Ana Sayfa İÇ POLİTİKA 30 Kasım 2016

Cumhurbaşkanı Erdoğan İsrail’i uyardı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İsrail’de gündemde olan ezan yasağı yasa tasarısı ile ilgili olarak endişelerini İsrail Cumhurbaşkanı Rivlin’e ilettiğini belirterek, “Kudüs’te üç dinin kutsal mekanları var Ama Harem-i Şerif sadece Müslümanlara aittir. İlanihaye öyle kalacaktır. Bilhassa yakın dönemde ezan konusunda yaşanan tartışmaları son derece tehlikeli buluyorum. Bu yönde parlamentoda bir karar alınması bir yana, böyle bir tartışmanın varlığı dahi akıl ve vicdan dışıdır.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul’da düzenlenen Parlamentolar arası Kudüs Platformu: Kudüs ve Sürecin Problemleri Sempozyumu’na katıldı.

Burada bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İsrail Parlamentosunun aklıselimle hareket edeceğine inanıyorum Ezan bir çağrıdır. Dolayısıyla bu çağrıyı engellemeniz sıkıntılara neden olacaktır” dedi.

“MESCİD-İ AKSA’YA SAHİP ÇIKMAK SADECE FİLİSTİNLİ ÇOCUKLARIN GÖREVİ DEĞİLDİR”

Konuşmasında Kudüs’ün önemini ve İslam dinindeki yerini anlatan Erdoğan, “Sizler Filistin’de yarım asırdır süren işgalin davacısı ve takipçisi olarak buraya geldiniz. Temsil ettiğiniz milletlerin vicdanının sesi olarak İstanbul’dasınız. Bir barış adalet ve huzur davasının savunucuları olarak İstanbul’a geldiniz. Ben hepinize bu kutsal davaya omuz verdiğiniz için teşekkür ediyorum. İlk kıblemiz Mescid-i Aksa’ya sahip çıkmak, sadece sıkılı yumruklarından ve elindeki taşlardan başka silahı olmayan Filistinli çocukları görevi değildir. Kudüs’ü korumak tüm Müslümanların müşterek vazifesidir. Kudüs Hz. İbrahim, Hz İsak, Hz Yakup, Hz, Yusuf, Hz Musa, Hz İsa gibi nice peygamberin vatanıdır. Kudüs İbrahimi dinlerin tevhid geleneğinin ortak mukaddes mekanıdır. Kudüs barış ve esenlik yurdudur. Tüm insanlığın aynası olan Kudüs, miraç hadisesi ile biz Müslümanların arşa açılan kapısıdır. Bu şehrin manasını Üstad Nuri Pakdil ne güzel ifade ediyor. ‘Kalbimin bir yarısı Mekke, diğer yarısı Medine, üzerinde bir tül gibi Kudüs vardır’” diye konuştu.

“İSLAM ALEMİNİ YARALAYAN BU TABLO DEĞİŞMEDİKÇE, COĞRAFYAMIZDA KALICI HUZUR MÜMKÜN DEĞİL”

Filistinli çocukların ve kadınların yaşadığı zorluklara dikkat çeken Erdoğan, “Bir çocuk düşünün. Her gün namlusu kendine çevrilmiş silahları gölgesinde okula gidiyor. Bir genç düşünün. Geleceğe dair hayalleri beton duvarların soğukluğunda, dikenli tellerin vahşiliğinde kayboluyor. Bir kadın düşünün. Yıllarca gözü gibi baktığı el emeği çeyizleriyle donattığı evi bir anda buldozerlerle üzerine yıkılıyor. Bir baba düşünün. Sudan sebeplerle çocukları hapse atılıyor, evlatlarının geleceği çalınıyor. Bir millet düşünün. Yüzyıllardır kendi öz yurtlarında horlanıyor, parya muamelesi görüyor. Filistinli çocukların, gençlerin, kadınları, babaların hemen her gün yaşadıkları hayat budur. Filistin’de her gün kendini tekrar eden bir zulüm ve baskı düzeni vardır. Maalesef bu adaletsizlik bütün dünyanın gözü önünde, sayısız BM kararlarına rağmen yarım asırdır katmerlenerek devam ediyor. 1 milyar 700 milyonluk büyüklüğe sahip İslam aleminin içini yaralayan bu tablo değişmediği müddetçe, coğrafyamızın kalıcı huzura kavuşması mümkün değildir” şeklinde konuştu.

“BÖYLE BİR TARTIŞMANIN VARLIĞI DALİ AKIL VE VİCDAN DIŞIDIR”

Son dönemde artan Harem-i Şerife yönelik eylemlere ve ezan yasağı yasa tasarısına dikkat çeken Erdoğan, şunları söyledi;

“Müslümanların ibadetlerini kısıtlaya, Harem-i Şerif’in kutsiyetine zarar veren mütecaviz eylemlere sessiz kalamayız. Kudüs’te üç dinin kutsal mekanları var Ama Harem-i Şerif sadece Müslümanlara aittir. İlanihaye öyle kalacaktır. Bilhassa yakın dönemde ezan konusunda yaşanan tartışmaları son derece tehlikeli buluyorum. Bu yönde parlamentoda bir karar alınması bir yana, böyle bir tartışmanın varlığı dahi akıl ve vicdan dışıdır. Ötekileştirmeyi derinleştirecek, din ve inanç hürriyetini ayaklar altında alçak bu tartışmanın kimseye faydası yoktur. Bu tarz bir uygulama sadece Filistinlileri değil, tüm Müslümanları rencide etmektedir. Bölgemizin yeni gerilimlere değil, barışa katkı sağlayacak hamlelere ihtiyacı vardır. Bu konuda endişelerimizi, böyle bir tasarının yasalaşması halinde ne tür tehlikeli sonuçlara sebep olacağını çeşitli kanallarda İsrailli yetkililere ilettik. Önceki gün ülkesindeki yangınların söndürülmesi için yaptığımız yardımlara teşekkür etmek için şahsımı arayan İsrail Cumhurbaşkanı Rivlin’e bu hususu ifade ettim. İsrail Parlamentosunun aklıselimle hareket edeceğine inanıyorum Ezan bir çağrıdır. Dolayısıyla bu çağrıyı engellemeniz sıkıntılara neden olacaktır. İslam İşbirliği Teşkilatı dönem başkanı olarak bu meselenin de yakın takipçisi olmaya devam edeceğiz”

selyus