Ana Sayfa TARİH 12 Şubat 2016

Sultan II. Abdülhamid Sultanbeyli’de saygıyla anıldı

Sultanbeyli Belediyesi vefatının 98. yılında Osmanlı’nın kudretli padişahı Sultan II. Abdülhamid’i unutmadı. Sultanbeyli Kültür Merkezi’nde düzenlenen anma programına çok sayıda genç katıldı.

Osmanlı’nın kudretli padişahı Sultan II. Abdülhamid Sultanbeyli Kültür Merkezi’nde görkemli bir programla anıldı. Programa özellikle gençler yoğun ilgi gösterdi. İlçe Müftüsü Bürhan Keleş’in duasıyla başlayan anma programı konuşma ve panelle devam etti.

Programın açılış konuşmasını yapan Belediye Başkan Yardımcısı Zafer Söğütçü, “Öğrenci kardeşlerim tarihimizi iyi araştırın ve iyi öğrenin. Ülkemiz üzerinde kirli emelleri olan şer odaklarının yöntemleri hiç değişmiyor. Dün Abdülhamid’e yapılanlar bugün yeniden sahneleniyor” dedi.

“YILDIZ SARAYI’NDAN DÜNYAYA BAKIŞ”

Konuşmanın ardından Doç. Dr. Coşkun Yılmaz’ın yönetiminde Prof. Dr. Erhan Afyoncu ve Prof. Dr. Vahdettin Engin’in katılımıyla “Yıldız Sarayı’ndan Dünyaya Bakış” paneli gerçekleştirildi. Yılmaz Abdülhamid’in Sultanbeyli ile olan bağını katılımcılara aktararak, “Abdülhamid’e en çok ilgi gösteren de Sultanbeyli Belediyesi’dir. Aydos Kalesi Osmanlı’nın ruhudur. Sultanbeyli’ye yerleşim Sultan döneminde başlamıştır” dedi.

Panelist Prof. Dr. Erhan Afyoncu da Ortadoğu’da yaşanan son hadiselere değinerek, “Genç kardeşlerimiz bugün yaşanan durumu bugüne has düşünmesin.  Tarih boyunca bu coğrafya hep böyleydi. Biz 1000 yıldır hem İçimizdekilerle hem dışımızdakilerle mücadele ediyoruz. Bu coğrafya birçok milleti yuttu. Biz Malazgirt’ten sonra bu coğrafyada var olduk ve var olmaya da devam edeceğiz. Bu coğrafya Hristiyanlığın yayıldığı yerdir. İlk Hristiyan devletin başkenti İstanbul’dur. Biz bu coğrafyada var olmak istiyorsak atalarımızın izinden gitmeliyiz” şeklinde konuştu. Sultan II. Abdülhamid’in döneminde Osmanlı’nın topraklarının 6 buçuk milyon kilometre kare olduğunu ifade eden Afyoncu, “Devlet yönetmek ciddiyet ister. Abdülhamid denge siyaseti yapmıştır ve bu onun önemini gösteriyor. İyi bir analizciydi. İyi bir devlet adamıydı” dedi.

Afyoncu’nun ardından konuşan Prof. Dr. Vahdettin Engin de Abdülhamid’in kişiliğinden ve Sultanbeyli’yle olan bağından bahsetti. 

selyus