya başladık. Fikret Yüksel Vakfı, üç yıldır FIRST Vakfı ile iş birliği halinde FRC turnuvalarını Türkiye’de düzenliyor. Bu turnuvalarla birlikte öğrencilerin bilim ve teknolojiye olan ilgisinin artması hedefleniyor. Bu turnuvalarda amaçlanan sadece bir robot yarışması yapmak değil, burada bir robottan çok daha fazlası yapılıyor. Öğrenciler bu turnuvayla birlikte; mekanik elektronik, programlama, tasarım, bütçe planlama ve sunum çalışmaları yapıyor. Küçük bir firma gibi çalışıyorlar. Dünyanın her yerinde turnuvalar eş zamanlı olarak yapılıyor. Biz Türkiye’de bu turnuvayı diğer ülkelerle aynı zamanda yapmıyoruz ancak FRC 2018’den sonra Türkiye’de ulusal resmi bir turnuva olacak. Dünyada diğer turnuvalarla aynı anda resmi sezonunu yapabileceğiz.”

selyus