Ana Sayfa EDEBİYAT 12 Nisan 2015

Üsküdarlılar şiire doydu

Uluslararası Üsküdar Şiir Festivali’nin son günüde katılımcılara seslenen Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, “Festival boyunca çeşitli mekânlarında yaptığımız 25 etkinliğin “13’ü lise ve 5’i üniversite olmak üzere toplamda 18 okulda şiir okumaları, şiir buluşmaları, şiir dinletileri, paneller, oturumlar, gerçekleştirdik” dedi.

Son bir haftadır Üsküdar’ı şiir şehri haline getiren Uluslararası Üsküdar Şiir Festivali, Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen şiir dinletileri ve Filistinli Le Trio Joubran grubunun konseriyle görkemli şekilde sona erdi. Kapanışa yoğun ilgi gösteren şiir severler salona sığmayınca dışarıda kurulan ekranlardan programı takip etmek zorunda kaldılar.

Festivalin kapanış etkinlikleri Furkan Çalışkan ve İsmail Kılıçarslan’ın katıldığı ‘Uzun Müzikli Bir Şiir’ programıyla başladı. Ardından ‘Festival Kapanış Gecesi’ ‘Üsküdar’ temalı VTR gösterimi, Kızkulesi Şiir Ödül Töreni ve hafta boyu festivale katılan bütün şairlerin sahneye çıkarak kendi şiirlerini okumalarıyla devam etti.

BAŞKAN TÜRKMEN, “ÇOK GÜZEL, ÇOK ÖZEL BİR FESTİVAL OLDU”

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen Bir haftayı aşkın süredir devam eden etkinliklerle birlikte şiire doyduklarına vurgu yaparak, “Öncelikle ve en başta belirtmek isterim; Çok güzel, çok özel bir festival oldu. Heyecanla, coşkuyla, umutla başladığımız festivalimiz boyunca, çok güzel günler, saatler, dakikalar, anlar yaşadık. Fikir aşamasından şu ana kadar, emeği geçen ve katılımlarıyla festivali anlamlı kılan herkese en kalbi şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.

İstanbul’un kültür-sanat havzası Üsküdar’da, uluslararası bir organizasyonu daha hakkıyla hayata geçirmenin heyecan ve mutluluğunu yaşadıklarını belirten Başkan Hilmi Türkmen, “1. Uluslararası Üsküdar Şiir Festivalimizin, hem süresi bakımından ülkemizde gerçekleştirilen en uzun şiir festivali olması, hem de başlı başına bir şiir olan şehrimizde ilk defa gerçekleştirmiş olmamız, mutluluğumuzu bir kat daha artırıyor. Başlı başına bir şiir olan Üsküdar’ımızın şiiriyle, dünyanın şiirini buluşturduk. Bundan da şehrimiz ve insanımız adına büyük onur duyduk” dedi.

FESTİVALDE 25 ETKİNLİK GERÇEKLEŞTİ

Festival boyunca çeşitli mekânlarında 25 etkinlik gerçekleştirildiğine değinen Başkan Türkmen, “13’ü lise ve 5’i üniversite olmak üzere toplamda 18 okulda şiir okumaları, şiir buluşmaları, şiir dinletileri, paneller, oturumlar, gerçekleştirdik. Geride kalan 7 gün boyunca, hemen hepsine şahit olduk, tanık olduk, memnun olduk. Birebir yaşadık, mutlu olduk. Öyle güzel anlar yaşadık ki, mesela, festivalimizin onur konuğu Somalili dostlarımızın, doğaçlama sergiledikleri halk dansını; o heyecanı, o coşkuyu görmeniz lazımdı” diye konuştu.

Şiirin birleştirici bir iksir olduğunu dile getiren Başkan Hilmi Türkmen, “Bütün insanların eşit olduğunu, aynı öze sahip olduğunu, hepimizin insan, hepimizin eşit ve herkesin değerli olduğunu bir kere daha şiir vasıtasıyla idrak ettik. Beklentilerimizin çok ötesinde, çok güzel bir festival havası yaşadık. Bu bir ilkti ama inşallah son olmayacak. Şiirin etrafında, şairlerin öncülüğünde, şiir severlerin coşkusuyla Üsküdar’da, İstanbul’da, ülkemizde, yine buluşacağız, yeniden buluşacağız” dedi.

“FESTİVALE İLGİ ÇOK FAZLAYDI”

Festivalin koordinatörlüğünü yapan İsmail Kılıçarslan da başta böyle bir organizasyona ilgi olup olmayacağı noktasında düşünceleri olduğuna vurgu yaparak, “Allah’a şükürler olsun beklediğimiz ilgiden çok daha fazlasını bizlere verdiniz. Festivale emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu hayalimizi gerçekleştirmemizde bizlere en büyük desteği veren başkanımız Hilmi Türkmen’e ayrıca teşekkür etmek istiyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Üsküdar’a şiir severleri şiire doyuran festival, Filistinli üç udî kardeşten oluşan Le Trio Joubran grubunun verdiği muhteşem konserle tamamlandı.

Etiketler:
selyus