Ana Sayfa EKONOMİ 17 Kasım 2015

İSKİ’nin 2016 bütçesi 5 milyar 780 milyon

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’ne sunulan 5 milyar 780 milyon 451 bin liralık İSKİ 2016 mali yılı bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Kasım Ayı Toplantısı’nın 7. birleşimi, Büyükşehir Belediyesi’nin Saraçhane’deki binasında yapıldı. Meclis’te İSKİ’nin 2016 yılı mali bütçesi oylandı. İSKİ’nin 2016 yılı bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi.

Bütçe oylamasından önce İBB Meclisi’nde konuşan İSKİ Genel Müdürü Dursun Atilla Altay, dünyada 1,4 milyar insanın yeterli içme suyundan yoksun olduğunu söyledi. 2,3 milyar kişi sağlıklı suya hasret yaşadığını ve yılda 7 milyon kişinin de su ile ilgili hastalıklardan dolayı öldüğünü ifade eden Altay, “Bizler 24 saat musluktan içilebilir su akıyor olmasının konforunu yaşarken dünya genelinde bir milyardan fazla insan, sağlıklı su kaynağından mahrumdur” diye konuştu.

MELEN BARAJI

Nüfusu 14 milyonu aşan İstanbul’da günde ortalama 2,5 milyon metreküpün üzerinde su tüketildiğine vurgu yapan Altay konuşmasına şöyle devam etti: “Kuraklığın alışıldığı üzere yedi yılda bir değil ardışık yaşanma ihtimaline karşı bugünden tedbir alınması gerekmektedir ve bu tedbirin adı Melen’dir. 1 milyar 77 milyon metreküplük hacmiyle Melen Suyu İstanbul’un suyunun sigortasıdır. DSİ tarafından yapımına başlanan ve İstanbul’un uzun vadeli su ihtiyacını karşılayacak olan Melen Barajı’nın inşası sürmektedir. Melen Barajının 2016 yılında tamamlanmasıyla şehrimizin su kaynaklarını iki katına çıkarmış olacağız. Melen Barajı’ndan temin edilen sudan maksimum düzeyde faydalanabilmek için Melen 3.Aşama kapsamında, 3 metre çapında, 162 km uzunluğunda isale hattına başladık. Bu isale hattımızın 105 kilometresinin borularını temin ettik, inşaatına başladık. Diğer taraftan 30 bin metreküplük su deposu, terfi merkezi ve boru hattının ihalesini sürdürmekteyiz.”

İstanbul’u susuz bırakmamak için geleceğe yönelik su temin projelerinin devam ettiğini ifade ederek, “Asya Yakası’nda İsaköy (Osmangazi) ve Sungurlu Barajlarını, Avrupa Yakasında ise Istrancalar’da yeni su kaynaklarını hizmete almak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu. Altay şöyle devam etti: “Bu kapsamda 4 metre çapında 41 kilometre uzunluğunda tünel ile doğal yaşama ve çevreye zarar vermeden Rezve Deresi’nden (Mutlu Dere) yıllık 235 milyon metreküp su almayı planlıyoruz. Zemin etüdü çalışmaları devam eden projemizin tamamlanmasıyla inşaat ihalesine çıkacağız. Artan su ihtiyacını karşılamak, sağlıklı ve düzenli bir biçimde İstanbullulara su ulaştırmak için çeşitli ilçelerde su depoları inşa ediyoruz. 2015 -2016 yatırım programında toplam 35 bin metreküp su deposu hizmete aldık. Böylece 1 milyon 534 bin 580 metreküp hacme ulaştık. Toplam 135 bin metreküp su depolarının inşaat ve sözleşme çalışmalarına devam ediyoruz.”

BİYOLOJİK ATIK SU ARITMA TESİSİ

İstanbul’da daha önce hizmete aldıklarını pek çok ileri biyolojik atık su arıtma tesisisleri olduklarını hatırlatan Altay, var olan bu tesislere yeni tesisler eklemek için aralıksız çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

“İleri biyolojik atık su arıtma tesislerinin bu özelliği, tesis çıkış sularının aynı zamanda yeni bir su kaynağı olarak kullanılması anlamına gelmektedir. Bu tesislerimizde aynı zamanda enerji üretiyoruz. Arıtmanın rutin aşamalarından sonra yakıt olarak kullanılabilen katı nihai ürün ve biyogaz elde ediyoruz. Hem enerji üretmesi hem de mor şebeke sistemi dediğimiz arıtılmış atık suyun yeniden kullanılabilmesi, ileri biyolojik tesislerimizin çevre bakımından ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Bu nedenle yeni ileri biyolojik atık su arıtma tesislerinin inşasını sürdürürken mevcut ön arıtma tesislerimizi dönüştürme çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yatırım programımız dahilinde Büyükçekmece’deki ön arıtma tesisimizi ileri biyolojik hale dönüştürdük. İnşaatı tamamlanmış  olan Büyükçekmece İleri Biyolojik Atık su Arıtma Tesisimiz, Büyükçekmece ve Çatalca İlçeleri’nde 500 bin nüfusa hizmet verecektir. Ayrıca, Silivri, Selimpaşa ve Çanta İleri Biyolojik Atık su Arıtma Tesislerinin inşaatlarına hızla devam ediyoruz. Çanta İleri Biyolojik Atık su Arıtma Tesisi inşaatının yüzde 86’sı, Silivri İleri Biyolojik Atık su Arıtma Tesisi inşaatının yüzde 78’i, Selimpaşa İleri Biyolojik Atık su Arıtma Tesisi inşaatının da yüzde 51’i tamamlandı.”

DERE ISLAHLARI

Sel baskınlarının sebep olduğu kayıp ve zararların önlenmesi için öncelikli olarak yerleşim alanlarından geçen derelerde taşkın risk haritaları çıkardıklarına değinen Altay, bu haritalara göre sel baskınına sebep olan noktaları belirliyor ve dere ıslah çalışmaları gerçekleştirdiklerini anlattı. Altay şöyle devam etti: “2015 yılında 10 km dere ıslahı yaptık. Bugüne kadar Büyükşehir Belediyesi ile birlikte İstanbul’da 454 kilometre dere ıslahı gerçekleştirdik. Şimdi sizlere bir derede, Ayamama’da yaptığımız çalışmalardan söz etmek istiyorum. Ayamama deresi tam 42 kilometre uzunluğunda. 6 ilçenin içinden geçerek Marmara denizine dökülen bu derede maalesef can ve mal kayıplarına sebep olan sel baskınları yaşanmıştı. Yerleşim yerlerinin, ana hat yolların, büyük iş yerlerinin kesiştiği bölgelerden geçen bu derenin ıslahı; başta kamulaştırma olmak üzere pek çok nedenden ötürü büyük zorluklar içeriyordu. Ancak İSKİ, sayın başkanımızın da koyduğu irade ile Ayamamayı ıslah etmeyi başardı. 100 milyon TL’lik yatırımla sel baskını riski taşıyan 6 kilometre ıslah edildi ve bölgede sel baskını riski ortadan kalktı.”

Altay, İSKİ olarak 2015 yılında 5 milyar 762 milyon 497 bin TL’lik bütçenin 2 milyar 811 milyon 108 bin Lirasını yatırımlar için ayırarak, şehrin içme suyu ve atık su hizmetlerini yürütmeye devam ettiklerini kaydetti.

Konuşmaların ardından İBB Meclisi’ne sunulan İSKİ Bütçesi, 64 ret oyuna karşılık 127 oyla oy çokluğuyla kabul edildi.

selyus