Ana Sayfa EDEBİYAT 14 Şubat 2015

Nuri Pakdil söyleşide

Türk edebiyatının duayeni Nuri Pakdil, Üsküdar Belediyesi tarafından Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde düzenlenen 1. Üsküdar Kitap Fuarı’nda söyleşi yaptı.

Katıldığı bütün toplantılarda istisnasız “Sizi anti emperyalist, anti kapitalist, anti faşist ve anti firavunist duygularımla selamlıyorum” diyerek söze başlayan Nuri Pakdil Üsküdar Belediyesi’nin 1. Üsküdar Kitap Fuarı’nda da kürsüye çıktığında aynı sözlerle başladı.  

Türk edebiyatının duayeni Nuri Pakdil, Üsküdar Belediyesi tarafından düzenlenen 1. Üsküdar Kitap Fuarı’na katıldı. Fuarda çok büyük ilgi gören ve Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı 45 yıllık dostluğundan bahsederek kendisine olan saygısını ifa etti.

SÖYLEŞİYE YOĞUN KATILIM

Fuarın açılışına katılan Pakdil daha sonra büyük salonda sevenleriyle bir söyleşi yaptı. Kendisine okul hayatının nasıl başladı diye sorulduğuna Nuri Pakdil, “Sınavla ilk okul 3’e girdim. O zamanlar ilk okul 5, orta okul3, lise de 3 yıldı. Babam bir öğretmen tutmuştu, evde okuma yazma öğreniyordum. Öğretmenden öğrendiklerimle Sakarya ilk okulunda sınava girerek 3. Sınıftan okula başlamıştım” dedi.

“BENİM İLK MÜREBBİYEM ANNEMDİR”

Benim ilk mürebbiyem annemdir diyen Pakdil, “İlk okul öğretmenim vardı. Şaziye Ülgen. Bizim eve de gelirdi. Annemin ahbabı olan hocam, çok Müslüman bir hanımdı. Okulda o tarihlerde bize büyük adamların isimlerini öğretmişlerdi. Okulda bize öğretilen büyük adamların isimlerini evde saymaya başladım. Bir tanesini söyler söylemez annem dedi ki: “O ismi bir daha ağzına alırsan seni evlatlıktan çıkarırım” dedi. Ben o tarihten beri o ismi bir daha ağzıma almadım ve o ismi yazmadım. Bu bakımdan benim ilk mürebbiyem annemdir. Rahmetle anıyorum. Annesinin Cezayir ve Filistin öykülerinin anlatıldığının hatırlatılması üzerine Annem bana gece yatarken öyküler anlatırdı. Cezayir öyküleri, Filistin öyküleri. Bunları nereden okurdu, kendisi mi kurgulardı bilmiyorum. Fakat anlatırdı” diye konuştu.

MUSTAFA DEMİRAL’DE SÖYLEŞİDE

Nuri Pakdil hayranı olan Üsküdar Belediyesi önceki dönem Meclis 1. Başkan Vekili Av. Mustafa Demiral’da salonda yerini aldı. AK Parti Üsküdar 5. Olağan İlçe Kongresi’nde ilçe başkanlığına aday olan ve genel merkez, il, ilçe vede tüm siyasi güçleri arkasına alan Hızır’a adeta bir demokrasi dersi veren Mustafa Demiral’da Nuri Pakdil hocamız gibi her zaman haksızlıkların karşısına durmuştur. Bu son kongrede olduğu gibi. Birilerinin gücünü yanına alarak ezik yürümektense Üsküdar’da her zaman başı dik yürümeyi tercih eden Demiral, teşkilatların gönlünde adeta taht kurdu.  

 

 

 

Etiketler:
selyus