Ana Sayfa TÜRKİYE EKONOMİSİ 1 Ağustos 2017

İstanbul Valiliği ile İTÜ arasında önemli imza

İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) 6’ncı güdümlü projesi INNOGATE Programı, düzenlenen programla başladı. Programda konuşmaların ardından İSTKA Yönetim Kurulu Başkanı ve İstanbul Valisi Vasip Şahin ile İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca arasında sözleşme imzalandı.

İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA), 6. güdümlü projesi INNOGATE: İnovatif Teknoloji Firmalarının Uluslararası Pazara Girişini Hızlandırma ve Rekabet Altyapılarını Destekleme Programı, düzenlenen programla tanıtıldı. İSTKA’nın İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ARI Teknokent’e verdiği destekle yürütülecek programla, 2 yıl içerisinde 100 yerli teknoloji firması ABD pazarına açılacağı açıklandı. Programa seçilecek firmalar hedef pazar ABD’ye yönelik danışmanlık eğitimi alacak. Ürün geliştirme ve prototip için firmalara teknolojik altyapı sağlanacak. Firmalar, ABD’de kurulacak yönetim ofisi ile potansiyel müşteriler, yatırımcılar ve diğer girişimcilerle buluşturulacak. Proje bitiminde İTÜ ARI Teknokent bünyesinde bir fon da kurulacak.

İTÜ ARI Teknokent bünyesindeki ileri aşama girişimcilik merkezi İTÜ MAGNET’te faaliyet gösterecek INNOGATE’in proje, İSTKA Yönetim Kurulu Başkanı ve İstanbul Valisi Vasip Şahin ile İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca arasında imzalandı. İmza törenine İSTKA Yönetim Kurulu Üyeleri İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar ve İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan da katıldı.

ULUSLARARASI CAZİBE MERKEZİNE DÖNÜŞECEK

İmza töreninde konuşan Vali Şahin, “INNOGATE Projemizin başlıca amaçları arasında İstanbul’da konumlanan teknoloji firmalarının ABD pazarına girişini desteklemek, bu çerçevede yerli ürünlerin yurtdışı pazarda güçlenmesini sağlamak ve ABD’deki girişimcilik birikimini Türkiye’ye transfer etmek bulunuyor” dedi.

Projeyi model niteliğinde gördüklerini söyleyen Vali Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hem bir küresel rekabet stratejisi hem bir risk sermayesi oluşturulması hedefi, hem de dünya çapındaki örnekler baz alınarak tasarlanan bir teknoloji üretim merkezi içeren bu projenin model niteliğinde olduğunu görmekteyiz. Dolayısıyla bu projeyle İstanbul, sadece Türkiye’nin değil, tüm bölge ülkelerinden firmaların ABD pazarına açılmayı düşünmeden önce istifade etmeyi planlayacağı uluslararası bir cazibe merkezine dönüşecektir”

FİRMALARIN AR-GE VE TEMEL KAYNAKLARININ MERKEZİ TÜRKİYE OLACAK

İTÜ ve İTÜ ARI Teknokent’in bugüne kadar teknoloji firmalarını geliştirmek ve yurtdışına taşımak için pek çok proje ile başarı hikayesine imza attığının altını çizen Prof. Dr. Karaca ise küresel teknoloji üreten firma çıkartma hedeflerini INNOGATE ile sürdüreceklerini kaydetti. Prof. Dr. Karaca, “Üniversitemizde kuluçka merkezimiz var, başarılı bir çekirdek organizasyonumuz var. 4’üncü yılını tamamladı. Bin 600’e yakın girişimci ekosistemleri destekledik, desteklemeye de devam ediyoruz ama bir sonraki aşama mesela MAGNET’i kurduk. 3-4 aydır da ana işlevi görmeye çalışıyoruz. Buradan çıkan, kuluçkadan mezun olan ama yeterince kira parası edinemeyen insanlara bir ara yüz olarak bir ofis olarak yapıyoruz ama bunlarında bir sonraki aşaması ürettikleri ürünün, teknoloji ürünlerinin dışarıya pazarlanması lazım. Para kazanmaları lazım. Çarkı döndürmeleri lazım. İşte bu açıdan bu proje çok önemli. Bu iki yıla yakındır bu serüveni elde ettik”.

INNOGATE programına BÜN Teknopark, Teknopark İstanbul ve Yıldız Teknopark da paydaş olarak destek verecek. INNOGATE’ten iki yılda 170 firmanın faydalanması ve 100’ünün ABD’ye götürülmesi amaçlanıyor.

selyus