Ana Sayfa İÇ POLİTİKA, KÜLTÜR-SANAT 25 Şubat 2017

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CNR İstanbul Uluslararası Kitap Fuarı’nda

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 4. CNR İstanbul Uluslararası Kitap Fuarı’nın açılış törenine katıldı. Fuarda bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Her hadisede olduğu gibi, bu konularda da başkalarının insafına, vicdanına, çalışmalarına bel bağlayamayız. Ödünç akılla, ödünç kavramlarla, sipariş çalışmalarla bir yere varamayacağımızı artık kabul etmeliyiz. Kendi hikâyemizi, kendi nitelikli eserlerimizi, önce kendimiz anlatmalıyız”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 4. CNR İstanbul Uluslararası Kitap Fuarı’nın açılış törenine katıldı. CNR Ekspo Fuar Merkezi’nde gerçekleşen açılış töreninde; Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, İstanbul Valisi Vasip Şahin, AK Parti Milletvekili Yalçın Akdoğan İBB Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Av. Temel Başalan’ın yanı sıra yayın dünyasının temsilcileri ve kitapseverler de hazır bulundu. 

“KENDİ HİKÂYEMİZİ ÖNCE KENDİMİZ ANLATMALIYIZ”

O gece yaşananların farklı etkinlikler, farklı edebiyat ve sanat dalları aracılığıyla tekrar tekrar işlenmesinin büyük önem arz ettiğini, bu mirasa sahip çıkmanın herkesin boynunun borcu olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Her hadisede olduğu gibi, bu konularda da başkalarının insafına, vicdanına, çalışmalarına bel bağlayamayız. Ödünç akılla, ödünç kavramlarla, sipariş çalışmalarla bir yere varamayacağımızı artık kabul etmeliyiz. Kendi hikâyemizi, kendi nitelikli eserlerimizi, önce kendimiz anlatmalıyız” ifadelerini kullandı.

“HER BAŞARININ ARDINDA BÜYÜK BİR BİLGİ BİRİKİMİ VARDIR”

Dinin ilk emrinin ‘oku’ olduğunu ve Hz. Peygamberin ‘ilim, müminin yitik malıdır, nerede bulursa alır’ hadisini hatırlatarak, “Bizim tarihimizde kalem kılıçtan önce gelir. Hâkim olduğu coğrafyalarda, daha 800’lü yıllarda dünyanın önde gelen ilim merkezlerini kurmuş, tarihe bu şekilde yön vermiş bir ecdadın torunlarıyız” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Beytül Hikme’den Nizamiye Medreselerine, Uluğ Bey Medresesinden Orhan Gazi Medresesine, 3 kıtaya serpilen külliyelere, şifahanelere, mekteplere kadar, gerçekten büyük bir birikimin mirasçılarıyız. Abbasi, Emevi, Endülüs, Babürler, Selçuklu ve Osmanlı gibi geride iz bırakan devletlerin en önemli vasfı; ilme, kaleme ve kitaba atfettikleri değerdir. Ne zamanki değerler hiyerarşisi alt-üst oldu, işte o zaman çöküş başlamıştır. Tarihimizde ilmi açıdan gerilememiz, siyasi açıdan gerilememizle aynı zamana tekabül eder. Çünkü her başarının ardında büyük bir bilgi birikimi vardır” değerlendirmelerine yer verdi.

selyus