Ana Sayfa İÇ POLİTİKA 22 Mart 2015

CHP İstanbul’da Ortadoğu sorunu tartışıldı

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanlı’nın Türkiye’de ve dünyada yaşanan gelişmelerle ilgili gerçekleştirdiği “Perşembe Sohbetlerinde bu hafta CHP’nin dış politikada öncelikleri ve Ortadoğu sorununa yaklaşımı masaya yatırıldı.

CHP İstanbul İl Başkanlığı’nda gerçekleştirilen Perşembe Sohbetlerinin bu hafta gerçekleştirilen dördüncü toplantısında CHP’nin dış politikadaki öncelikleri ve Ortadoğu’da yaşanan sorunlara yaklaşımı ele alındı. CHP’nin eski Genel Başkanı Hikmet Çetin moderatörlüğünde gerçekleştirilen oturumda CHP İstanbul İl Başkanlığı Danışma Kurulu Üyesi ve eski Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz, Türkiye’nin dış politikadaki hamlelerini ve CHP’nin yaklaşımlarını değerlendirdi.

Panel öncesinde bir konuşma yapan CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın, bu programın ardından dış politikayla ilgili bir atölye çalışmasının başlatmayı hedeflediklerini söyledi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun CHP İstanbul İl Başkanlığı’nı ziyareti sırasında basın mensuplarına “Irak ve Suriye sorunu CHP çözer” şeklindeki açıklamalarından hareketle böyle bir çalışma başlatmaya karar verdiklerini kaydeden İl Başkanı Karayalçın, “TÜSES, SODEV ve Toplumsal Düşünce Enstitüsü’nün yöneticileriyle görüştüm. Bu üç kuruluşumuz da çalışmada yer alma arzusunda olurlarsa bir atölye çalışmasını başlatabileceğimizi ifade ettim. Böylelikle ilk kez bir dış siyaset atölyesini çalıştırmaya başlamış olacağız. Böyle bir fırsat var. Bugün çok sayıda konuğumuz davetimize farklı gerekçelerle katılamayacaklarını ancak bir atölye çalışması içerisinde memnuniyetle yer alacaklarını söylediler. Dolayısıyla bu sunuşun ardından başlatılacak bir atölye çalışmasının çok geniş kapsamlı olacağını düşünüyorum” dedi.

CHP’nin 7 Haziran’da yapılacak genel seçimlerinin ardından hükümet kurmak için çalışmalarını yapması gerektiğini söyleyen İl Başkanı Karayalçın, “Ben CHP İstanbul İl Başkanı olarak partimizin bir hükümet hazırlığı yapması gerektiği inancını her gün daha fazla inanarak taşıyorum. CHP yönetime gelecektir. CHP’nin hükümette yer alma olasılığı çok yüksektir. O yüzden bizim bu çalışmamızın çok büyük bir önem taşıdığına inanıyorum” dedi.

CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın, Ortadoğu sorununa ilişkin önerilerini de şu sözlerle ifade etti; “Eski bir dış işleri bakanı olarak partimizin Ortadoğu’ya dönük çalışmalarında Ortadoğu ülkelerinin tarım ve su arzı etrafında örgütlenmesi gerektiğini öngörmelidir diye düşünüyorum. Su ve tarım etrafında gerçekleştirilecek örgütlenmenin Avrupalıların çelik ve demir etrafında gerçekleştirdikleri ve sonuçta Avrupa Birliği’ne kadar giden örgütlenmeye benzer sonuçlar verebileceğini düşünüyorum. CHP iktidarında Ortadoğu ülkelerinin tarım ve su etrafında örgütlenmelerinin çok uygun ve gerekli olacağını düşünüyorum.”

Etiketler:
selyus