Ana Sayfa TÜRKİYE EKONOMİSİ 21 Mart 2015

Ümraniye ilklerin ilçesi

Ümraniye Belediyesi ile Ümraniye Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın ortaklaşa düzenlediği ve Türkiye’de bir ilk olan 1. Esnaf ve Sanatkarlar Şenliğine Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce de katıldı.

Ümraniye Belediyesi ile Ümraniye Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın ortaklaşa düzenlediği 1. Esnaf ve Sanatkarlar Şenliğine Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce de katıldı. Güllüce, “Esnaf bu toprakların omurgası, güven ve itimat sembolüdür” dedi.

Ümraniye Belediyesi ve Ümraniye Esnaf ve Sanatkârlar Odası tarafından Ümraniye Meydanı’nda, 1. Esnaf ve Sanatkârlar Şenliği düzenlendi. Şenlikler mehteran takımının gösterisiyle başlarken, düzenlenen yarışmada esnaflar çocukları için birbirleriyle kıyasıya yarıştılar. Şenliğe, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin yanı sıra AK Parti İstanbul Milletvekilleri Egemen Bağış ile Osman Boyraz, Ümraniye Kaymakamı Mustafa Çek, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu, Ümraniye Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mehmet Özdil, Belediye Başkan Yardımcıları, birim müdürleri, meclis üyeleri, STK temsilcileri, muhtarlar,  çok sayıda davetli ve vatandaş katıldı.

 

Açılış konuşmasını yapan Ümraniye Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mehmet Özdil; “Göreve geldiğimiz günden bugüne Esnaf ve Sanatkârlarla ilgili nasıl faydalı işler yapabiliriz konusunda çalışmalar yaptık ve “Esnaf Değişim Dönüşüm” programı hazırladık. Esnaflarımız AVM ve zincir mağazalara karşı rekabet gücü ve fiyat politikasında adaletsizlikler sonucu çok zor durumda kalıyorlar. Bunun için toplu bir alım programı hazırlıyoruz, bu sayede maliyetleri en az % 20 düşürmek istiyoruz. Esnafımıza katkılarından dolayı Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce Beyefendiye, Eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış’a ve Ümraniye Belediye Başkanımız Hasan Can’a desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum” diyerek sözlerine son verdi. 

  

BAŞKAN CAN; “BİZ ÜMRANİYE İÇİN VARIZ’’

Şenlikte bir konuşma gerçekleştiren Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can; “Bugünü bir bayram günü kabul edelim. Esnaf ve Sanatkârlar Odası güzel bir program hazırlamış, bu konuda bizim de desteğimizi talep etti. Elbette ki biz ne için varız? Biz Ümraniye için, Ümraniye’nin esnafı için, Ümraniye’nin çocukları için, Ümraniye’nin insanları için varız. Dolayısı ile Ümraniye’de olabilecek her hizmette biz varız. Ayrıca, Ümraniye Belediyesi olarak, Çanakkale Zaferi ile alakalı önemli işler yapmış bir belediyeyiz. Mesela bugüne kadar hiçbir benzeri yapılmayan, yüzlerce kez ulusal televizyon kanallarında oynanan bir çizgi filme imza attık. Birkaç gün evvel 18 Mart’ta yani Çanakkale Zaferi’nin 100. Yıldönümü münasebetiyle Balkanlarda Saraybosna’da idik. 1990’lı yıllarda 20 gün boyunca yakılıp, yıkılan ve bir tane bile eser bırakılmayan ancak onarılarak muhteşem bir şekilde restore edilen Milli Kütüphane’de hem Çanakkale sergimizi açtık, hem de bir program icra ettik.  Neden Saraybosna’yı seçtik? Niye Balkanlar’a giderek, Çanakkale Zaferi’nin 100. yılını orada kutladık? Çünkü Çanakkale bir destan! Bu destanın kahramanları Saraybosna’dan Tranvnik’ten, Kosava’dan, Üsküp’ten, Batı Trakya’dan,  Gümülcine’den; Gazze’ye, Filistin’e, Şam’a ve Bağdat’a kadar kocaman bir Osmanlı coğrafyasının zaferidir.  Zira Çanakkale’de savaşmak için sadece balkanlardan tam 50 bin gönüllü gelmiş bunların büyük bir kısmı da orada şahadet şerbetini içmiş. Gelibolu sırtlarında yatıyorlar, biz de Saraybosna’ya gittik ve Çanakkale Zaferini onlarla birlikte kutladık. Doğrusu çok hayırlı bir hizmet yaptığımızı oraya gidince bir kez daha anladık. Siz değerli katılımcılara bir kez daha teşekkür ediyorum.’’ dedi.

BAKAN GÜLLÜCE; “ ESNAF BU TOPRAKLARIN OMURGASIDIR’’

Ahilik teşkilatının önemine dikkat çeken Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce; “Ahilik denen yapının, kardeşlik denen bağın asırlar önce oluşması çok önemlidir. O kardeşlik ve ahilik keşke devam edebilseydi. O zaman Türkiye’de terör mü olurdu, 12 Eylül olayları, sağcılar, solcular mı olurdu? Türkiye’de Kürtçüler, Türkçüler ve birbirini öldüren insanlar mı olurdu? Ya da biz bu kadar büyük bir zaman mı kaybederdik? 12 Eylül’de birimiz sağcı, birimiz solcu oldu. Birbirini vurdu gençler ve ülkemiz patinaj yaptı durdu.’’ diye konuştu.

Esnaf bu toprakların omurgasıdır, güven ve itimat sembolüdür diyen Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce sözlerine şu şekilde devam etti; “2001’de bu ülkenin bir bakanı ve bütün siyasileri bir milyar dolar borç bulmak için kapı kapı dolanıp devletin ve milletin itibarını hiçe sayıp borçlanmak için çaba harcıyorlardı. İşte bunlar Eski Türkiye’de vardı. Türkiye kendi savunma silahlarını, gemisini, tüfeğini, topunu yapamadığı için kaç kere perişan olmuş, kaç kere iç acısı çekmiş. Parasını vererek aldığımız gemiye İngilizler el koyuyor vermeyiz diyorlar. Ama bugün dünyanın en modern gemilerini, uçaklarını, helikopterini ve tankını yapan bir ülkeyiz, yani dünya ayağa kalksa kendimizi savunabilir diyen bir Türkiye’yiz. İşte yeni Türkiye’de bu! Türkiye’den kaçmak istiyorum diyenler kimler diye anket yapılmıştı. Yüzde 78’i ben bu ülkede artık yaşamak istemiyorum diyordu. İşte eski Türkiye bu! Şimdiki Türkiye’de ise sınırlarımızı kapatmaya çalışıyoruz, bütün dünya ise Türkiye’ye gelmeye çalışıyor. Hatta Türk vatandaşı olsam ne güzel olur diyen bütün coğrafya’dan milyonlarca insanlar var. Sınırdaki kapıları bir açsak Türkiye’nin nüfusu 150 milyon olur’’ diyerek sözlerine son verdi.

Protokol konuşmaları ve Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’ye hediye takdimi yapılmasının ardından günün anlam ve önemine binaen toplu hatıra fotoğrafı çekildi.

Şenlikte tüm gün boyunca yöresel kıyafetler eşliğinde vatandaşlara Osmanlı şerbeti ve lokma dağıtıldı. Hanımeli Çarşısı’nın hazırladığı ürünler ise satışa çıkarılarak, binlerce insanın ziyaretine uğradı.

Etiketler:
selyus