Ana Sayfa KÜLTÜR-SANAT 2 Mart 2018

İstanbul’da “Mirasımız Kudüs Uluslarası Karikatür Sergisi” açıldı

İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen Türk ve İslam Eserleri Müzesi’ndeki “Mirasımız Kudüs Uluslarası Karikatür Sergisi”nin açılışına AK Parti İstanbul milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, yerli ve yabancı karikatüristler ile akademisyenler katıldı.

“ALLAH BURALARI EMİN BELDE KILMIŞSA EMİNİM BURASI EMİN BELDE OLACAKTIR”

Sergi açılışında bir konuşma yapan İstanbul Valisi Vasip Şahin’de dünyada bazı sanat eserlerinin atom bombası etkisi gösterebileceğini, bombaların ölüme yol açarken sanat eserlerinin de vicdanların toplu şekilde uyanmasına sebep olabileceğini söyledi.

Kudüs’ün görünüşte taş ve topraktan ibaret olduğunu ama Allah’ın buraya verdiği anlamla insanların gönlünde çok farklı yere sahip olduğunu belirten Vali Uysal, “Kafanızda güzellik adına kurduğunu hiçbir şey yok orada. Ağaç, yeşillik ve mavi. Ama buranın mukaddes bir belde olması gerçeği var ve bizler için çok önemli. Cenab-ı Allah buraya o kadar o kadar güzel bir anlam atfetmiş ki diğer hiçbir şeye ihtiyaç kalmamış, başka hiç bir şeyle süslemeye gerek kalmamış, bizzat Cenab-ı Hak buraları övmüş ve bizlere emanet etmiş. Burada yıllardır yaşanan vahşet, ağzımızın tadını kaçırıyor. Ama Allah buraları emin belde kılmışsa eminim burası emin belde olacaktır. Bizlere de düşen buraların emin belde olması için elimizden geleni yapmaktır.”

“YÜREĞİMİZE SU SERPİYOR”

Kudüs’te uzun yıllardır süre gelen bir acının yaşandığını ve dünyada daha önce benzeri görülmeyen bir vahşetin yaşandığını belirten İBB Başkanı Mevlüt Uysal, “Kudüs’te yaşananlara karşı duyarlı insanların seslerini yükseltmesi bizim tek sevindiğimiz nokta. Bu bizlerin yüreğine su serpiyor. Burada açılışını yapacağımız sergi de işte bu sesinin yükseltenlerin çizmiş olduğu karikatürler bir araya getirilmiş durumda. Sanat eğer duyguların dışa yansıması ise, çizer arkadaşlarımız da bizim bu hüznümüzü, bu vahşeti kendi üslupları illa ifade etmiş oluyorlar” diye konuştu.

Başkan Uysal Kudüs’te yaşananların tüm dünya tarafından bilinmesi için herkesin gündeminde tutması gerektiğini vurgulayarak şöyle devam etti: “Kudüs’teki kardeşlerimiz canlarını ortaya koyarak mücadelelerini sürdürüyor. Sanatçılarımız da duygularıyla, sanatlarıyla orada yaşananları dünyaya duyuruyor. Herkes elinden geldiğince, elinden ne geliyorsa mücadeleye destek olmalı. Bizim İBB Meclisi’de meclis üyelerini üç grup halinde Kudüs’e götürüyor. Şimdi ikinci kafilemiz orada. Onlar geldikten sonra da üçüncü kafile Kudüs’e gidecek.”

Başkan Uysal önceden Kudüs dendiğinde insanların aklına huzurun ve barışın geldiğini, farklı inanç gruplarının orada huzur içinde yaşadığını hatırlatarak, “Şimdi de tek temennimiz Kudüs’ün o huzur ve barış dolu yaşamına yeniden kavuşması. Dünyanın yüzde 80’ni yüzde 90’nı burada yaşanan vahşetin farkında. İnanıyoruz ki ortak mücadele ve duygu Kudüs’ü kurtarır” şeklinde konuştu.

KUDÜS’LE İLGİLİ 65 ESER SERGİLENİYOR

Sergi Açılışında konuşan İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz’da Başkan Uysal ve Vali Şahin’e serginin açılmasında verdikleri destekten dolayı teşekkür ederek, “Kudüs’e dair en etkili sözleri söyleyeceklerin başında kuşkusuz sanatçıları geliyor” dedi.

Serginin, Dünya Karikatürcüler Birliği’nin gayretli çalışması ile açıldığını ve sergide sergilenen eserlerin zor şartlar altında bir araya getirildiğini belirten Yılmaz, “Bu serginin hikayesi aslında hem sanatın hem de bizim sanata bakışımızın bir hikayesi. Bu sergi sadece birkaç insanın yüreğini ortaya koyması ile açılan bir sergi. 29 ülkeden dünyaca ünlü çizerlerin eserleri yer alıyor bu sergide.  Bir yarışma yapıldı, derecelendirmeler yapıldı ve ödüller verildi. Ama bu eserler bir köşede duruyordu. İşte bu gayretli insanların girişimiyle bu 65 eser bir araya getirildi. Bu sanatçıların önemli bir kısmı da gayrimüslim sanatçılar. Bunu da şunun için belirtmek istiyorum, Kudüs vicdanlarda öyle bir yeri açmış ki, Kudüs’te işlenen zülüm insan hissiyatı olan herkese öyle bir dokunmuş ki hangi dilden hangi dinden olursa olsun Kudüs davasına sahip çıkılma ihtiyacı hissedilmiştir” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından serginin açılışı protokolün kurdele kesmesiyle gerçekleştirildi. Başkan Uysal, Vali Şahin ve diğer katılımcılar sergiyi gezerek karikatürleri yakından inceledi.

selyus