Ana Sayfa EKONOMİ 17 Ağustos 2014

2 trilyon dolar’lık maraton

Türkiye’nin 12’nci Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Erdoğan’a iş dünyasından tebrik, kutuplaşmayı sonlandırma ve ekonomiye odaklanma mesajları geldi. “Y

2 trilyon dolar’lık maraton

Türkiye’nin 12’nci Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Erdoğan’a iş dünyasından tebrik, kutuplaşmayı sonlandırma ve ekonomiye odaklanma mesajları geldi. “Yeni dönemin başlangıcı” vurgusu yapan işadamları, 2 trilyon dolar milli gelir, 500 milyar dolar ihracatın hedeflendiği Türkiye’nin 2023 vizyonuna odaklanılmasını istedi.

İş dünyası, sandıktan galip çıkan 12’nci Cumhurbaşkanı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı büyük bir coşkuyla kutladı ve 2023 hedeflerine vurgu yaptı. “Artık reform zamanı” diye iş dünyasının temsilcileri, Başbakan Erdoğan liderliğinde, “Yeni dönem” vurgusu yaparak, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü kuruluş yıl dönümünde 2 trilyon dolar milli gelir, 500 milyar dolar ihracat, 25 bin dolar milli gelir hedefine artık daha emin adımlarla koşacak. Başbakan Erdoğan iktidarı boyunca geçen 12 yıl boyunca ekonomi adeta sıçrama yaptı. Öyle ki kişi başı milli gelir 3 bin 500 dolardan 10 bin 500 dolara, ihracat 36 milyar dolardan 152 milyar dolara çıktı. Milli gelir 230 milyar dolardan 820 milyar dolara çıktı. Merkez Bankası’nın altın dahil döviz rezervi 26.6 milyar dolardan son 10 yıllık dönemde yüzde 339.6 artışla 134.1 milyar dolara ulaştı. Dünyayı kasıp kavuran küresel krize kadar kesintisiz büyüyen Türkiye, 2009 yılında 4.7 küçülmesine karşın, sonraki yıllarda hızla toparlanmaya başlayarak geçen yılki büyümesini yüzde 4’e yükseltmeyi başardı.

GELİŞEN ÜLKELERİ SOLLADI

Avrupa ve Amerika krizin yaralarını hala sarmanın formüllerini ararken, Gümrük Birliği üyelerinin düşük büyüme hızı, Ortadoğu’daki çatışmalar ve bu ülkede meydana gelen politik iç şoklara rağmen Türkiye ekonomisi, 2013 yılında oldukça iyi performans gösterdi. Hatta yükselen ülkeler kategorisinde 2013 yılının son çeyreğinde Brezilya’nın yüzde 1.9, Meksika’nın yüzde 0.7, Güney Kore’nin yüzde 3.6, Güney Afrika’nın yüzde 2 büyümeyi ancak başarabildi. Geçen yıl yüzde 4 büyüyen Türkiye ise bu büyüme hızıyla Avrupa’yı da sollamış oldu.

SABANCI: YENİ DÖNEM

10 Ağustos’ta yapılan seçimlerden galip çıkan Erdoğan’ı kutlayan iş dünyası, yeni dönem vurgusu yaptı. Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, “Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 12 yıllık başarılı bir Başbakanlık’tan sonra, Cumhurbaşkanlığı görevine seçilmiştir. Kendisini kutluyor, ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum. Cumhurbaşkanlığı görevini başarıyla tamamlayan, Sayın Abdullah Gül’e de teşekkür ediyorum” dedi.

TÜSİAD: KUTUPLAŞMA BERTARAF EDİLSİN

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), halkoyuyla Cumhurbaşkanlığına seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ı tebrik ederek, başarı dileğinde bulundu. İş dünyası olarak yeni Cumhurbaşkanı’ndan öncelikli beklentilerinin, “demokratikleşme ve kalkınmanın önünü kesme noktasına ulaşmış olan ağır kutuplaşmanın ve ayrışmanın bertaraf edilmesi” olduğu vurgulanan açıklamada, “Devlet kurumları arasında azalan ahengin yeniden tesis edilmeli” denildi.

TOBB: REFORMLARA ODAKLANALIM

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Cumhurbaşkanlığı seçimlerini değerlendirdi. TOBB açıklamasında, şunları ifade etti: “Artık ülkemizin daha fazla zaman kaybetmeden esas gündemine dönmesini arzu ediyoruz. Ekonomik yapımızı güçlendirmeli, 2023 hedeflerimize ilerlemeliyiz.’

TÜRKONFED: ARTIK EKONOMİ ZAMANI

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Onatça, Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kırgınlıkları geride bırakma mesajı verdiğini hatırlattı. Önemli seçimlerden birinin geride bırakıldığını ifade eden Onatça, bir yıldır seçim süreci yaşayan Türkiye’nin ekonomiye odaklanabileceğini söyledi. Onatça, “Sonucun hayırlı olmasını diliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

İHKİB: PARLAK GELECEĞE BİRLİKTE YÖN VERELİM

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin, “Türkiye’nin parlak geleceği için geçmişe sünger çekip geleceğe emin adımlarla yön vermeliyiz” dedi. Seçim sonuca piyasaların olumlu tepki göstereceği kanaatinde olduğunu vurgulayan Tanrıverdi, şunları kaydetti: “Türkiye’nin parlak geleceği için geçmişe sünger çekip geleceğe emin adımlarla yön vermeliyiz. Ülkenin geleceği için daha net bir döneme girdik. Tüm gerginlikleri bırakarak ekonomi ve istikrar için birlikte çalışalım.’

TASD: SEKTÖRÜMÜZE EK VERGİYLE NEFES ALDIRDI

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin, şunları söyledi: “Kısa süre önce getirdiği ek vergi ile sektörümüze nefes aldıran Sayın Erdoğan’ı Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nde görmekten mutluluk duyuyoruz. İş dünyası olarak Türkiye’nin önünde yepyeni bir dönemin başladığına inanıyoruz. Bunun için çalışacağız.’

ATO: YENİ İSTİHDAM ALANLARI OLUŞTURULSUN

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, “Artık gündemimiz siyasetten çıkıp ekonomiye dönmeli. Türkiye’nin küresel ekonomilerin krizde olduğu yıllarda bile istikrarını koruyarak büyüme kaydetti. Türkiye’nin yakaladığı istikrar ortamını bozmadan, gündemini ekonomiye odaklaması şarttı. Türkiye’nin ekonomik büyümesini sürdürme ve yeni istihdam alanları oluşturması için cari açık sorununu çözmesi, ihracata dönük, katma değeri yüksek yatırımlar gerçekleştirmesi gerekiyor” dedi.

BMD: GÜNDEM YİNE EKONOMİYE DÖNMELİ

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Hüseyin Doğan da halkın oylarıyla gerçekleştirilen ilk Cumhurbaşkanlığı seçiminin demokrasi kültürünü geliştirip zenginleştirdiğini belirtti. Doğan, seçim döneminin büyük bir olgunluk içinde tamamlandığını dile getirerek, bu dönemin ardından piyasaların hareketleneceğini ve ekonominin yeniden bir numaralı gündem olacağını kaydetti. Türkiye’nin marka ekonomisi üzerinden hedeflerine çok daha hızlı bir şekilde ulaşacağını bildiren Doğan, son 10 yılda hızla büyüyen Türkiye’ye eş bir performans sergileyen markalarının, başarı çıtasını artıracağını söyledi.

TESK: KALKINMA REFORMU SÜRMELİ

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, huzur içinde geçen Cumhurbaşkanı seçiminin, ülkenin gelişmesi ve demokratikleşmesi bakımından çok önemli olduğunu belirtti. Palandöken, “Önümüzde, güçlü devletimizin gelecek yıl yapılması beklenen TBMM seçimlerine kadar geçecek dönemde, siyasi takvim elverdiği ölçüde demokratikleşme ve kalkınmaya hizmet edecek reformların kaldığı yerden devam etmesi gerekmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

TUSKON yine sessiz

İş dünyası ve sivil toplum kuruluşları Cumhurbaşkanlığı seçimlerine olumlu tepki vermesine rağmen Fethullah Gülen grubu yakınlığıyla bilinen Türkiye Sanayici ve İşadamları Konfederasyonu (TUSKON) ise sessiz kalmayı tercih etti. TUSKON 2014 yerel seçimleri ve insanlık dramının yaşandığı Gazze’ye de sessiz kalmış ve tepki toplamıştı. Değişik konularla ile ilgili açıklamada bulunan TUSKON son olarak 17 ve 25 Aralık operasyonları, dershanelerin kapatılması ve polislerin gözaltına alınması olaylarında AK Parti hükümeti karşıtı söylemlerde bulunmuştu.

Kaynak: Yeni Şafak

Etiketler:

İlginizi çekebilir

Bambi Cafe’nin altın gecesi

Bambi Cafe’nin altın gecesi

selyus