Ana Sayfa İÇ POLİTİKA 24 Ağustos 2017

AK Parti Genel Merkezden istifa açıklaması!

AK Parti’nin yenilenme ve bayrak değişimi sürecinin bir parçası olduğunu ifade eden Parti Sözcüsü Mahir Ünal, “12 il başkanı değişti. İstişareler devam ediyor. Dediğim gibi bu bir teşkilatlarda nöbet değişimi ve yenilenme sürecinin bir parçası.” diye konuştu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, Genel Merkez’de gerçekleştirilen Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) Toplantısı devam ederken düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulunarak, soruları yanıtladı.

Toplantıda iç ve dış siyasi, ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmeler yapıldığını dile getiren Ünal, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Mehdi Eker ve Ekonomi İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın gelişmeleri değerlendirdiklerini, MKYK’ya bu çerçevede bilgi sunduklarını söyledi.

“26 AĞUSTOS 2017 MALAZGİRT KUTLAMALARINI GERÇEKLEŞTİRİLECEĞİZ”

Cumhurbaşkanlığı himayesinde 26 Ağustos 2017 Malazgirt kutlamalarının gerçekleştirileceğini anımsatan Ünal, “Bu kutlamalar tarihsel hafızamız açısından, tarih bilinci açısından son derece kıymetli. Çünkü milletler aidiyetleri, ortak değerleri ve tarihsel şuurlarıyla varlıklarını geleceğe taşıyabilirler. O yüzden tıpkı Çanakkale gibi… Çanakkale’nin Türk tarihindeki yeri ne kadar önemli ve kıymetliyse aynı şekilde Malazgirt de bu toprakların bize vatan olmasında çok büyük bir öneme, kıymete haiz.” diye konuştu.

Kutlamaların Türkiye’nin dört bir tarafından katılımla gerçekleştirileceğini ifade eden Ünal, tüm vatandaşları kutlamalara davet etti.

“YÜZDE 48,6’YI ANLAMAK ADINA BİR ÇALIŞMA YÜRÜTÜYORUZ”

Ünal, 16 Nisan 2017 halk oylaması sonuçları üzerine Siyasi Hukuki İşler ve Ar-Ge Başkanlıklarınca yürütülen bir çalışmanın bugün MKYK’ya sunulmasının söz konusu olduğunu belirterek, şunları ifade etti:

“Biz aynı şeyi 2010 halk oylamasından sonra da yapmıştık. Yani o dönemde yüzde 42’yi anlamak için çok ciddi, hem bir saha araştırması hem de derinlemesine mülakatlarla yüzde 42’yi anlamak adına bir çalışma yapmıştık. Şimdi de aynı şekilde 80 milyonu kucaklayan bir merkez parti olarak yüzde 48,6’yı anlamak adına bir çalışma yürütüyoruz. Bu çerçevede Siyasi ve Hukuki İşler Başkanlığımızın bir sunumu ve Ar-Ge Başkanlığımızın da bir sunumu oldu.”

“AK PARTİ SON İKİ YIL İÇERİSİNDE 200’E YAKIN İLÇE, 20’YE YAKIN İL BAŞKANINI DEĞİŞTİRMİŞTİR”

Kongre sürecinin devam ettiğini ve tüm siyasi partilerin kongre sürecinde yaşadığı normal değişikliklerin yaşandığını belirten Ünal, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İstifa eden il başkanlarımız oldu, istişare yoluyla istifa yolunu tercih ettiler. Bu arkadaşlarımızın hepsi onurlu bir şekilde görevlerini yapmışlardır. Özellikle karşılıklı yapılan görüşmelerde bu kararı kendileri almıştır. Bu arkadaşlarımız zor bir süreçte, 15 Temmuz gibi bir süreçte illerinde il başkanlığı yapmış, başarıyla bu süreci tamamlamışlardır. Bu arkadaşlarımıza da buradan teşekkür ediyoruz. Şurası bilinmelidir ki bu istifalar normal, 15 yıl içerisinde AK Parti’nin yenilenme ve bayrak değişimi sürecinin bir parçasıdır. Sadece şu kadarını söyleyeyim, AK Parti son iki yıl içerisinde 200’e yakın ilçe başkanını değiştirmiştir, yine 20’ye yakın il başkanını değiştirmiştir. Bu bir nöbet değişimi ve bayrak yarışıdır. Buradan birilerinin başka anlamlar çıkarması da doğru değildir.”

 

Bir soru üzerine, 12 il başkanının değiştiğini ifade eden Ünal, “İstişareler devam ediyor. Dediğim gibi bu bir teşkilatlarda nöbet değişimi ve yenilenme sürecinin bir parçası. Siyasi partiler kongre sürecinde bu tür değişiklikler ve yenilenmeler yaşarlar.” dedi.

“BİZ HER BİRİMİZ AK PARTİ HİKAYESİNDE BİR NEFER OLARAK HER ZAMAN ÇALIŞTIK”

Son iki yılda parti teşkilatlarında yapılan değişikliklere ilişkin bilgi veren Ünal, şunları kaydetti:

“Bundan sonraki süreçte de istişare yoluyla AK Parti kendi iç disiplini olan ve kendi iç disiplini içerisinde görev değişikliklerini sözünü ettiğimiz istişare kanalıyla sürdüren ve bu arkadaşlarımızın da bugün burada il başkanı olarak görev yapan bu arkadaşlarımız yarın başka bir yerde başka görevleri alacaklardır. Dediğim gibi… Biz her birimiz AK Parti hikayesinde bir nefer olarak her zaman çalıştık. Ben de AK Parti’de değişik kademelerde görev aldım ve bundan sonra bir nefer olarak AK Parti’de değişik kademelerde görev almaya devam edeceğiz. Yani bir il başkanımızın görev değişikliği sonucu o il başkanımızla ilgili herhangi bir şekilde bir disiplin suçu ya da bir itham asla söz konusu değil. Dediğim gibi bunlar bir nöbet değişikliğidir. Önümüzdeki günlerde de bu süreç devam edecek.”

KILIÇDAROĞLU’NUN ATLETLİ GÖRÜNTÜSÜNÜ; “DİKKAT ÇEKİCİ BİR HALKLA İLİŞKİLER FAALİYETİ OLARAK DEĞERLENDİRİYORUM”

Mahir Ünal, bir gazetecinin, Kılıçdaroğlu’nun Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasına tepki amacıyla Ankara’dan İstanbul’a yaptığı yürüyüş sırasında karavanda çekilen atletli fotoğrafına ilişkin dün akşam bir TV programında yaptığı açıklamaları nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine, “Dikkat çekici bir halkla ilişkiler faaliyeti olarak değerlendiriyorum. Daha önceki yürüyüşle bir bağlantı kurulup önümüzdeki kurultaya dönük de bir algı düzenlemesi aslında. Dolayısıyla dikkat çekici bir halkla ilişkiler faaliyeti ama başarılı bir halkla ilişkiler faaliyeti olarak görmüyorum. Çünkü adalet kurultayını bundan sonraki süreçte atlet kurultayıyla özdeşleştirmek de sanırım başarılı olmayan bir halkla ilişkiler faaliyetidir.” ifadesini kullandı.

Kılıçdaroğlu’nun atletle oturmasında herhangi bir sakıncanın olmadığını dile getiren Ünal, şöyle devam etti:

“Burada sakınca olarak gördüğümüz şey şudur; Bir siyasetçinin atletle fotoğraf çektirmesi başka bir şeydir. Bu vatandaştan, halktan birisi olmak demek değildir. Vatandaştan halktan birisi olmak demek, öncelikli olarak halkın yer sofrasına diz kırıp oturabilmektir. Ayakkabıyla eve girmek demek değildir. Yoksa atletle otururken ‘Haberim yokmuş gibi çek’ kıvamında bir poz vermenin bir tasarım olduğunu ve bu tasarımdan dolayı duyulan rahatsızlığın farklı kesimler tarafından dile getirilmesidir.”

Ünal, bu tartışmanın uzatılmasından yana olmadıklarını da belirterek, Kılıçdaroğlu’nun kullandığı dil ve Türkiye’ye dönük ifadelerinin kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını söyledi. Ünal şöyle konuştu:

“Eğer, siz devletin bir hukuki tasarrufunu rehin almak olarak değerlendiriyorsanız ve HDP’nin, PKK’nın diliyle konuşuyorsanız, Selahattin Demirtaş size sorulduğunda bu durumla ilgili verdiğiniz cevap Selahattin Demirtaş’ın bu süreçte bir ses efekti olduğunu göz ardı edip, aslında o  ses efektinin arkasındaki asıl sesin Kandil olduğunu ve Kandil’den gelen sese cevap verir gibi cevap veriyorsanız, burada bir sorun var demektir. Eğer, Selahattin Demirtaş kendi sesiyle, kendi siyasetiyle, kendi iradesiyle konuşsaydı zaten bugün HDP’nin bu durumda olması söz konusu değildi. Siz bir taraftan Kandil’in sesiyle konuşacaksınız sonra hukuk devleti bunun gereğini yaptığında buradan başka anlamlar çıkaracaksınız.”

Ünal, Kandil’in CHP’ye duyduyu bu ilgiye ana muhalefet partisinin cevap vermesi gerektiğini ifade etti.

“ANORMAL OLAN, MERKEL’İN AÇIKLAMASINDAN SONRA INTERPOL’ÜN İLGİLİ ŞAHSI SERBEST BIRAKMASIDIR”

Kırmızı Bülten ile aranan T-HKPC terör örgütü üyesi Erdoğan Akhanlı’nın İspanya’da gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılması, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in bu konuya ilişkin açıklamaları ve son dönemde Almanya ile yaşanan krize ilişkin değerlendirmesi sorulan Ünal, Akhanlı’nın bir “adi suçlu” olduğunu söyledi. Akhanlı’nın 2013 yılından itibaren kırmızı bültenle arandığını ve 2017’de İspanya’da gözaltına alındığını anımsatan Ünal, şunları söyledi:

“Bakıyorsunuz ki Sayın Merkel’in açıklamasıyla birlikte İnterpol, ilgili şahsı serbest bırakıyor. Açık kaynaklardan alınan bilgiye göre serbest bırakıyor. Burada sorulması gereken soru şu; Türkiye’nin bir adi suçluyla ilgili Interpol’e Kırmızı Bülten ile aranması yönünde talepte bulunması ve Interpol’ün de bu talebi değerlendirmesi son derece normal. Burada anormal olan, Merkel’in açıklamasından sonra Interpol’ün ilgili şahsı serbest bırakmasıdır. Dolayısıyla burada meselenin ne Türkiye ile ne de Almanya ile bir ilgisi yok. Burada konuşulması gereken Merkel’in açıklamasıyla İnterpol’ün bu tasarrufta bulunmuş olmasıdır.”

Almanya ve Alman halkıyla bir sorun yaşamadıklarını vurgulayan Ünal, iki ülke arasında 200 yıllık bir ilişki süreci olduğunu dile getirdi.

“BUNUN FETÖ’CÜ BİR DARBE GİRİŞİMİ OLDUĞUNU CHP BENİMSEDİ”

Ünal, bir gazetecinin, CHP sözcülerinin özellikle son dönemde 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili “öngörülen ama önlenemeyen darbe” gibi ifadeleri sıklıkla kullandıklarını hatırlatması üzerine de 15 Temmuz’un hemen ardından “tiyatro, kontrollü darbe” gibi söylemlerin CHP’nin dilinde “öngörülen fakat önlenmeyen darbe” şeklinde evrildiğini belirtti.

Ünal, şunları kaydetti:

“Aslında CHP’de gelişme var. Bunun bir darbe olduğunu öncelikle Cumhuriyet Halk Partisi kabullendi. Bunun FETÖ’cü bir darbe girişimi olduğunu CHP benimsedi. Bu açıdan bakıldığında bir gelişme bu. Ben buradan Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na ve CHP’sine şunu söylemek istiyorum; 17-25 Aralık 2013’ten sonra bu ülkede devlet, paralel devlet yapılanması olarak isimlendirilen Fetullahçı Terör Örgütü ile ciddi bir mücadeleye girişmiştir.”

Türkiye’nin 15 Temmuz gibi ciddi bir işgal girişiminden sonra bunu bertaraf etmek için ciddi bir çaba, emek, mesai ve zaman harcadığına vurgu yapan Ünal, hakim ve savcıların da bu süreçte büyük bir özveriyle darbe sonrası ortaya çıkan binlerce sanıklı bir davayı adil bir şekilde sürdürmenin mücadelesini verdiklerini hatırlattı.

 

Ana muhalefet partisinin hakim ve savcılarla uğraştığını belirten Ünal, onların meslek onuruna, meslek haysiyetine dönük, onları talimat almakla suçlayacak kadar ağır ithamlarda bulunulduğuna işaret etti. Ünal, şöyle dedi:

“Türkiye’nin güvenliği söz konusu olduğunda siyaset bir kenara bırakılır. AK Parti hiçbir şekilde Türkiye’nin güvenliği söz konusu olduğunda kendi siyasetini öne çıkarmaz. Dolayısıyla burada aslolan Türkiye’nin 15 Temmuz ile hesaplaşmasıdır. Türk yargısının 15 Temmuz ile hesaplaşması, FETÖ’yü ve FETÖ’cüleri yargılamasıdır. Bu yargılamayı hakimlerimiz, savcılarımız gerektiği gibi yaparken, neden ısrarla ana muhalefet partisi hakimlerimizin, savcılarımızın ‘siyasetten talimat aldığı’ gibi absürt bir iddiayı sürekli ortaya atıyor? Neden ana muhalefet partisi ısrarla ‘Efendim gerçek darbeciler yargılanmıyor.’ gibi bir iddiayı ortaya atıyor? Gerçek darbeciler yargılanıyor. 15 Temmuz gecesi bunlar suçüstü yakalandılar ve şu anda Türk yargısına hesap veriyorlar. Dolasıyla hiçbir şekilde lütfen kimse kimsenin kafasını karıştırmaya çalışmasın. Bu tehdit görüldüğü andan itibaren, bu sivil toplum örgütü görünümlü yapının maskesi düşüp paralel devlet yapılanması ortaya çıktığı andan itibaren AK Parti değil devlet bu yapıyla mücadele etmeye başlamıştır. Devlet bu yapıyla mücadele etmeye başladıktan sonra tuhaf bir şekilde Kemal Kılıçdaroğlu’nun CHP’si bu yapıya kalkan olmuştur. Bizim söylediğimiz budur.”

Bir gazetecinin, “12 il başkanı istifa ettikten sonra dördü ile ilgili görevlendirme yapılmıştı. Kalan sekizi ile ilgili görevlendirme yapıldı mı?” sorusu üzerine Ünal, görevlendirmelerin görüşmeler, araştırmalar ve istişareler sonucunda yapıldığını, ilerleyen süreçte de görevlendirmelerin aynı şekilde devam edeceğini söyledi.

selyus