Ana Sayfa İÇ POLİTİKA 19 Şubat 2017

AK Parti Milletvekili Hasan Turan, İsrail’i topa tuttu

Ezanı okunmasını kısıtlayan İsrail’i ağır eleştiren AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan, “Ezan kirlilik değil, arındırma vesilesidir. Eğer kirlilik arayanlar varsa kendi kanlı ve kirli tarihlerine bakmaları yeterlidir” dedi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan, İsrail meclisindeki (Knesset) yasama komisyonunun, ezanın belli saatlerde hoparlörle okunmasının yasaklanmasına ilişkin yasa tasarısını onaylamasına ilişkin kararı TBMM Basın Toplantı Salonunda değerlendirdi.

Milletvekili Turan, “Ezan kirlilik değil, arındırma vesilesidir. Eğer kirlilik arayanlar varsa kendi kanlı ve kirli tarihlerine bakmaları yeterlidir” dedi.

Turan; düzenlediği basın toplantısında, gürültü kirliliğine neden olduğu gerekçesiyle Kudüs-ü Şerif’te ezan yasağı kararının parlamentodan geçirilmek istendiğini anımsattı.

Turan, “Müslümanların ve İslam’ın sesli bayrağı olan Ezan-ı Muhammedi’ye yönelik getirilen bu sınırlamanın, başta temel insan hak ve hürriyetlerine, inanç özgürlüğüne, hukuka aykırı olduğuna bütün kalbimizle inanıyor, İsrail yönetimini bu karardan dolayı şiddetle kınıyoruz ve bu kararından bir an önce vazgeçmeye davet ediyoruz.” diye konuştu.

Ezan yasağının, çok çirkin bir şekilde gürültü kirliliği gerekçesiyle hayata geçirilmeye çalışıldığına dikkati çeken Turan, şunları ifade etti:

“Aslında İslam dünyasının 1 milyar 800 milyonu teşkil eden bütün bir Müslüman kitlenin, hatta hürriyet aşıklarının sinir uçlarına dokunuyor. İsrail yönetimini aklını başına almaya davet ediyoruz ve Müslümanları tahkir ve tahrik eden bu uygulamalardan vazgeçmeye davet ediyoruz. Ezan, bizim sesli bayrağımızdır. Ezanlar şehadetleri, dinin temelidir, merhum Mehmet Akif’in deyimiyle. Ezana yasak koymak, İslam’a yasak koymaktır. Biz bunu böyle okur, böyle anlarız. ‘Gürültü kirliliği’ demek, en büyük saldırıdır. Ezan kirlilik değil, arındırma vesilesidir, Hakk’a davettir, gönülleri, beyinleri ve bütün bir hayatı arındıran büyük bir çağrıdır, Hakk’ın çağrısıdır. Eğer kirlilik arayanlar varsa kendi kanlı ve kirli tarihlerine bakmaları yeterlidir. Ezanda kirlilik bulmak mümkün değildir.

Ezana müdahale etmek isteyenler Müslümanlardan büyük bir tepkiyle karşılaşmıştır. Bugün de öyle olacağına inanıyoruz. ‘Minareler süngü, kubbeler miğfer, camiler kışlamız, müminler asker’ bilinciyle bütün Müslüman Filistinli kardeşlerimizin bundan sonra evlerinin çatılarını minarelere çevirip her birinin müezzin olarak Allah’ın büyüklüğünü oradan bütün Filistin topraklarında yankılandıracaklarına bütün kalbimizle inanıyor ve böyle olacağını da biliyoruz.”

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Turan, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmeye başladığı bir dönemde bu yasağı nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, “Uluslararası ilişkilerde, ülkeler arası ilişkilerin iyi gitmesiyle ilgili üretilen politikalarla o ülkelerin içindeki insan hakları ihlallerinin birlikte değerlendirilmemesi gerektiğini düşünüyorum.” ifadesini kullandı.

Kimsenin Müslümanların ve İslamın şiarı olan ezana yasak koyamayacağını vurgulayan Turan, “Koyarsa, bütün İslam alemini karşısında bulur. Bunu düşünmelidir. Ezana yasak koymak, bizim inancımıza yasak koymaktır, bizi inkar etmektir, orada yaşayan insanları inkar etmektir, inançlarına baskı yapmaktır, zulüm etmektir.” diye konuştu.

“79 MİLYON BİZİM KARDEŞİMİZDİR”

AK Parti Manisa İl Başkan Yardımcısı Ozan Erdem’in referandum oylamasına ilişkin sözleri hakkındaki değerlendirilmesi sorulan Turan, “Bu seçim sürecinde özellikle ‘evet’ diyenlerin dışındaki kardeşlerimizi ötekileştiren bir üslup kullanıldığına dair bir kampanya yürütülüyor. Bu kampanyaya biz katılmıyoruz, doğru bulmuyoruz, 80 milyon bizim kardeşimizdir.” görüşüne yer verdi.

Radikalleştiren, marjinalleştiren, ötekileştiren üsluplara katılmadıklarına değinen Turan, “Zaten genel merkezimiz gereğini yapmış, kardeşimiz de istifasını sunmuş. Problem yok. Ama bu anlamda yürütülen kampanyalara da katılmıyoruz.” ifadesini kullandı.

selyus