Ana Sayfa TARİH 4 Temmuz 2018

Kara Fatma, mezarı başında anıldı

Cesaretiyle Milli Mücadele’nin sembol isimleri arasında yer alan Kara Fatma olarak bilinen Üsteğmen Fatma Seher Erden, vefatının 63’üncü yılında mezarı başında anıldı. Törenin ardından kadın kahramanın Kasımpaşa Camiikebir Mahallesi’nde yaşadığı evinin bulunduğu sokağın adı “Üsteğmen Karafa Fatma” olarak değiştirildi.

Cesaretiyle Milli Mücadele’nin sembol isimleri arasında yer alan Kara Fatma olarak bilinen Üsteğmen Fatma Seher Erden, vefatının 63’üncü yıl dönümünde Kulaksız’daki anıt mezarı başında anıldı. Törene AK Parti İstanbul Milletvekili Şirin Ünal, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Beyoğlu Kaymakamı Savaş Ünlü, Türk Kızılayı Genel Başkan Yardımcısı İsmail Hakkı Turunç, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasip Saygılı ve “Kara Fatma” kitabının yazarı İlknur Bektaş ile çok sayıda vatandaş katıldı. Törende vatanı için canını ortaya koyan Milli Mücadele’nin cesur ve kayıp kadınları da Kara Fatma nezdinde anıldı.

Ardından Kara Fatma’nın Kasımpaşa Camiikebir Mahallesi’nde yaşadığı evinin bulunduğu sokağın adı “Üsteğmen Kara Fatma” olarak değiştirildi.

“4,5 YIL BOYUNCA BİR ARAŞTIRMA YAPTIM”

Milli Mücadele dönemindeki kadın kahramanlarla ilgili önemli bir inceleme yapan Kara Fatma kitabının yazarı İlknur Bektaş, törende yaptığı konuşmada Kara Fatma’nın yaşadığı yere isminin verilmesinin çok önemli olduğunu ifade etti. Bektaş, “4,5 yıl boyunca bir araştırma yaptım. Milli Mücadele ve Türk kadınları konusunda nitelikli bir araştırma yoktu günümüze kadar. Kütüphanelerde öncelikle ben bunun açlığını çok hissettim. Çok aradım, bulamayınca oturup kendim yazmam gerektiğine karar verdim. Aslında Cumhuriyet tarihinde ilk defa yapılmış bir çalışma” diye konuştu.

“BİNLERCE İSİMSİZ KAHRAMANIMIZ VAR “

Türk toplumunun genetiğinde kahramanlık olduğunu belirten Türk Kızılayı Genel Başkan Yardımcısı İsmail Hakkı Turunç, “Binlerce isimsiz kahramanımız var, onları rahmetle ve minnetle anıyoruz. Dün hayatlarını ortaya koyarak bu toprakları bize vatan kıldıkları için onlara minnet borcumuz var. Onları hiçbir zaman unutmadık, unutmayacağız.” şeklinde konuştu.

Erden’in Erzurumlu olduğu kadar Beyoğlulu da olduğunu vurgulayan Demircan, “Hayatının son 20 yılını Kasımpaşa’da, bu sokakta gördüğünüz binada tamamlamış. Yine Beyoğlu’nda bizim kardeşimiz İlknur Bektaş bu konuya gönül verdi, bu konuyla ilgili kitap yazdı, araştırmalar yaptı.” dedi.

selyus