Ana Sayfa DÜNYA EKONOMİSİ 12 Ocak 2018

İstanbul’da ENIPE Enerji Verimli Sanayi ve Ürünler Fuarı zirvesi başladı

ENIPE Enerji Verimli Sanayi ve Ürünler Fuarı ve Zirvesi ‘Üretici ve Tüketicinin Buluşma Noktası’ temasıyla start aldı. Açılışa katılan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan ile İSO Başkanı Erdal Bahçıvan enerji verimliliğine vurgu yaptı.

İstanbul Dünya Ticaret Merkezi (İDTM) organizatörlüğünde Enerji Verimliliği Haftası’nda gerçekleştirilecek en büyük organizasyon olan ve açılışı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan ENIPE Enerji Verimli Sanayi ve Ürünler Fuarı ve Zirvesi ‘Üretici ve Tüketicinin Buluşma Noktası’ temasıyla başladı. Bu yılın zirve konusu ise ’Binalarda Enerji Verimliliği ve İnovasyon’ olarak belirlendi. Açılışa katılan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan ile İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan enerji verimliliğine dikkat çekti.

“ŞEHİRLEŞMENİN HIZLANMASIYLA ENERJİ TÜKETİMİNDE HIZLI BİR ŞEKİLDE ARTMIŞ BULUNMAKTADIR”

Dünya ülkelerindeki benzer gelişme paralel olarak Türkiye’de de sanayi devriminden sonra kırsal kesimden kentlere göçün etkisi ve hızla artan nüfus artışıyla birlikte şehirleşmenin hız kazandığını belirten Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, “Şehirleşmenin hızlanmasıyla birlikte enerji tüketiminde hızlı bir şekilde artmış bulunmaktadır. Hızlı nüfus artışı ve buna bağlı olarak bina sayısındaki artış ve konfor şartlarında iyileşmeler neticesi konut ve hizmetler sektörünün enerji tüketimi 1990’lardan itibaren diğer sektörlere göre çok daha hızlı bir şekilde artış göstermiştir. Son yıllarda ise sanayi sektörünü yakalamış bazı yıllarda da sanayi sektörünü de geçmiş bulunmaktadır” dedi.

“ENERJİDE DIŞA BAĞIMLI BİR ÜLKE OLMAKTAN KURTULURSAK CARİ AÇIĞIMIZ OLMAYACAK”

Ceylan, toplam enerji tüketiminin sektörler içi dağılımına bakıldığında 2016 yılı rakamlarına göre konut, ticaret ve hizmetlerin payıyla sanayi kesimimin payının eşit bir şekile geldiğini dile getirdi. Ceylan, enerjide dışa bağımlı bir ülke olmaktan çıkıldığı takdirde cari açığın da ortadan kaybolacağını vurgulayarak, “Toplam enerji tüketimin yaklaşık yüzde 25’ini konut ve ticaret yüzde 25’ini ise sanayi oluşturmaktadır. 2017 yılı toplam ithalat değerleri henüz açıklanmadı. Ama yaklaşık 230-235 milyar dolar civarında bir rakamla kapatacağını tahmin etmekteyiz. Toplam 2017 ithalat içindeki enerji ithalatının payının da yaklaşık 38 milyar dolar civarında olacağını düşünüyoruz. İthalat içinde enerjimin payının yüzde 20’ler seviyesinde olduğunu görmekteyiz. Rakamlar dış ticaret açığımız açısından cari açığımız açısından çok büyük önem arzetmektedir. Bugün eğer enerji bağımlı bir ülke olmaktan kurtulursak cari açığımız olmayacak, artıya geçecek bir konumdayız” diye konuştu.

“ÖNÜMÜZDEKİ 15 YIL BOYUNCA 30 MİLYAR DOLARLIK ENERJİ TASARRUFU SAĞLANMASINI ÖNEMLİ”

Konuşmasına dünyadaki kaynakların giderek azaldığını söyleyerek başlayan İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ise “Maalesef kaynakların kıt olduğu ve giderek tükendiği dünyamızda enerji verimliliği sürdürülebilir kalkınmanın ve rekabetçiliğin tartışmasız en temel unsurlarından bir tanesidir. Kısa süre önce kamuoyuyla paylaşılan Ulusal Enerji verimliliği eylem Planı kapsamında önümüzdeki 15 yıl boyunca 30 milyar dolarlık enerji tasarrufu sağlanmasını önemli buluyoruz. Sadece sanayide yılda yaklaşık 6 milyon 500 bin dolar enerji tasarrufu imkanı bulunduğunu düşünecek olursak; bu hiçte uzak bir hedef değil” dedi.

“OLUMSUZ BİR TABLO İLE KARŞI KARŞIYAYIZ”

“Enerjiyi daha verimli tüketen ürünler üretmeye önem vermeliyiz” diye Bahçıvan cari açık uyarısında bulundu. Bahçıvan, “Enerji tüketiminde yüzde 70’ler oranında dışa bağımlılığımız bulunmakta. Ciddi bir sorun olarak karşımızda duran cari açığın tartışmasız en büyük kalemi ne yazık ki yıllardır çözemediğimiz enerji ithalatından kaynaklanıyor. Burada olumsuz bir tablo ile karşı karşıyayız. Bir yandan ekonomik açıdan çok büyük bir enerji faturası ödüyoruz. Diğer yandan harcadığımız enerjinin bir bölümünü verimsiz kullanım yüzünden ne yazık ki kaybediyoruz” şeklinde konuştu.

Atık enerjilerin yeniden değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Bahçıvan, “Verimli enerji tüketiminin gündelik bir alışkanlığa dönüşmesini sağlamak belki de en çok bizim elimizde. İş bununla da bitmiyor. Enerji verimliliği sadece elektrik enerjisinin bir girdi olarak azaltılmasıyla sınırlı değil. Üretim mekanında kullanılan her türlü enerjinin mümkün olduğunca elektrik kaynağına başvurulmadan doğal ve yerinde çözümlerle sağlanmasına öncelik vermeliyiz. Daha da önemlisi atık enerjilerin muhtelif alanlarda yeniden değerlendirmesini sağlayabiliriz” dedi.

“ENERJİ TASARRUFU KONUSUNDA YAPACAĞIMIZ ÇOK ŞEY VAR”

Bahçıvan son olarak şunları kaydetti: ”Hem sanayiciler olarak hem de ülkemizin yarınlarını toplumsal refahımızı ve çevre sağlığını önemseyen yurttaşlar olarak enerji tasarrufu konusunda yapacağımız çok şey var. Bizler enerji verimliliğini en önemli enerji kaynağı olarak görüyoruz. Verimlilik bizler için katlanmamız gereken bir bedel değil, çevresel, ekonomik olarak bir sorumluluk ve kazançtır. “

İTO Gençlik, ENIPE Enerji Verimli Sanayi ve Ürünler Fuarı ve Zirvesi ‘Üretici ve Tüketicinin Buluşma Noktası’nı yakından takip etti.

selyus