Ana Sayfa TÜRKİYE EKONOMİSİ 29 Şubat 2016

Ümraniye, kentsel dönüşümün öncüsü

Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can’ın 2004-Nisan’da göreve gelmesiyle Ümraniye her alanda gelişim gösterdi. Bu gelişimlerden biri de kentsel dönüşümdür. İstanbul’un birçok ilçesinde, çeşitli kentsel dönüşüm faaliyetlerine şahit olduğumuz bir dönemde; Ümraniye’nin dönüşümünün daha hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleşmesi tamamen planlı çalışmanın neticesidir.

Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can ve ekibinin, göreve başladıklarında ilk işleri Ümraniye’yi tanımak adına çalışmalara başlamak oldu. Havadan çekilen fotoğraflarla Ümraniye’deki yapı stokunu kayda alan ve imar planlamalarını bu görüntülerden yola çıkarak oluşturan ekip; ilk olarak Dudullu bölgesinde çalışmalara başladı. Dudullu, Esenşehir, Ihlamurkuyu ve şu an Ataşehir’e bağlı olan Yeni Çamlıca Mahallesi’ni içine alan Dudullu bölgesinde; köklü bir reforma giden belediye, kademeli imar uygulamasını geliştirdi. Yüzölçüm olarak Ümraniye’nin yarısını teşkil eden Dudullu bölgesinin dönüşümü, Ümraniye’nin dönüşümünün lokomotifi oldu. Vatandaşların hayatını kolaylaştırmak, daha düzenli ve yaşanabilir bir kent oluşturmak için başvurulan yeni ve farklı yöntemler; kentsel dönüşümün hızını da ikiye katladı. İlçenin diğer bölgelerinde de dönüşüm için en doğru adım olan kademeli imar planıyla, projelendirmeler yeniden düzenlenerek otopark sorununun parsel alanı içinde çözülmesi hedeflendi. Böylece yine sosyal donatı alanları kamunun daha fazla istifade edeceği alanlar oldu ve site tarzı yapılaşmalar daha tercih edilir hale geldi.

Bu uygulamalarla, kentsel dönüşüm konusunda tüm İstanbul’a örnek olan belediye, 2005- 2009 arasında; Anadolu yakasında verilen her iki ruhsattan birinin sahibiydi.

ÜMRANİYE DEPREME EN DAYANIKLI İLÇE

Merkezde ve Dudullu bölgesinde inşa edilen ve yenilenen binaların olası afetler göz önünde bulundurularak yapılması, estetik bir kent görünümüyle beraber depreme dayanıklı binaları da yanında getirdi. Deprem kuşağındaki ilimizin cangüvenliği açısından en dayanıklı yapı stoku tereddütsüz Ümraniye’de.

 

EKONOMİ ÜMRANİYE’DE CAN BULACAK

Yapılan çalışmalarla İstanbul’un en cazip ilçelerinden biri hâline gelen Ümraniye; İstanbul Finans Merkezi’nin de tamamlanmasıyla uluslararası bir çekim alanı olacak. Bu projeye hitap edecek şekilde dizayn edilen metro hattı da Ümraniye’nin canlılığını artıracak.

“ÜMRANİYE DİĞER İLÇELERE ÖRNEK TEŞKİL EDEN BİR İLÇEDİR”

Çevre ve Şehircilik eski Bakanı İdris Güllüce görevinin başındayken; “Ümraniye Artık modern yapısıyla diğer İlçelere örnek teşkil eden bir ilçedir” demişti.

Site hayatının getirdiği olumsuzlukları dile getiren Çevre ve Şehircilik eski Bakanı İdris Güllüce, daha sonra şunları ifade etmişti: “Bizim toplumumuzda komşuluk hayatı, hasta ziyareti denilen bir kavram var. Ancak batılı toplumlarda bu siteleşme sebebiyle sadece kendisini düşünen, aile hayatı olmayan insanların sayısı giderek artıyor. Eski Türkiye ile ilgili en güzel örneklerden birisinin Ümraniye olduğunu özellikle belirtmek istiyorum. Geçmiş iktidarlar döneminde Hekimbaşı’nda patlayan çöplükte 38 vatandaşın hayatını kaybetti. Bugünkü Ümraniye’nin geçmişteki Ümraniye’den çok farklı olduğu aşikâr görünüyor. Ümraniye artık modern yapısıyla diğer ilçelere örnek teşkil eden bir ilçedir” 

İlginizi çekebilir

D-8’in geleceği çok parlak

D-8’in geleceği çok parlak

selyus