Ana Sayfa KÜLTÜR-SANAT 25 Eylül 2018

Bayrampaşa’da gelişigüzel kahve

Bayrampaşa ilçesinde hayata geçen yüzlerce kalıcı eser ve hizmetlere bir de gelişigüzel isimli mekan eklendi. Bayrampaşa’yı İstanbul’un örnek ilçesi haline getiren Belediye Başkanı Atila Aydıner, özellikle de sanat ve sanatsal faaliyetlere tam destek veriyor.

Tabi böyle güzel gelişmelere imza atan Başkan Aydıner’le uğraşanlarda olmadı değil. Gelişigüzel kahve’nin bulunduğu merkeze önceden 30 kişi geliyordu. Bu proje hayata geçtikten sonra bu sayı 800’leri geçti. Önceki sorumlular Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner’i yıpratmak için ellerinden geleni yaptılar. Ulaşabildikleri her yere şikayet ettiler. Ancak şikayetlere muhatap olan yetkililer mekanı gördükten sonra Başkan Aydıner ve projenin sorumlularını böyle güzel bir projeyi hayata geçirdikleri için tebrik edip gittiler.

Bayrampaşa Belediyesi Kültür Sanat Danışmanı Zeynep İlhan Şahin, fikir annesi olduğu gelişigüzel kahve isimli bu özel mekanı İstanbul Takipte Haber Sitesi okurları için detaylı bir şekilde anlattı.

GELİŞİGÜZEL KAHVE NASIL GELİŞTİ?

Zeynep İlhan Şahin, “Her şey gelişigüzel gelişmeye başladı. Kütüphanede ders çalışıyor, kitap okuyorduk ve sükûnetin olması gerektiğinden dolayı düşüncelerimizi sesli bir şekilde ifade edebileceğimiz bir mekanda ihtiyacımız vardı. Hem okuduğumuz kitabı yorumlamak hem bir yandan çay kahve yudumlamak ihtiyacı duyuyorduk. Gençlik Merkezi’nde böyle bir mekanımız olmadığı için derslerimiz bitince sessizce evlere dağılıyorduk. Spor salonumuz iki taneydi ve istediğimiz mekan neden burada olmasın diye düşünmeye başladığımızda GELİŞİGÜZEL KAHVE gelişmeye başladı. Biz bunu yapabilirdik, ihtiyaçlarımız da belliydi.  Kitaplık, masa, koltuk vb. eşyalar.  Başkanımız Atila Aydıner’e’ biz bunu yapabiliriz limon kasasından kitaplık, araba tekerinden koltuk, paletten oturma grupları ve ahşap makaralardan masa yapacağız dediğimizde “Hadi bakalım! başlayalım o zaman “dediğinde hep birlikte geri dönüştürebileceğimiz malzemeleri toplamaya başladık. “Bayrampaşa Hal’den anlar” dedik, hale gidip limon kasası istedik, Telekom şirketlerinden ahşap makara, lastikçilerden bir kamyon lastik, paletler, budanan ağaçlar, cd’ler, su boruları derken ihtiyacımız olan her şeyi geri dönüştürmeye başladık” dedi.

NELER DÖNÜŞTÜ VE NASIL ?

Şahin, “Bir zamanlar limonlara portakallara taşıma hizmeti veren kasaların artık bambaşka görevleri var. Her kasada bir şiir, bir hikaye, bir roman bir yaşam… Araba tekerleğinden koltuklar ile yeni maceralara yol aldık. Elektrik teli sarılan ahşap makaralarda otururken kafamızda yanan fikir ampulleri ile iletişim kurduk.  Yük paletleri bizi alkış sahnelerine taşıdı. Kırık cd’ler mekânımızı aydınlattı. Budanan ağaç dalları dilimlenip doğallığıyla içimizi ısıttı. İçinden su geçen borular artık mekanımıza ışık taşımaya başladı. Reklam panosu toplantı masamız oldu. Ve tüm bunlar olurken bizde değiştik, eşyaya bakışımız değişti, ihtiyaçlarımızı geri dönüşüm ürünleri ile tasarlayabileceğimizi tecrübe etmeye başladık en önemlisi yapmış olduğumuz eşyalara sahip çıkmaya başladık aidiyet duygumuz gelişti” diye konuştu.

NEDEN GELİŞİGÜZEL?

Şahin, “İhtiyaç duyduğumuz geri dönüşüm ürünleri biliyorduk ama nasıl dönüştüreceğimize dair hiçbir tecrübemiz yoktu. Ürünleri topladıktan sonra, yapacağımız işlemlere deneme yanılma yoluyla ulaştık. Seçilen renkler gelişigüzel seçildi ve çok renkli bir mekana sahip olduk, çünkü içimizden gelen buydu. Herkesin sevdiği bir renk vardı, gelişigüzel her gün farklı bir işi yapıyorduk biraz zımpara, biraz boya, bolca eğlence bu şekilde çalışmaları devam ettirdik. Hem çalışma aşamasındaki tecrübesizliğimiz hem de gelen her şeyin güzelleşmesi mekanımızın adını belirledi.

Burası GELİŞİGÜZEL KAHVE …

Gelişiniz güzel, dönüşünüz muhteşem olsun…” şeklinde konuştu.

selyus