Ana Sayfa İÇ POLİTİKA 4 Ekim 2016

Birleşmiş Milletler’de 20 daimi üye olsun

Birleşmiş Milletler’de, karar mekanizmasının daimi 5 üyenin iki dudağı arasında çalıştırıldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şimdi diyorum ki ‘hadi gelin şunu değiştirelim.’ Ben de diyorum ki 20 üye mi, 20 üye. 20 üyenin 20’si de daimi olsun. 193 ülke iki yılda bir bunlar 10 üye, iki yılda bir değişsin ki devamlı kan tazelensin ama 20 üyeden orası oluşsun, hepsi de bunların daimi üye olsun. Geçici üye diye bir mekanizma kalmasın. Fakat 193 ülkeye de burada sıra gelsin, hepsi de Birleşmiş Milletler de daimi üye olarak görev yapsın.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yeni Türkiye Stratejik Araştırmalar Merkezi tarafından düzenlenen Uluslararası Bilim ve Teknoloji Konferansı’na katıldı. Burada önemli açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Geçici üye diye bir mekanizma kalmasın. Fakat 193 ülkeye de burada sıra gelsin, hepsi de Birleşmiş Milletler de daimi üye olarak görev yapsın.”

İkinci Dünya Savaşı’nın ardından oluşturulan Birleşmiş Milletler’de, karar mekanizmasının daimi 5 üyenin iki dudağı arasında çalıştırıldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ” 5’i de bir arada değil, bir tanesi ‘evet’ dese ‘evet’, ‘hayır’ dese ‘hayır’, yürümez” diye konuştu.

“BUNLAR ORADA MÜSLÜMANLARIN HAKLARINI SAVUNUR MU”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:

“Şimdi diyorum ki ‘hadi gelin şunu değiştirelim.’ Ben de diyorum ki 20 üye mi, 20 üye. 20 üyenin 20’si de daimi olsun. 193 ülke iki yılda bir bunlar 10 üye, iki yılda bir değişsin ki devamlı kan tazelensin ama 20 üyeden orası oluşsun, hepsi de bunların daimi üye olsun. Geçici üye diye bir mekanizma kalmasın. Fakat 193 ülkeye de burada sıra gelsin, hepsi de Birleşmiş Milletler de daimi üye olarak görev yapsın. Eğer adaleti tesis edeceksek, orada hem kıtalar temsil edilsin hem inanç grupları temsil edilsin. Şimdi bu 5 üyenin içerisinde tüm kıtalar var mı? Yok. Üç Avrupa’dan, bir Asya, bir Amerika. İnanç grupları olarak orada halkı Müslüman olan bir ülke var mı? Yok. 1 milyar 700 milyonu temsil eden, halkı Müslüman bir tane ülke yok. Bu nasıl adalet ya? Bunlar orada Müslümanların haklarını savunur mu? Şu anda Suriye’de, Irak’ta, Afganistan’da, Filistin’de, Mısır’da, Libya’da, Tunus’ta niçin bir çözüm yoluna girilemiyor? Çünkü adalet yok.”

“BİRLEŞMİŞ MİLLETLER REFORMU…”

“Bu sürdürülemez küresel işleyişi en kısa sürede değiştirmek mecburiyetindeyiz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, milyarlarca insanın kendini güvende ve umutlu hissetmediği bir dünyada kimsenin ve hiçbir yerin bu tehlikeli sürecin dışında tutulamayacağını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Suriye, Irak, Afganistan, Libya, orta Afrika ülkeleri gibi sorunlu yerler sebebiyle adeta yeni bir Kavimler Göçü dalgasının başladığını kabul etmeliyiz. Eğer bu sorunları şimdiden çözüp insanlara bulundukları yerlerde güvenli, huzurlu ve müreffeh bir hayat umudu veremezsek, taşlar yerinden oynadığında kimsenin kimseyi şikayet etmeye hakkı yoktur. Tek eksiğimiz bu yönde güçlü bir irade ortaya koymak ve gerekli mekanizmaları oluşturmaktır. Birleşmiş Milletler reformunun, özellikle Güvenlik Konseyi’nin yapısının değiştirilmesinin bu yönde atılmış önemli bir adım olacağını düşünüyorum. Dünyamızın geleceği bakımından acil ve hayırlı bir adım olacağına inandığım bu değişim sürecinin bir an önce başlatılması için bilim ve teknoloji camiasından da destek bekliyoruz. Bu çok önemli. Üniversitelerin bu konuda ayağa kalkması, tavır koyması lazım.”

selyus