Ana Sayfa DIŞ POLİTİKA 21 Mart 2018

Egemen Bağış’ın David Ignatius’a tokat gibi cevabı Washington Post’ta yayınlandı

Devlet ve Avrupa Birliği eski Bakanı Bağış’ın Davos’un provokatörü Ignatius’a verdiği sert cevabı Washington Post’ta yayınlandı. “ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Dan Coates, ABD Senatosu’nda bu durumun doğrulandığını gösteren ifadeler vermiştir. Yine de akıl tutulması içindeki Amerikan ordusu, NATO müttefiki olan Türkiye’ye karşı teröristlerle yan yana.

ABD’nin teröristler yerine güçlü ve defalarca denenmiş NATO müttefiki Türkiye’ye el uzatma zamanı gelmiştir”

2009 Ocak ayında Davos’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İsrail’in o dönemki Cumhurbaşkanı Şimon Perez arasında meşhur “one minute” tartışması olarak bilinen paneldeki moderatörlük görevini provokatörlük ile karıştıran Ermeni asıllı Washington Post yazarı David Ignatius skandal bir makaleye imza atarak “Türk’ler Afrin’i ele geçirdi. Mümbiç’in de düşmesine izin vermeyelim” dedi.

Türkiye karşıtlığı ile bilinen Ignatius’un bu küstahlığı karşılıksız kalmadı. TC Devlet ve AB eski Bakanının acilen yazdığı sert ama anlamlı cevap Washington Post sayfalarında yerini buldu.

Bağış’ın Washington Post gazetesince hemen işleme konularak okuyucularla paylaşılan cevabında Ignatius’a atfen “Yazar, bu makale boyunca gerçekleri kısıtlı bir şekilde anladığını ve tanıyamadığını göstermiştir. Bununla da kalmayıp, yazarın karışıklık içinde ilerlememin doğru yaklaşım olduğu fikri, PYD/YPG’nin ölümcül ideolojisini paylaşmadıkları için daha önce yaşanan zulüm nedeniyle kaçan Suriyeli göçmenlere tam bir hakarettir” denildi.

Tecrübeli siyaset adamı Egemen Bağış makalesinde “YPG ve PYD Avrupa’da olduğu gibi Amerika’da da terörist olarak kabul edilen grup PKK ile aynıdır. ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Dan Coates, ABD Senatosu’nda bu durumun doğrulandığını gösteren ifadeler vermiştir. Yine de akıl tutulması içindeki Amerikan ordusu, NATO müttefiki olan Türkiye’ye karşı teröristlerle yan yana. Türkiye-Suriye sınırı sadece Türkiye ve Suriye için bir sınır değil, NATO’nun güney kanat sınırıdır. ABD, IŞİD/DAEŞ, PKK/PYD/YPG saldırılarına karşı savunmak için Türkiye ile güç birliğine gitmelidir.

Ancak yazar, “garip bir ittifak ama kullanışlı bir şey” dediğinde haklı bir şey var. ”Amerikan ordusunun YPG’yi desteklemesinin nedeni budur“ dedi.

Tecrübeli siyasetçi, eski Bakan ve İstanbul Aydın Üniversitesi Batı Araştırmalar Merkezi Başkanı Egemen Bağış Washington Post gazetesinde yayınlanan yazısını “ABD’nin teröristler yerine artık güçlü ve defalarca denenmiş NATO müttefiki Türkiye’ye el uzatmasının zamanı gelmiştir” diyerek noktaladı.

selyus