Ana Sayfa İÇ POLİTİKA, ŞEHİR, TÜRKİYE EKONOMİSİ, YEREL YÖNETİMLER 30 Mayıs 2016

Cumhurbaşkanı Erdoğan Esenler’de

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlık sistemi ile ilgili sözlerini eleştirerek, “Çıkmış ‘kanımızı dökerler’ diyor. Bizim öyle bir derdimiz yok ki. O dert sende var, senin geçmişinde var. Rahmetli Menderes’i, arkadaşlarını ipe gönderen sizdiniz. Biz ancak bölücü terör örgütü ile bu mücadeleyi veririz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Esenler’de Kentsel Dönüşüm Konutları Teslim Tören’ine katıldı. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Deprem öldürmez, ihmal öldürür. Bu anlayışla afetlere karşı gereken tedbirleri süratle hayata geçirmek kararı aldık. Hemen gereken yasal altyapıyı oluşturup hazırlıklara başladık. Bundan 4 yıl önce 5 Ekim’de burada kentsel dönüşüm kapsamında ilk yıkımları başlattığımızda söz verdik. ‘İstanbul’u da Türkiye’yi de bu kamburdan kurtaracağız’ demiştik. Rant değil insan odaklı bir proje üreteceğimizi ifade etmiştik. Bugün burada sözlerini yerine getirmiş kişilerin gönül huzuruyla bulunuyoruz. Hak sahibi vatandaşlarımızla çıktığımız bu yolda bugün ilk somut neticemizi aldık. Bu süreçte gerek şu anki bakanımızın, gerek ondan önceki bakanlarımızın emeği var. Kimseyi mağdur etmeden burada yaklaşık 140 bin metrekarelik inşaat alanına sahip, İstanbul’un en güzel yerleşim alanlarından birini kurduk. Burası Silahlı Kuvvetler’e ait devasa bir alan. Şimdi de bu bölgede Esenler’ye yakışan yeşil alanlardan tutun, dev bir projenin hayata geçtiğini göreceksiniz. Esener bugüne kadar beton yığınlarının arasında kayboluyordu, şimdi yeşil alanda da ailece hayatını geçirebilecek, modern bir yaşamı burada yaşayacak. Çirkin yapılaşmaya hayır, modern insanca yaşayacağımız yapılara evet” ifadelerini kullandı.

Kentsel dönüşüm projelerini eleştirenlere de yanıt veren Erdoğan, “Yola çıktığımızda bu projeyi rant projesi olmakla itham edenler gelip bir baksınlar. Onların öyle bir derdi yok ki. Onlar sadece itham etsinler. Ah geziciler ah. Eğrelti binaların, çarpık yapıların, sokakların yerlerinde nasıl modern bir yerleşim alanının oluştuğunu gözleri ile görsünler. Ama onların gözleri var görmezler, kulakları var duymazlar, onların dili var hakkı söylemezler. Onlara gerçek dersi siz vereceksiniz. Gerçek demokrasiye inanmış olanlar olarak siz vereceksiniz. Bugüne kadar verdiniz, bundan sonra da vereceksiniz” diye konuştu.

“BİZ ANCAK BÖLÜCÜ TERÖR ÖRGÜTÜ İLE BU MÜCADELEYİ VERİRİZ”

Erdoğan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlık sistemi ile ilgili sözlerini de hatırlatarak, “Çıkmış ‘kanımızı dökerler’ diyor. Bizim öyle bir derdimiz yok ki. O dert sende var, senin geçmişinde var. Rahmetli Menderes’i, arkadaşlarını ipe gönderen sizdiniz. Parlamentoda sizi ben bile kurtaramam diyenlerin izinden giden sizsiniz. Bizim ne geçmişimizde, ne bugünümüzde yok. Biz ancak bölücü terör örgütü ile bu mücadeleyi veririz. Bizi demokrasi mücadelemizde asla böyle bir şey olamaz, bu konuşulamaz. Afet riski taşıyan alanların dönüştürülmesi projesi için dava üstüne dava açanlar gelsinler şu güzel manzarayı yerinde incelesinler. İnsan olan bu durumu görünce geçmişte yaptıklarından utanacak yüz varsa utanır. Çıkar özür diler. Biliyoruz ki bunlar böyle bir ahlaka, karaktere, cibilliyete de sahip değil. Açıkçası bunlar zaten bizim muhatabımız da değil. Bizim için aslolan milletimizin memnuniyetidir” şeklinde konuştu.

Milletin yanında olmasıyla yapmaya ve inşa etmeye devam edeceklerini söyleyen Erdoğan, “Osmangazi köprüsü bitti. Son kaynakları yaptık. Şimdi de açılışa hazır hale geldi. Bugün yarın, belki ramazanla birlikte yapacağız. Osmangazi köprüsü Orhangazi ile bütünleşiyor. Şimdi diğer yollar yapılıyor. Bak şu anda Yavuz Sultan Selim Köprüsü de bitiyor. 26 Ağustos’ta inşallah açılışını yapacağız. Gelip orayı göreceksiniz değil mi. Geçenlerde Havalimanı’nı sayın Başbakan ile birlikte gezdik. Şu anda inşaatların yüzde 25’i bitti. Dünyanın 1 numaralı havalimanı oluyor. Yılda 150 milyon yolcu kapasiteli bir havalimanı. İlk etabını 2018’de açıyoruz. Kanalistanbul’un da adımlarını atıyoruz. Karadeniz’i Marmara’ya bağlayacağız inşallah. Dünyaya bir mesaj daha vereceğiz. Çanakkale Köprüsü’nün de hazırlıkları yapılıyor. Biz yaparız bunlar yıkar. Aradaki fark bu” dedi.

“TERÖR ÖRGÜTÜNÜN YIKTIĞI İLÇELERİMİZİ DEVLET OLARAK AYAĞA KALDIRACAĞIZ”

Türkiye’nin doğusunda terör örgütünün büyük yıkımlara yol açtığını hatırlatan Erdoğan, “Bu ilçelerimizi de hızla kentsel dönüşüm kapsamına alarak tarihi varlıkları korumak şartıyla mahallelerimizi baştan sona temizleyip yeniden inşa etmeyi planlıyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız koordinesinde bunun adımını atıp neticeyi alacağız. Terör örgütü yıkarken, biz devlet olarak farkımızı gösterecek ve ilçelerimizi ayağa kaldıracağız” açıklamalarında bulundu.

Erdoğan, geçmişte şartların da zorlamasıyla İstanbul’da dikey yapılaşmanın yaygınlaştığına dikkat çekerek şunları söyledi;

“Türkiye genelinde artık bu anlayışı değiştiriyoruz. Özellikle toplu konut uygulamalarında ‘zemin artı 4’, bilemediniz ‘zemin artı 6’ gibi yapılaşmayı teşvik ediyoruz. Şehir merkezlerinde belki mümkün olmayabilir ama çevreye doğru yatay yapılaşma adımların hep birlikte atmalıyız diye düşünüyorum. Artık yeşil alanları ile, çocuk bahçeleri ile sağlık tesisleri ile otoparkları ile her alanda kendi kendine yeterli yaşanabilir yerleşim yerleri kurmalıyız. Tarihi ve kültürel değerlerimiz bu yeni yerleşim alanlarına damgasını vurmalı. Mimari olarak şekilsiz, ruhsuz binalar yerine Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin yorumları ile biçimlendirilen eserler ortaya koymalıyız. Ecdadımızın bize adeta miras bıraktığı bir mimari anlayış var bunu güçlü kılmalıyız. Buna bazı ilaveler yapabiliriz. Betonun değil insanın önde olduğu şehirler kurmanın yollarını aramalıyız. Ulaşımda otomobilden otobüsten ziyade raylı sistemleri, yaya ve bisiklet yollarını ön plana çıkarma gayretinde olmalıyız. Şehirlerimizin tarihi özelliklerine sahip çıkmalıyız. Suriçi başta olmak üzere tarihi değer sahip tüm alanlarını bu anlayışla yeni baştan ele almanın zamanı gelmiştir”

GÖKSU: LİDERE GÜVENİN HİKAYESİ 

İlk konuşmayı ev sahibi Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu yaptı. Esenler halkının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a duyduğu güvenle bu projeye başlandığını hatırlatan Başkan Göksu, “Bu konutların arkasındaki tarihi hikayede en temel değer, bu şehrin insanlarının, bu millettin liderine duymuş olduğu güvenin hikayesidir” dedi. Göksu bu proje ile kentsel dönüşümün bir hayal olmadığını ispat ettiklerini söyleyerek, “Bu proje, Türkiye’de kentsel dönüşümle ilgili bugüne kadar söylenen bir çok spekülasyon ve manipülasyona da en doğru cevabı veren bir projedir” diye konuştu. Havaalanı Mahallesi projesinin, kentsel dönüşümle ilgili sorularına da cevap verdiğini belirten Göksu, “Bu proje, kentsel dönüşümde en çok konuşulan ‘insanları yerinden etmek’ ya da ‘kentsel dönüşüm mü, rantsal dönüşüm mü?’ gibi meselelerde kentsel dönüşümün ne olduğunu gösteren örnek bir projedir. Vatandaşlarımız, bu huzur dolu konutlarında bugünden itibaren oturacaklar ve bizlere dua edecekler” şeklinde konuştu.

TOPBAŞ: ESENLER’DEKİ ÖRNEK BİR TABLO

“Ne güzel bir buluşma. Yavrularımıza emin adımlarla yürüme günü” diyerek konuşmasına başlayan İBB Başkanı Kadir Topbaş, kentsel dönüşüm çalışmalarından dolayı İstanbullular adına Erdoğan’a teşekkür ederek, “Afet riski taşıyan İstanbul’un bundan sonraki süreçte de endişesiz, korkusuz, medeni bir şehir olması konusunda koyduğunuz iradenin yansımasıdır Esenler’deki tablo. Size İstanbullular adına teşekkür ediyorum” dedi.

TURAN: MAHALLE KÜLTÜRÜ ÖNEMLİ

Programda söz alan TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, “Toplumumuzda dayanışma kültürünü esas alan, farklı gelir gruplarının  aynı semtte buluşabildiği, semt sakinlerinin ve esnafın iç içe olduğu, ‘mahalle  kültürü’ kavramında vücut bulan kentsel alanlara önem ve öncelik veriyoruz” dedi. Bu  yıl içinde TOKİ olarak hedeflerinin 60 bin konutu ihale etmek olduğunu söyleyen Ergün, “Mayıs sonu itibari ile bu  hedefin yarısını yakalamış durumdayız. 2023 hedefimiz ise 500 bin yeni konut  üretmek ve toplamda 1 milyon 200 bin konut rakamına ulaşmaktır” diye konuştu.

ÖZHASEKİ: BU BİR BAŞARI HİKAYESİ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki de, Esenler Havaalanı Kentsel Dönüşüm Projesi’nin bir başarı hikayesi olduğunu belirterek, “Kentsel dönüşüm konusunda çok hızlı davranarak , büyük bir gayret içerisine girerek, Türkiye’deki birçok belediye Esenler Belediye Başkanımız Tevfik Bey örnek oldu. Ellerine sağlık. Cenab-ı Hak yolunu açık etsin. Kendisi bu projede Esenlerli kardeşlerimize 600 milyon liralık bağışta bulundu. Bu bölgede hiç yeşil alan yokken projenin yüzde 70’ini yeşil alan ve sosyal donatı alanlarına ayırdı. Kentsel dönüşüm konusunda yapacağı işlerde bakanlık olarak kendisini sonuna kadar desteklemeye kararlıyız” dedi.

selyus