Ana Sayfa İÇ POLİTİKA 3 Ocak 2017

Gündemin İzi programı yine iz bıraktı

Usta gazeteci ve köşe yazarı Sabri Balaman, Uzay Televizyonu ‘Gündemin İzi’ programında UHİM Koordinatörü ve 7 Haziran ile 1 Kasım Seçimleri AK Parti İstanbul Milletvekili Adayı Av. Mustafa Demiral’le beraber Gazeteci-Yazar Cihan Saraç’i konuk etti. Deneyimli gazeteci Sabri Balaman’ın öncülüğünde önemli konukları ağırlayan Gündemin İzi programı yine iz bıraktı.

İSTANBUL TAKİPTE HABER SİTESİ – ÖZEL HABER – İstanbul ile Türkiye’nin yakından tanıdığı, Yeni Akit Yazarı ve Uzay Televizyonu’nun ‘Gündemiz İzi’ programının sorumlusu Sabri Balaman, bu hafta UHİM Koordinatörü ve 7 Haziran ile 1 Kasım Seçimleri AK Parti İstanbul Milletvekili Adayı Av. Mustafa Demiral ve Gazeteci-Yazar Cihan Saraç’ı ağırlayarak terör olaylarıyla ilgili gelişmeleri masaya yatırdılar. Türkiye genelinde çok yoğun bir izleme oranıyla terörün konuşulduğu programda Av. Mustafa Demiral, terörün arka bahçesinden bahsetti.

Bu haftada gündemin yoğun olduğunu söyleyerek konuşmasına başlayan Gündemin İzi Program Modülatörü Sabri Balaman, “Hemen hemen her hafta programa terörle başlamak zorunda kalıyoruz, buda bizim canımızı acıtıyor ve üzüyor. Çok önemli bir şey var, uluslararası güçlerin Türkiye’ye simetrik savaş yöntemiyle çok net mesajlar verdiği ve hükümetimizin önemli icraatlarını caydırmak için araç, argüman ve tetikçilerini kullanarak ülkemizi de bir nevi tehdit etmekte olduğunu buradan özellikle belirtmek istiyorum” dedi. Balaman, daha sonra konuklarına dönerek sorularını ileterek cevap aradı.

MUSTAFA DEMİRAL, TERÖRÜN ARKADAKİ AKTÖRLERİNDEN BAHSETTİ!

Balaman’ın “Sosyal medya üzerinde bir algı yönetimi var. Suçlunun çok rahatlıkla sosyal medyayı kullanarak bilgi kirliliğine sebep olduğu veya toplumu gerdiği, din, dil ve ırk üzerinden bir ayırım yaparak birilerine tetikçilik yaptığı gerçeği var, özellikle hukukçu gözüyle bunu nasıl görüyorsunuz?” diye sorduğu soruya Av. Mustafa Demiral, “Terörün amacına baktığınız zaman aslında biraz geriye gidip incelemek lazım. Terör ne zamandan beri dünya genelinde küresel rekabet gücüne sahip. Büyük devletlerin rekabet unsuru olarak desteklediği terörü nasıl kullandığına bir bakmak lazım. Ondan sonra aslında bizim ülkemizde olup biten terörü o perspektifte daha net anlarız. Dikkat ederseniz İngilizlerin politikası vardır: böl, parçala, yönet. Şimdi teröre yüklenen misyonda aslında bunun bir başka versiyonunu oluşturuyor. Nedir? Terör üzerinden özelliklede homojen olmayan, etnik ve dini olarak çeşitliliklerden oluşmuş toplumlarda terörün birinci amacı toplumu ayrıştırmak ve birbirine düşürmek. Bu bağlamda da sosyal medyayı ve ya konvansiyonel medyayı izlediğimizde terörü organize eden vardır, terörü finanse eden vardır, teröre lojistik destek veren vardır, terörün medya ayağı vardır. Birileri planlıyor ve organize ediyor, birileri finanse ediyor, birileri bunda figüran olarak kullanılıyor, birileri silah veriyor, birileri de medya üzerinden toplumun, kitlelerin algısını değiştiriyor. Nereyle değiştiriyor? Teröre karşı mücadele edenler karşında değiştiriyor.  Onun için sosyal medya bu bağlamda çok kullanılıyor” diye konuştu.

Daha sonra yine söz alarak terör konularından detaylıca bahseden UHİM Koordinatörü Av. Mustafa Demiral, hem terörün Türkiye ve dünya üzerindeki etkileri, buna karşı alınması gereken önlemler konusunda açıklamalarda bulundu hem de Uluslararası Hak İhlalleri İzleme Merkezi’nin(UHİM)  uluslararası alanda yaptığı çalışmalardan bahsetti.   

TÜRKİYE ARI KOVANINA ÇOMAK SOKTU

Terör konularıyla ilgili soruyu cevaplayan Gazeteci-Yazar Cihan Saraç, Şimdi terör eylemine baktığımızda 15 Temmuz’dan sonra çok hızlı bir şekilde ivme kat ettiğini görüyoruz. Bununda en büyük sebebi, Fırat Kalkanı Operasyonu. 15 Temmuz darbe girişimi öncesine kadar Türkiye’yi Suriye’ye hiçbir şekilde himaye ettirmeyerek, bununla birlikte özellikle Amerika’nın Türkiye’yi zorla stratejik hataya düşürmek istemesi açısından baktığımızda, Türkiye orada bir nevi arı kovanına çomak sokar gibi etkili olmaya başladı.” dedi.

Saraç, terör eylemlerinde amaçlanan Türkiye’yi iç savaşa götürmek olduğunu, ancak bunu başaramayacaklarını sözlerine ekledi. 

selyus