Ana Sayfa DIŞ POLİTİKA 29 Ağustos 2017

Ang San Su Çi, Müslüman katilidir!

Myanmar’da Müslümanlara yönelik ırkçı nefret yeniden hortladı, köylere baskınlar yapıldı. Myanmar’ın Nobel Barış Ödüllü lideri Ang San Su Çi, katil damgasını yedi.

Takvim gazetesinin haberine göre Myanmar’da Müslümanlara yönelik ırkçı nefret yeniden hortladı. Köylerine baskınlar yapılan onbinlerce Müslüman, Bangladeş sınırına yığıldı. Myanmar’ın Nobel Barış Ödüllü lideri ise katliam ve sürgünler karşısında sessiz kalırken Avrupa Rahinggya Konseyi olaylarda en az 2-3 bin Müslüman’ın öldürüldüğünü duyurarak acil yardım çağrısı yaptı..

NOBEL ÖDÜLLÜ MÜSLÜMAN KATİLİ

İnsan haklarının iflas ettiği ülke Myanmar’da; ırkçı askeri yönetimin devrilip, özgürlük vaadiyle seçimleri kazanan sivil hükümetin kurulması da mazlum Müslümanların dertlerine çare olmadı. İki yıl önceki seçimlerde 54 yıllık askeri diktayı devirerek devlet başkanı olan Nobel ödüllü siyasetçi Ang San Su Çi, Arakan’daki zulmü bitireceğine yönelik beklentileri boşa çıkardı. Müslüman katili ordunun etkisinden kurtulamayan Su Çi, katliamlara göz yumarak, insan hakları söylemlerinde samimi olmadığını ispat etti.

1991’de Myanmar’daki darbe yönetimine karşı duruşu sebebiyle Nobel Barış Ödülü verilen Su Çi, Arakanlı Müslümanlara yönelik zulümlerin kapsamlı bir soruşturmayla inceleneceğini söylemesine rağmen bugüne dek katil Myanmar ordusunun kanlı operasyonlarına sessiz kaldı. Su Çi, zulme uğrayan Arakanlı Müslümanlar meselesini çözmek için zamana ihtiyacı olduğunu söylemişti. Su Çi’nin idareyi ele almasının ardından geçen sürede Arakanlı Müslümanların insani haklarına kavuşturulmasına yönelik hiçbir olumlu adım atılmadı.

SÖZDE DEMOKRASİ KAHRAMANI

Kendi öz vatanlarında eğitim, sağlık, barınma gibi bir çok insani haklardan mahrum bırakılan Arakan Müslümanları ırkçı Myanmar yönetiminin baskısı altında gün yüzü görmüyor. Ülkenin batısındaki Rohingya bölgesinde hayatta kalma mücadelesi veren Arakan Müslümanlarının, sivil hükümetin işbaşına gelmesiyle rahat bir nefes alması bekleniyordu. Fakat, Nobel ödüllü insan hakları savunucusu olarak reklamı yapılan Su Çi, kanlı operasyonlara sessiz kalarak Arakan Müslümanlarının katledilmesine ortak oldu. İslam düşmanı Budistler tarafından mahallelerine, köylerine, cami ve tesislerine kanlı baskınlar düzenlenen Arakanlı mazlumlar, Birleşmiş Milletler tarafından ‘Dünyada en fazla eziyet gören azınlık’ olarak tanınıyor.

ARAKAN YANARKEN O MÜSLÜMANLARI SUÇLADI

Myanmar’da Müslümanların yaşadığı Arakan bölgesinde şiddet olayları yükseldi. Ülkenin Nobel Barış Ödüllü lideri Aung San Suu Kyi ise hükümet güçlerine yönelik eleştirileri gözardı ederek, Müslüman azınlığı suçladı.

Myanmar’da Müslümanların yoğun yaşadığı Arakan bölgesinde yine kan döküldü. Cuma gününden bu yana devam eden olaylarda 100’den fazla kişi öldü. BM’nin “dünyanın en çok eziyet gören etnik gruplarından biri” diye tanımladığı Arakanlı Müslümanlar, son yıllarda Myanmar ordusu ve aşırılıkçı Budistlerin saldırılarına ve katliamlarına uğradıkları için sık sık gündeme geliyor. Geçtiğimiz yılın Ekim aylarından beri ise Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu adlı bir grup, Myanmar ordusuna yönelik saldırılar düzenlemeye başladı. Cuma günü bu grubun, Myanmar-Bangladeş sınırındaki bir askeri üsse düzenlediği saldırının ardından çatışmalar arttı. Myanmarlı yetkililere göre çatışmalarda can kaybı 100’ü geçti. Ölenlerden 80’i silahlı grubun üyesi, en az 12’si güvenlik gücü.

AUNG SAN SUU ÇYİ, NÖBEL ÖDÜLLÜ KATİL

Myanmar’ın Nobel Barış ödüllü lideri Aung San Suu Çyi ise yine Müslümanları suçladı. Myanmar’ın cunta tarafından yönetildiği yıllarda muhalif bir siyasetçi olarak öne çıkan Suu Kyi, Arakan konusunda Müslüman azınlığın yaşadığı ayrımcılığı görmezden geldiği için uluslararası çevrelerde eleştiri alıyor. Suu Kyi, son açıklamasında “Teröristler, cephe hattında çocukları kullanarak güvenlik güçleriyle savaşıyor, köyleri yakıyor” dedi. Myanmar lideri, “Aşırılıkçı teröristlerle ilgisi olmayan sivillerin endişe etmesine gerek yok” derken Müslümanlara güvenlik güçlerine karşı “sopalar, kılıçlar ve silahlar” kullanmamaları çağrısı yaptı. Ancak Suu Kyi’nin verdiği garantiler Arakanlı sivil Müslümanları ikna edemedi. Binlercesi, Bangladeş’e sığınmak üzere doğru yola çıktı.

YAĞMALAYIP YAKIYORLAR

Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu ise Twitter hesabından Suu Kyi’yi yalanladı. Grup, “Myanmar askerleri yanlarında aşırılıkçı Budistleri getirtip Rohingya köylerine saldırtıyor, Rohingyalıların mallarını yağmalayıp daha sonra da evlerini ateşe veriyorlar” açıklamasını yaptı. Takvim

selyus