Ana Sayfa SİYASET 17 Ekim 2014

Fikirtepe’ye yerel yönetim dahil edilmeli

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Haydarpaşa ve Fikirtepe projeleriyle ilgili olarak yerel yön

Fikirtepe’ye yerel yönetim dahil edilmeli

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Haydarpaşa ve Fikirtepe projeleriyle ilgili olarak yerel yönetimin sürece dahil edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Yıllardır devam eden Haydarpaşa Garı’yla ilgili tartışmalar Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in bir bayram günü yaptığı açıklamayla yeni bir boyuta taşındı. Şimşek 7 Ekim günü yaptığı açıklamada, önümüzdeki dönem özelleştirilecek onlarca kamu alanı arasında Haydarpaşa Garı ve çevresini de saydı. Bu açıklama, başta tarihi gar ve çevresinin “turizm ve ticaret” alanına dönüştürülmemesi için mücadele edenler olmak üzere pek çok çevrede kaygıların büyümesine yol açtı.

Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yaptığı ilk konuşmayı, Şimşek’in açıklamalarının ardından yaptı. 13 Ekim Pazartesi, meclisin ilk gününde gündem dışı söz alan Başkan Nuhoğlu, Haydarpaşa ve Fikirtepe planlarını gündeme taşıdı.

“Milli park yapalım”

Kadıköy’de sağlık ocağı yapacak tek bir kamu arazisi kalmadığını vurgulayan Başkan Nuhoğlu şöyle konuştu: “Burası İstanbul’da son kalan yeşil arazilerden. Bu bölge gelir getirecek bir yer olmak zorunda değil ki! Her yerden para kazanmak zorunda mıyız? Her yeri imara açmak zorunda mıyız? Bırakın burası da kamunun kalsın. Milli Park yapalım, vatandaşlarımız faydalansın.”

“Yerel yönetimlere bırakın”

Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, tüm ülkeyi ilgilendiren büyük projelerle ilgili yerel yönetimlerin de sürece dahil edilmesi gerektiğini belirtti. Nuhoğlu
“Siyasi iktidar Haydarpaşa Garı ve çevresindeki alanlara dair planlarını yerel yönetimlere bırakmalıdır. Bizler de bu alanların halkın ihtiyaç, beklenti ve kamusal kullanımına açılacak biçimde yeniden düşünülmesi için çaba göstermeliyiz. Kentin nefes borusu haline gelen bu bölgenin her metrekaresinin gelecekte ne olacağı İstanbulluların şeffaf biçimde öğrenmesi gereken bir haktır” dedi.

“Başka İstanbul yok”

İstanbul’un AVM’lere değil nefes alacak alanlara ihtiyacı olduğunu belirten Nuhoğlu, meclis üyelerine seslenerek Haydarpaşa Garı ve çevresi için siyasi parti ve politik görüş ayrımı gözetmeksizin herkesin birlikte hareket etmesi gerektiğini vurguladı; “Başka İstanbul yok, İstanbul’u korumalıyız, bu sorumluluk bizim” dedi.

“Sürece bizi de dâhil edin”

Başkan Nuhoğlu, Fikirtepe planlarıyla ilgili yaşanın sıkıntıları da İBB Meclisi’ne taşıdı. Dört yıldır sıkıntıların bitmediğini söyleyen Nuhoğlu, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığına, Büyükşehir Belediyesi’ne dilekçeler yazdık, yerel yönetim olarak bizim de düşüncelerimizi alın dedik. Burada 100 bin insan yaşayacak ve bunlar bizim vatandaşımız. Onların da görüşlerinin alınması lazım. Bu iş çok uzadığı için önümüze gelen planlara itiraz etmedik, onaylayıp gönderdik ama sıkıntılar sürüyor. Bu işin koordinasyon içinde yapılması lazım” dedi. Nuhoğlu, Kadıköy Belediyesi’nin sadece ruhsat veren konumdan çıkarılarak sürece dahil edilmesi gerektiğini vurguladı.

Avan projesi gecikti

İBB İmar Komisyonu Başkan Yardımcısı Timur Soysal ise Fikirtepe konusunda yaptığı açıklamada “Bölgenin dönüşümünde hazırlanan planlara CHP grubu da ciddi katkılar sundu. Planlamadan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 6306 yasa kapsamında burayı riskli alan ilan etti. Donatı alanlarının yeniden planlanması için bir çalışma da yapacağını açıkladı. Bu aşamada bir sıkıntı yaşandı. Bakanlığın yeterli teknik personeli olmadığı için avan proje onayıyla ilgili gecikmeler oldu. Ama yerel seçimlerin hemen öncesinde bakanımız ve Topbaş bu bölgedeki son aşama için toplantı yaptı. Avan projelerin İBB tarafından yapılması için bir karar alındı. 2-3 tane proje onun ardından onaylandı ve Kadıköy Belediyesi’ne ruhsatlandırma için gönderildi. Şu anda planların uygulanması için herhangi bir sıkıntı yok. Şu ana kadar 8 avan proje onaylandı. 3 tanesi de inceleniyor” şeklinde konuştu.

Etiketler:
selyus