Ana Sayfa İÇ POLİTİKA 6 Mart 2017

Erkan Tan’la ‘Referandum Sohbetleri’

Fatih Belediyesi tarafından sosyal medya üzerinden yapılan canlı yayında Cumhurbaşkanlığı sistemi konuşuldu. ‘Referandum Sohbetleri’ adlı programını Erkan Tan sundu.

Fatih Belediye binası avlusunda gerçekleştirilen ve ev sahipliğini Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in yaptığı ‘Referandum Sohbetleri’ adlı programın sunuculuğunu Erkan Tan üstlenirken, programın konukları AK Parti Genel Merkez Gençlik Kolları Başkanı Melih Ecertaş ile AK Parti İstanbul İl Gençlik Kolları Başkanı Taha Ayhan oldu.

Mehter Marşı ile başlayan programdaki konuklar canlı yayında Cumhurbaşkanlığı sistemi üzerinde durdu. Yeni anayasanın neler getirip neler götürdüğünün konuşulduğu programda ilk sözü AK Parti Gençlik Kolları Genel Başkanı Melih Ecertaş aldı. Yeni anayasanın anlatıldığı programda AK Parti tarafından yayınlanan ‘Evet’ adlı gazetenin de duyurusunu yapan Ecertaş, “Türkiye son 300 yılın en önemli günlerini yaşıyor. Bu değişiklik başta gençlerimiz olmak üzere bu ülkedeki herkesin hayatını en derinden etkileyecek. Neden? Türkiye’nin yönetim felsefesi değişiyor. Vesayet rejimi ortadan kalkıyor. Demokrasiye geçiyoruz. Bu anlamda bunu bizim en detaylı bir şekilde anlatabiliyor, konuşabiliyor olmamız lazım. Başta ‘Evet’ demek ne getiriyor. Hangi madde hangi değişikliği getiriyor. Bu işin temelinde ne var? Bunların hepsini bu gazetenin içerisinde toparladık. Özellikle gençlerimiz açısından bunun bütün üniversitelerde, otobüs duraklarında ve her yerde bugün itibariyle ‘Evet’ gazetemizi göreceğiz” dedi.

Parlamenter sistemin şu an Türkiye’de mevcut olmadığını aktaran AK Parti Gençlik Kolları İstanbul İl Başkanı Taha Ayhan, “Şu an ki sistem parlamenter sistem değil. Bu rasyonelleştirilmiş parlamentarizm diye 1982 Anayasasında 1980 darbesini yapan cuntacıların uydurduğu bir sistem. Parlamenter sistemi gözümüzde canlandıralım. Mesela Almanya, İtalya, İspanya, İngiltere. Burada aklınıza kim gelir. Hep Başbakanlar gelir. Neden? Çünkü Başbakanlar yürütmenin başıdır. Yürütme yetkisine haizdir. Kral ve Cumhurbaşkanı sembolik bir makamdır. Fakat 1980 darbesini yapanlar Cumhurbaşkanlığı sistemini bir vesayet bekçisi olarak koymuşlar. Bunlar sistemin istemediği gelişmeler. Sistemin özelliği Cumhurbaşkanını bir vesayet bekçisi olarak koymaktır” şeklinde konuştu.

Sosyal medya üzerinden canlı yayınlanan ve binlerce kişinin canlı takip ettiği programda konuşan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Bizim yaptığımız araştırmalara göre bu toplumun yüzde 40’ı, AK Parti’nin kurucu lideri olan Recep Tayyip Erdoğan’ın şu ana kadar yaptıklarına bakın. Onun izlediği yola, geçirdiği süreçlere bakın. Aslında bizim şu anki hedef kitlemiz evet verecek ama kafası karışık, hayır verecek ama yine kafası karışık olanlarda var. Neticede onların önüne çıkıp sorulara cevap verdiğimiz de onların gerçekten inandıklarını görüyoruz. Neden biliyor musunuz? Hayır düşünenlere parlamenter sistemin detaylarını sorduğumuz da önerilen başkanlık ve cumhurbaşkanlığı sistemi en çok onlar belirliyor. Cumhurbaşkanlığı üzerinde çok duruluyor. Bu Recep Tayyip Erdoğan için yapılmış bir çalışma değil. Yinede onun üzerinde konuşursak Meclis ile yönetmeliğin ayrılması ve Cumhurbaşkanının meclis yetkililerine karşı sorumluluğu parlamenter sistemde nasıl olduğu veya şu an önerilen başkanlık sisteminde nasıl diye mukayese ettiğimiz de bir defa şu anda Cumhurbaşkanımızın yetkileri olağanüstü. Ama asla ve asla dokunulmaz. Nereden bakarsanız bakın artık Cumhurbaşkanı soruşturulabiliyor. 600 kişilik mecliste 300 artı bir kişiyle soruşturma izni alınıyor. 360 ile soruşturma komisyonu oluşturuluyor. 400 gizli oy ile Cumhurbaşkanı yüce divana gönderilmek üzere hakkında soruşturma açılabiliyor” açıklamasında bulundu.

Özellikle hayır diye düşünenlere seslenen Demir, “Eğer maksat Cumhurbaşkanı ise Cumhurbaşkanının yetkileriyle donatılmış sorumsuzluğu ise buyurun o zaman yeni referanduma evet vermeniz gerekiyor” dedi.

selyus