Ana Sayfa İÇ POLİTİKA 28 Şubat 2015

28 Şubat’ı bir hatırlayalım

Türkiye’nin yakın tarihinin en önemli siyasi ve toplumsal olaylarından birisi olan 28 Şubat darbesinde dindar halka, özellikle başörtülü kadınlara yönelik sindirme operasyonlarının yapıldığı karanlık bir süreçti.

Türkiye’nin yakın tarihinin en önemli siyasi ve toplumsal olaylarından birisi 28 Şubat darbesiydi. 28 Şubat, dindar halka, özellikle başörtülü kadınlara yönelik sindirme operasyonlarının yapıldığı karanlık bir süreçti. Darbenin 18’inci yılında dönemin unutulmayan baş aktörlerinin portreleri topluma yaşatılan acıları, psikolojik dayatmaları hatırlatırken darbe zeminin nasıl hazırlandığını da gözler önüne seriyor..

28 ŞUBAT PORTRELERİ

Çevik Bir, Vural Savaş, Nur Serter, Güven Erkaya, Müslüm Gündüz, Ali Kalkanı ve Fadime Şahin..

28 Şubat darbe sürecinin sembol isimleri.

Bu isimler çok farklı kesim ve düşüncelerden olsalar da aynı darbeye giden yolun döşenmiş taşları olarak hafızalarda yer ettiler..

Lacivert Dergisi’nden Birol Biçer, 28 Şubat’ın bu sembol isimlerinin portlerini yazdı.

POST MODERN DARBENİN SEMBOLÜ: ÇEVİK BİR

1997 yılında dönemin Genelkurmay Başkanı Hakkı Karadayı’yı dahi gölgede bırakarak 28 Şubat post modern darbe sürecinin sembolik askeri haline gelen Genelkurmay ikinci başkanıydı. Batı Çalışma grubunun kurucu üyelerinden olan Çevik Bir, bir telefonuyla, gazeteleri, yazarları ve kurumları hizaya sokabiliyor, bir emri ile manşetleri değiştirebiliyor ve usta gazetecileri işinden edebiliyordu. Rütbesi ve görevini demokrasiye Balans Ayarı vermek için kullanan Çevik Bir, 28 Şubat sürecinin bin yıl süreceğini iddia ediyordu. 1999 yılında emekli olan Bir, 12 yıl sonra 28 Şubat soruşturması için gözaltına alındığında, beş vakit namazını kılmak için seccade isteyen bir adamdı!

Çevik Bir, 28 Şubat’ın bin yıl süreceğini iddia ediyordu..

MİLİTAN DEMOKRASİNİN SAVUNUCUSU VURAL SAVAŞ

28 Şubat post modern darbe sürecinin kahramanlarından Yargıtay Başsavcısı Vural Savaş, “Parlamentolara meşruiyet kazandıran sadece seçimle iş başına gelmiş olmaları değildir” şeklide açıklamaları ile sürecin gözde isimlerinden olmuştur. Ülkenin yarısını gerici-bölücü şeklinde yaftalayan Batı Çalışma Grubunun hazırladığı belgeleri üzerinden hukuk dışı dinleme ve “kan içici vampirler” gibi ifadelerin yer aldığı iddianamelerle Refah ve Fazilet partisinin kapatılmasını sağlayan Savaş, kendini “militan demokrasi” adını verdiği şeyi savunuyor ve kendisini radikal dinciliğe ve bölücülüğe karşı bir numaralı nefer olarak görüyordu.

Vural Savaş, Refah ve Fazilet Partilerinin kapatıldığı iddianamede “kan içici vampirler” ifadelerini kullanmıştı.

İKNA ODALARININ MİMARI NUR SERTER

Dönemin İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu ile yardımcısı Nur Serter ve onun akıl almaz icadı “İkna Odaları” 28 Şubat sürecinin akıllardan çıkmayan olaylarındandı. Serter, üniversiteyi kazanan yetişkin ve reşit bireyleri “örümcek kafalı” zihniyetlerden kurtararak 1930 model aydınlığa taşımak için elinden geleni yapmış, çağdaş bir Cumhuriyet kadını olarak, başörtülü üniversite öğrencilerine psikolojik baskı, aşağılama tehditler ile görevini en iyi şekilde ifa etmiştir.

İkna Odaları’nın mucidi ve uygulayıcısı olan Nur Serter şimdilerde “o kızlar benim sayemde başlarını açıp okullarına devam etti” sözleri ile yaşattığı kabus günlerinin arkasında duruyor.

28 ŞUBATIN İLK SİNYALLERİ GÜVEN ERKAYA İLE VERİLDİ

Dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Güven Erkaya, 1995 yılında başbakanın düzenlediği alkolsüz bir yemek davetinde ısrarla kendisine rakı getirilmesini istemesi ile çağdaşlığını ispat ederek 28 Şubat post modern darbenin ilk sinyalleri veren isimdir. Orduda ve bürokraside inançları ve eşlerinin başörtülü olması sebebiyle birçok ismi fişleyen Erkaya, peş peşe şeriat ve laiklik minvalinde açıklamalar ile süreci fişekledi. Sincan’da yürütülen tankların fikir mimarlarından biride Erkaya’ydı. Antidemokratik faaliyetler ile ordunu itibarını zedeleyen Erkaya, “İrtica PKK’dan daha tehlikeli” açıklamaları ile dindarlara yönelik sürecin en önemli aktörlerinden biri oldu.

28 Şubat’ın sembol olayı Sincan’tan tankların yürütülmesi Güven Erkaya’nın fikriydi..

DARBE TARİKATININ MÜRŞİDİ MÜSLÜM GÜNDÜZ

Bu dinciler gelirse hepinizi kıtır kıtır keser şeklindeki halkın bilinçaltına etki edecek bir rolle halkın karşına çıkarılmış post modern darbe tarikatının mürşidi Müslüm Gündüz ve tayfası 28 Şubat kurgusunun en önemli aktörlerindendi. Yaşça kendinden bir hayli küçük Fadime Şahin adlı bir kadın ile çıplak olarak evinde basılan Gündüz, bu karelerle 28 Şubatın en akılda kalan sahnelerini oluşturdu. Sürecin sonunda yargılandı ve hapis cezası aldı. Ancak yargılandığı mahkemede askeri hakim bulunduğu için AİHM tarafından haklı bulunarak serbest bırakıldı.

Müslüm Gündüz ve tayfası 28 Şubat kurgusunun en önemli aktörüydü..

SAHTE ŞEYH ROLÜNÜN EN UYGUN OYUNCUSU ALİ KALKANCI

Sahte şeyh rolünün en uygun oyuncusu ilkokul mezunu Ali Kalkancı, kendini şeyh ilan etmiş, bir gece gördüğü bir rüya ile evini dergâha çevirmişti. Etrafına topladığı müritleri ile zikir görüntüleri arka arkaya televizyon ve gazetelerde yayınlanırken 28 Şubat sürecinde halkın “sahte şeyhler toplumu ele geçiriyor, insanları sömürüyor” algısını beslemiş. 28 Şubat uygulamalarının benimsenmesi sağlanmaya çalışılmıştı. Askeri istihbaratın şantajla kendisine oynattığı sahtekâr, şehvet düşkünü şeyh rolü ile post modern darbenin en gözde psikolojik unsurlarından birini oynadı.

Sahte şeyh Ali Kalkancı, 28 Şubat’ın en gözde psikolojik unsuruydu..

İRTİCA ÇIĞIRTKANLARININ BAŞÖRTÜLÜ YILDIZI FADİME ŞAHİN

Tesettürü sevmeyen 28 medyasının başörtülü yıldızı Fadime Şahin, kanal kanal gezerek Müslüm Gündüz’ün kendisini taciz ettiğini, Ali Kalkancı’ya zikir için gittiğini ve orada iğfal edildiğini “tarikatçılar” tarafından nasıl kandırıldığını anlatıyordu. Kurban rolünü en iyi şekilde oynayan Fadime Şahin toplumun merhametinin yanında onlarca kişiden evlilik teklifi almıştı. 28 Şubat kararlarının alınmasıyla Şahin’in rolü sona erdi. İstihbaratçılar tarafından pavyondan alınarak Refahyol’u çökertme operasyonunda kullanıldığı ve benzeri hakkında birçok iddia bulunan Şahin süreç sonrası kimliğini değiştirerek kayıplara karıştı. Yakın bir zamanda kendisine fabrikada çalışırken ulaşılan Fadime Şahin sessizliğini korumaya devam etti. Yeni Şafak

Etiketler:
selyus