Ana Sayfa EĞİTİM 22 Şubat 2016

Üsküdar’da ‘Kutlu Bir Nesil’ etkinlikleri

‘Kutlu Bir Nesil’ projesi kapsamında verilen seminerin konusu “İslam Bilim Tarihi ve Müslüman Bilim Adamları”ydı. Düzenlenen seminerde geçmişten günümüze bilim alanında çalışma yapan bilim adamları ve bu alanda Müslümanların etkisi hakkında bilgiler paylaşıldı.

Üsküdar Belediyesi’nin destek verdiği ve Tenzile Erdoğan Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri tarafından yürütülen ‘Kutlu Bir Nesil’ projesi kapsamında Üsküdar’daki liselerde seminerler düzenlendi. İslam bilim tarihinin ve Müslüman bilim adamlarının masaya yatırıldığı etkinlik öğrenciler tarafından yoğun ilgi gördü.

RÖNESANS BİLİM TARİHİNİN YÜZ KARASI

‘Kutlu Bir Nesil’ projesi kapsamında verilen seminerin konusu “İslam Bilim Tarihi ve Müslüman Bilim Adamları”ydı. Düzenlenen seminerde geçmişten günümüze bilim alanında çalışma yapan bilim adamları ve bu alanda Müslümanların etkisi hakkında bilgiler paylaşıldı. Gerçekleştirilen konuşmaların temel amacı, Rönesans anlayışının bilim tarihinin koca bir 1000 yılını neredeyse yok sayıp bilim tarihini Yunanlılardan direk Rönesans’a bağlamalarına karşı bir alternatif anlatı sunmak olarak kayıtlara geçti. Bilimin bir süreç meselesi olduğu, hatta insanlığın ortak mirası olduğu anlatılmaya çalışılan seminerde 1000 yıllık İslam bilim tarihinin yok sayılamayacağını ve Rönesans’taki birçok buluşa öncülük teşkil ettiğini savunuldu.

Bu kapsamda, Türkçe ve İngilizce olmak üzere Üsküdar sınırları içerisinde 16 lisede, her liseye 3 öğrenci gidecek şekilde 54 öğrenciyle seminer verildi. Seminer sonunda gençlerin zihninde konunun daha da pekişebilmesi için ünlü oyuncu Ben Kingsley’in oynadığı 13 dakikalık “1001 İcat” isimli kısa film izletildi.

Toplamda 5.000 öğrenciye hitap edilen seminer sonunda geçmişini bilen, günümüz modern bilimlerini öğrenen ve geleceği şekillendirebilen bir nesil şekillendirmeyi planlandığı açıklandı.  Seminerler sonunda 4 ay boyunca 6 kitap okuyarak bu konuya hazırlanan 54 öğrenciden, ikinci dönemde yine konuyla alakalı seçtikleri bir konu özelinde 4-5 sayfalık bir makale yazmaları istendi. Sene sonunda bu makaleleri ekip liderinin baş yazısı ve editörlüğünde kitap haline getirip bastırmak planlanıyor, yapılacak olan gala programında seminer sonrası her öğrenciye uygulanan anketlerin sonuçlarıyla beraber yetkililere sunulması planlanıyor.

selyus