Ana Sayfa DÜNYA EKONOMİSİ 14 Aralık 2015

GSM şirketleri 4.5 G için 1 Nisan’da hazır olacak

Panel programında oturumu yöneten MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Sami Nalbantoğlu, Türkiye’nin 4.5G’den 5G’yi geçiş hamlesinin stratejik boyutunun olduğunu belirterek, strateji geliştirmeyi ‘3İ’ ile açıkladı. Nalbantoğlu, bunları istihbarat, istikamet ve icraat olarak sıraladı.

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin stratejik ortaklığında İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Uydu, Uzay ve Teknoloji Günleri powered by TÜRKSAT etkinlikleri kapsamında 4.5G Teknolojileri ve 5G Vizyonu adlı bir panel düzenlendi. 

MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Sami Nalbantoğlu moderatörlüğünde düzenlenen panele; Cumhurbaşkanlığı Bilişim Başkanı Ali Taha Koç, Türk Telekom Grup Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Coşkun Şahin, Turkcell CTO’su İlker Kuruöz ve Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Hasan Süel katıldı. Panelde üç GSM operatörü de 4.5 G için 1 Nisan’da hazır olacakları mesajını verdi.

 

‘5G STRATEJİK BİR HAMLE’

Panel programında oturumu yöneten MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Sami Nalbantoğlu, Türkiye’nin 4.5G’den 5G’yi geçiş hamlesinin stratejik boyutunun olduğunu belirterek, strateji geliştirmeyi ‘3İ’ ile açıkladı. Nalbantoğlu, bunları istihbarat, istikamet ve icraat olarak sıraladı.

‘CİHAZ SAYISI İNSAN SAYISINI GEÇTİ’

Panelde açılış konuşması yapan Cumhurbaşkanlığı Bilişim Başkanı Ali Taha Koç, 2013’te cihaz sayısının insan sayısını geçtiğine dikkati çekerek 2020’de cihaz sayısının 20 milyarı bulacağını belirtti. 4.5G ve 5G’de isimlendirmenin Türkiye’ye özgü olduğunu ifade eden Koç, kullanıcıların taleplerinin her zaman ve her yerde zengin içerik ve servis imkânı olduğunu vurguladı. Amerika’da yapılan bir araştırmanın sonucunu paylaşan Koç,  araştırmaya göre gençlerin otelle ilgili beklentilerinde internetin duştan önce geldiğini söyledi. Teknolojide yerli üretimin önemine de değinen Ali Taha Koç, 5G vizyonuyla ilgili de Bulut RAN, Yüksek frekanslar, Nesnelerin İnterneti ve Heterojen Ağların günlük yaşam üzerinde önemli etkiler oluşturacağını söyledi.

‘81 İLİMİZİ FİBER AĞLARLA DONATTIK’

4.5G teknolojisindeki liderliklerini 5G’ye de taşıyacaklarını belirten Türk Telekom Grup Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Coşkun Şahin, “81 ilimizi fiber ağlarla donattık. 2005 yılından bu yana devam ettiğimiz ve yılsonuna kadar, lisans ve frekans bedeli hariç yaklaşık 20 milyar lirayı bulan yatırımlarımızın üçte ikisini ise sabit hat ve fibere yaptık. 2015 yılı 3. çeyreği itibariyle, Türk Telekom Grubu olarak fiberde 206 bin km’ye ulaştık. Dünyanın önde gelen toptan veri ve kapasite servis sağlayıcıları arasında yer alan Grup şirketimiz Türk Telekom International ile de yurt dışında 40 bin kilometreyi aşan fiber altyapıya sahibiz” dedi. Fiber alt yapısını oluşturmak için kentsel dönüşümün bir fırsat olduğunu söyleyen Şahin, kentsel dönüşümün işi hızlandıracağını belirtti.

‘TÜRKİYE’NİN FİBER STRATEJİSİNİN OLMASI GEREKİR’

Turkcell CTO’su İlker Kuruöz de AR-GE ve fiber yatırımlarının önemini vurguladı. Kentsel dönüşüm sürecinde fiber altyapısı olmayan binaya iskan verilmemesi gerektiğinin altını çizen Kuruöz Türkiye’nin ‘fiber stratejisi’nin olması gerektiğini söyledi.

‘1 NİSAN TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ BİR VİRAJ’

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Hasan Süel’in de gündeminde fiber yatırımları ve baz istasyonları vardı. Fiber konusunun memleket meselesi olduğunu belirten Süel, “Yerli baz istasyonları için hazır değiliz” dedi. 1 Nisan’ın önemli bir viraj olarak gören Süel, 1 Nisan’dan sonra sektör paydaşlarını ortak hareket etmeye çağırdı.

selyus