Ana Sayfa KÜLTÜR-SANAT 12 Aralık 2015

Ümraniye’de “Osmanlı: Kıtalar Hâkimi” anlatıldı

Ümraniye Belediyesi, kültür- sanat etkinlikleri kapsamında gerçekleştirdiği söyleşi ve konferanslara devam ediyor. Osmanlı Denizcilik Tarihi Uzmanı Prof. Dr. İdris Bostan, “Osmanlı: Kıtalar Hâkimi” konulu anlatısıyla Ümraniyelilerle buluştu.

Ümraniye Belediyesi, birbirinden değerli etkinliklerle alanında uzman akademisyen ve hocaları ağırlıyor. Ümraniyelilerin yoğun ilgisiyle karşılanan programların bu haftaki konuğu Osmanlı Denizcilik Tarihi Uzmanı Prof. Dr. İdris Bostan’dı. Ümraniye Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen etkinliğe, Ümraniye Belediye Başkan Yardımcısı Mesut Özdemir’in yanı sıra; akademisyenler, öğretmenler, Kadıköy Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi, Osmanlı Denizcilik Tarihi ve Akdeniz Araştırmaları konusunda Türkiye’nin adından en çok bahsettiren hocalarından biri olan Prof. Dr. İdris Bostan’ın Ümraniyelilere Osmanlı Deniz Seferleri’ni anlattığı program yoğun katılımla gerçekleşti. Osmanlı Devleti’nin kuruluşundan itibaren gaza ve cihad anlayışıyla gerçekleştirdiği fetihlerinden bahseden İdris Bostan, kara fetihlerinin yeterli olmadığı noktada denizlere açıldığını ve böylece üç kıtaya hâkim olduğunu anlattı. İdris Bostan; haritalar, minyatürler ve farklı görsellerle desteklediği denizcilik tarihi anlatısını, örnekler ve soru- cevapla da detaylandırdı. “Dünyaya uluslararası ilişkileri, diplomasiyi öğreten Osmanlı Devleti’dir. Osmanlı, Avrupa Devletleri henüz krallıklarını kurmamışken, ele geçirdiği üsleri yönetmek üzere İslâm hukukuna göre düzenlediği ahidnamelerle onlara hukuku öğretmiştir” diyen İdris Bostan, Osmanlı Devleti’nin fethettiği yerlerdeki gayrimüslimlere olan hoşgörüsünü de anlattı.

Osmanlı Devleti’nin denizcilik hususunda çok ileri noktalarda olduğunu dile getiren İdris Bostan, “Herkes Osmanlı Devleti’ni coğrafî keşiflerden habersiz zannediyor, halbuki Pîrî Reis’in 16. yüzyılın başlarında yapmış olduğu ve herkesin ‘Dünya Haritası’ olarak bildiği bir coğrafî keşifler haritası vardır. Tarihi iyi bilenler anlar ki Pîrî Reis, coğrafî keşifleri, Avrupalılardan evvel görmüştür. Fakat bunlara dikkat edilmemektedir. Tarihte ne olduğunu bilmezsek, bugünü anlayamayız” diyerek tarih eğitimine vurgu yaptı. Osmanlı belgelerinden örnekler göstererek, Osmanlı Devleti’nin tüm seferlerini gaza ve cihad anlayışıyla gerçekleştirdiğini söyleyen İdris Bostan, dinleyicilerin sorularını yanıtlayarak konuşmasını sonlandırdı.

İlginizi çekebilir

Akademi Nisa’da yoğunluk

Akademi Nisa’da yoğunluk

selyus