Ana Sayfa KÜLTÜR-SANAT 4 Aralık 2016

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Abdullah Gül Müzesi ve Kütüphanesi’ni açtı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 45 yıllık Milli Talebe Birliği, 25 yıllık siyasi yol arkadaşı Abdullah Gül’ün ismini taşıyan ve Kayseri’de yapılan Abdullah Gül Müze ve Kütüphanesi’nin açılış törenine katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan eşi Emine Erdoğan ile birlikte, yapımı tamamlanan hizmet ve tesislerin toplu açılış törenlerine katılmak ve bazı temaslarda bulunmak üzere Kayseri’ye gitti.

Kayseri Havalimanı’nda 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Binali Yıldırım, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Kayseri Valisi Süleyman Kamçı, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, milletvekilleri ve diğer yetkililer tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehirdeki ilk olarak yapımı tamamlanan Abdullah Gül Müze ve Kütüphanesi’nin açılış törenine katıldı.

“TÜRKİYE’DE SİYASİ TARİH MÜZE GELENEĞİ OLUŞMAYA BAŞLADI”

Törende 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrunnisa Gül, Başbakan Binali Yıldırım, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, bazı bakanlar ve milletvekilleri, Almanya eski Başbakanı Gerhard Schröder, Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Üyesi Bakir İzzetbegoviç, Afganistan eski Devlet başkanı Hamid Karzai ve Abdullah Gül’ün Dışişleri Bakanı ve Cumhurbaşkanı olduğu dönemlerde görevde bulunan bazı yabancı devlet adamları ve bakanlar da hazır bulundu.

Abdullah Gül Müze ve Kütüphanesinin şehre ve ülkeye hayırlı olması temennisinde bulunarak ve müzesinin yapımında emeği olanları tebrik ederek konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan,  Türkiye’de siyasi tarih müze geleneğinin yavaş yavaş oluşmaya başladığını, Abdullah Gül Müze ve Kütüphanesinin, bu geleneğin en önemli temsilcisi olarak gördüğünü söyledi.

Bu müze örneğinde olduğu gibi, Cumhurbaşkanlığı olarak arzu edilirse tüm eski Cumhurbaşkanları adına kurulacak şahsi müzeleri destekleyip gereken her türlü imkanı da sağladıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Baki kalan bu kubbede hoş bir seda imiş meğer” dizesine atıfta bulunarak, “Dünyada bırakacağımız hoş sedaların işte böyle güzel mekanlarda gelecek nesillere aktarılması, aynı zamanda kültürümüze ve medeniyetimize yapılmış en önemli katkıdır” dedi.

11. Cumhurbaşkanı Gül ile üniversite öğrenciliği yıllarından beri şahsen yol arkadaşlığı yaptığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bilimsel çalışmalarının yanında, kültür ve medeniyet hayatımıza dair okumalarıyla adeta ayaklı bir kütüphane olarak biliyoruz” dediği Gül adına açılan bu kütüphanenin, onun yarım asrı bulan birikimini de yansıtan bir eser olacağını, müze kısmında yer alan sergi alanları, simülasyon bölümü, kişisel arşivi gibi bölümlerin ise Gül’ün kendi hayatıyla birlikte demokrasinin Türkiye’deki gelişiminin de takip edilebileceğini dile getirdi.

Cumhurbaşkanlığı Abdullah Gül Müzesi ve Kütüphanesinin hayırlı olması temennisinde bulunarak ve eserin yapımında emeği bulunanlara teşekkür ederek konuşmasını tamamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, müzenin açılışının ardından Kayseri Valiliği’ni ziyaret etti.

selyus