Ana Sayfa İÇ POLİTİKA 10 Kasım 2015

AK Parti Siyasi Erdem ve Etik Kurulu!

AK Parti Siyasi Erdem ve Etik Kurulu üyelerini açıklayan Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “Bizi denetlemeleri için vatandaşlarımızın önüne bir 100 günlük karne koymuştuk. Çünkü vatandaşlarımızın neyi ne zaman gerçekleştireceğimizi önümüzdeki dönem bilmesi gerekiyor. Esas olan vatandaşın bizi denetlemesidir” dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Siyasi Erdem ve Etik Kurulu üyelerinin belirlendiğini belirterek, “Siyasi Erdem ve Etik Kurulunda Prof. Dr. Raşit Küçük, Prof. Dr. Nazif Gürdoğan, Dr. Ömer Bolat, Şeref Malkoç, Güldal Akşit, Ahmet Cemil Tunç, Halide İncekara görev yapacaklar” dedi.

Çelik, AK Parti Genel Merkezi’nde, Genel Başkan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında düzenlenen AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısı devam ederken, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Seçimden sonra partinin en üst organı MKYK’nın ilk kez toplandığını vurgulayan Çelik, önemli kararlar alındığını söyledi. Daha önce kongrelerinde bir Siyasi Erdem ve Etik Kurulu kurulması kararı alındığını, söz konusu kurula üyelerin belirlendiğini açıkladı. Çelik, Genel Başkan ve Başbakan Davutoğlu’nun bu durumu MKYK ve MYK’da da paylaştığını da aktardı.

Çelik, Siyasi Erdem ve Etik Kuruluna ilişkin, şunları söyledi:

“Siyasi Erdem ve Etik Kurulunda Prof. Dr. Raşit Küçük, Prof. Dr. Nazif Gürdoğan, Dr. Ömer Bolat, Şeref Malkoç, Güldal Akşit, Ahmet Cemil Tunç, Halide İncekara görev yapacaklar. Bilindiği üzere bunu, kendi partimizin temel politikaları konusunda denetlenmesi için yapmak istiyoruz. Çünkü zaman içerisinde parti politikalarında, bazı konularda bazı arkadaşlarımızın çeşitli pratiklerle ya da söylemlerle ayrışması söz konusu olabiliyor. Bu tip sapmaların önüne geçmek için sadece bilinen mekanizmalar yani MYK, MKYK ya da grup başkanvekilliklerinin uyarılarının ötesinde daha sistematik bir çalışmaya ihtiyaç duyuldu, gözlemlendi. Bu çerçevede tüm AK Parti kadrolarının, AK Parti tüzüğü ve programında belirlenen kurucu değerlere göre ve temel ilkeler etrafında siyaset yapması ve doğrultuda sürekli olarak bilinçlendirilmesi amacıyla bu kurulun önemli bir işlevi olacağını düşünüyoruz.”

Çelik, Parti Disiplin Kurullarının yetkisi ve görevi dışında kalan konularda kurucu değerlere ve ilkelere aykırı söz, tutum ve davranışlarda bulunan parti üyeleri hakkında, kendiliğinden ya da yapılacak başvurular üzerine gerekli inceleme ve araştırmayı bu kurulun yapacağını belirtti.

Kurulun, partinin genel politika ve faaliyetlerini, parti kurucu değerleri ve ilkeleriyle, temel hedef ve politikaları açısından izlemekle görevli olduğunu dile getiren Çelik, şöyle devam etti:

“Kurul, sürekli olarak genel başkana raporlar sunacaktır. Kuşkusuz, AK Parti’nin kurucu değerlerinin ve ilkelerinin tüm parti faaliyetlerine hakim olması, en hassas olduğumuz konudur. Bu bakımdan bunların uygulamaya geçirilmesi, kamuoyunun gündemine gelen çeşitli konularla ilgili olarak ne tür politikalar izlenmesi gerektiği, temel ilkelerimiz ve amaçlarımız çerçevesinde yine bunların teamüle dönüştürülmesi, bu kurulun yapacağı faaliyetler arasında yer alacak. Bir bakıma yapacakları faaliyetler kendiliğinden olabilir, başvuru üzerine olabilir ama her halükarda hiçbir başvuru olmasa bile üç ayda bir partinin temel ilkeleri etrafında politika yapıp yapmadığını, partide görevli arkadaşlarımızın çeşitli sözcülerimizin çeşitli kademelerdeki arkadaşlarımızın kurucu değerlerimiz ve temel ilkelerimizle uyumla pratiklere imza atıp atmadıklarını üç aylık raporlarla sayın genel başkanımıza iletecekler. Bunun dışında çeşitli gündemler olursa eğer, mesela siyasi partiler arasında bir konu gündeme geldi burada AK Parti’ye, kurucu değerler etrafında nasıl politika yapılması gerektiği konusunda kendi çalışmalarını yapacaklar, genel başkana sunacaklar.”

Çelik, partinin, parti mekanizmalarında yer almayan kişiler tarafından denetlenmesini önemsediklerine işaret ederek, diğer partilerin de bu tip mekanizmalar oluşturmasını, Türk siyasetinde bunun geleneğe dönüşmesini arzu ettiklerini bildirdi.

Çelik, şu görüşlere yer verdi:

“Çünkü her parti, belli bir siyasi değerler manzumesi kurucu değerler ve ilkeler etrafında kendisini teşekkül ettiriyor. Türk siyasi hayatında kötü iki alışkanlık, geçmiş dönemlerde vardı, bir kısımı ideolojik partiler; bunlar siyasi cemaat gibi hareket ediyorlardı ve toplumdan kitlelerden kopuyorlardı. Bir diğeri de kitle partileri iddiasıyla ortaya çıkan partiler; bunlar da zaman içerisinde siyaset yapmayı, siyasi fikirden boşanma, siyasi fikir ve değerlerden uzaklaşma olarak ele alıp bir siyasi şirkete dönüşüyorlardı. AK Parti’nin kurulduğu dönemde bir takım siyasi cemaatler ve şirketler halindeydi siyasi partilerin görüntüsü. Gerçek anlamda siyasi parti, belli bir siyasi fikir temelinde, belli bir siyaset felsefesi temelinde, temel ilkelerle toplumun önüne çıkarak kitle siyaseti yapabilen bir parti olarak AK Parti aynı zamanda Türk siyasi hayatı açısından kendine özgü bir parti olarak var olmuştur. Bu bakımdan kurucu değerlerimiz, AK Parti’yi var eden temel ontolojik siyaset felsefesi bizim için olmazsa olmazdır. Bunun daha sıkı denetlenmesi, bununla ilgili çalışmaların sürmesi bakımından bunu önemsiyoruz.”

 

selyus