Ana Sayfa İÇ POLİTİKA 23 Şubat 2017

Bakan Kaya, “İstiyoruz ki kadınlarımız her alanda varlık göstersinler”

Kadın Tedarikçiler Sergi ve Forumu’nda konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, son 15 yılda kadınlar adına yapılan yasal düzenlemelerin AB raporlarında reform niteliğinde değerlendirildiğini açıklayarak, “İstiyoruz ki kadınlarımız her alanda varlık göstersinler” dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) ve Dünya Ticaret Örgütünün (DTÖ) ortak kuruluşu Uluslararası Ticaret Merkezi (ITC) tarafından her yıl düzenlenen Kadın Tedarikçiler Sergi ve Forumu WVEF (Women Vendors Exhibition and Forum), Türkiye Kadın Girişimciler Derneğinin (KAGİDER) işbirliği ve Ekonomi Bakanlığının desteğiyle İstanbul’da başladı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve bir bankanın ortak sponsorluğunda, kadın girişimcilere uluslararası pazarlarda yeni iş fırsatları sağlamak amacıyla gerçekleştirilen etkinliğe Türkiye’nin yanı sıra aralarında Meksika, Çin, Nijerya, Fildişi Sahilleri ve Gana gibi ülkelerin bulunduğu 50’ye yakın ülkeden tekstil, bilişim teknolojileri ve turizm sektöründe faaliyet gösteren 300 kadın tedarikçi katıldı. KADİGER Başkanı Sanem Oktar’ın ev sahipliği yaptığı etkinliğe, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de katılımlarıyla destek verdi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya ile Belediye Başkanı Şahin açılışta konuşma yaptı.

“KADININ TOPLUMDA DAHA FAZLA SÖZ SAHİBİ OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ”

Etkinliğin açılışında konuşan Bakan Kaya, kadınların istihdam konusunda eskisinden daha iyi bir konumda bulunduğuna ve girişimciliğin kadınların doğasında olduğuna vurgu yaparak, “Eşit imkan ve fırsatlara ulaştığı takdirde kadınların başaramayacağı, üstesinden gelemeyeceği hiçbir iş yoktur. Eğitim seviyesi yükseldikçe kadının istihdamdaki payını, toplumda daha fazla söz sahibi olduğunu görüyoruz. Bu konudaki her türlü çabayı, gayreti ve özveriyi önemli ve değerli buluyorum. Bu alanda atılan her adımı yürekten destekliyorum. İyi gözlemleme, detayı yakalama, sabırlı olma ve etkili iletişim gibi, iyi bir girişimci olmak için aslında temel özellikler kadınlarımızın doğasında zaten var. Bu nedenle kadınlarımızın girişimci potansiyelini daha etkili bir şekilde ortaya çıkarmalıyız” dedi.

TÜRKİYE’DEKİ YASAL DÜZENLEMELERİN AB İLERLEME RAPORLARINA YANSIMASI

Son yıllarda Türkiye’de hayata geçirilen, kadınların toplumsal statüsünü iyileştirmeye yönelik yasal düzenlemelerin Avrupa Birliği ilerleme raporlarına da yansıdığını belirten Kaya, “Türkiye olarak son 15 yılda kadın hakları ve kadınların toplumsal statüsünün güçlendirilmesi alanında çok ciddi mesafeler aldık. Bunu sadece biz söylemiyoruz. Türkiye’ye genelde eleştirel bakmayı alışkanlık edinmiş Avrupa Birliği ilerleme raporlarından birinde aynen şöyle diyor: ‘AK Parti iktidarının kadın hakları ve kadınların toplumsal statüsünün iyileştirilmesi adına hayata geçirdiği yasal düzenlemelerin her biri birer reform niteliğindedir.’” diye konuştu.

“İSTİYORUZ Kİ KADINLARIMIZ HER ALANDA VARLIK GÖSTERSİNLER”

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak kadınların her zaman destekçisi olduklarını ve olmaya devam edeceklerini ifade eden Bakan Kaya, konuşmasını “Bakanlık olarak, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliğinde yürüttüğümüz çalışmaları çok önemsiyoruz. Biliyoruz ki donanımlı, lider, girişimci kadınlar içinde bulundukları toplumu da dönüştürüp güçlendirecekler. Daha çok sayıda kadını girişimci olarak iş hayatında görmek en büyük dileğimiz. İstiyoruz ki kadınlarımız her alanda varlık göstersinler, başarılarıyla her alanda göz doldursunlar” ifadeleriyle tamamladı.

Konuşmaların ardından, etkinlikte rol alan önemli isimler sahneye davet edilerek, hatıra fotoğrafı çektirildi. Bugün açılışı yapılan etkinlik yarın akşam sona erecek.

selyus