Ana Sayfa İÇ POLİTİKA 26 Mayıs 2018

İsmet İnönü’den 27 Mayıs darbecilerine “Başladığınız işi bitirin”

Adnan Menderes’i asan 27 Mayıs darbeci subayları, İnönü’ye ‘Paşam şu Yassıada mahkemeleri bitmedi daha, kararlar açıklanacak. İdam kararlarının onaylanıp onaylanmamasını da Temsilciler Meclisi’ne devredelim, siz orada hakimsiniz. Ona göre istemiyorsanız onaylamazsınız, isterseniz onaylarsınız.’ diyorlar. O da cevap olarak ‘Başladığınız işi bitirin.’ demiş.”

Anadolu Ajansı’nın haberine göre 27 Mayıs darbesinden sonra gözaltına alınan ve Yassıada’da işkence sonucu hayatını kaybeden dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Faruk Oktay’ın oğlu Emre Oktay, 13 yaşında şahit olduğu darbe dönemini anlattı.

Darbeye giden süreçte “Menderes Kars-Ardahan’ı Ruslara satmış.”, “Amerikan yardımları geliyormuş, Demokrat Parti milletvekilleri, hükümet mensupları bu yardımları aralarında bölüşeceklermiş.”, “Polis gösteri yapan öğrencilere ateş etti ve yüzlerce ölü var.”, “İsmet İnönü ordu ile anlaştı, askeri darbe yapılacak.” gibi birtakım gerçek dışı haberlerin yayıldığını belirten Oktay, babasına olaylarla ilgili suçlama yöneltildiğini ve kendisinden hükümet üyelerini suçlamasının istendiğini dile getirdi.

“‘GÜRSEL, ‘PAŞAM EMİRLERİNİZ BİZİM İÇİN PEYGAMBER BUYRUĞUDUR.’ DİYOR”

27 Mayıs darbesinden İsmet İnönü ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin sorumlu olduğunu öne süren Oktay, buna delil olarak İnönü’nün Tahkikat Komisyonu kurulma kararı sonrası Meclis’te yaptığı konuşmayı delil gösterdi.

Oktay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İnönü’nün TBMM’de söz alarak ‘Eğer baskı rejimi kurulursa ihtilal behemehal olur. Böyle bir ihtilal dışımızda, bizimle irtibatı olmayanlar tarafından yapılacaktır.’ Demek ki haberdar, biliyor yani. ‘Bu yolda devam ederseniz sizi ben de kurtaramam. Şartlar tamam olduğu zaman milletler için ihtilal meşru bir haktır.’ diyor. İrtibat halinde olmasa bunları söyleyebilir mi? O sırada o dönemde Kore’de bir darbe olmuş, Cumhurbaşkanı Syngman Rhee indirilmiş, ona değiniyor. Yine İnönü Meclis’te diyor ki: ‘Syngman Rhee kurtuldu mu? Üstelik ordu, polis, memur onun elindeydi. Halbuki sizin elinizde ne ordu ne memur ne üniversite ne de polis var. Türk milleti, Kore milletinden daha az şerefli değildir.’ Cemal Gürsel, İsmet İnönü’ye telefon açıyor. Konuşmalarının arasında ‘Paşam emirleriniz bizim için peygamber buyruğudur.’ diyor. Bunları da Metin Toker’in ‘İsmet Paşalı Yıllar’ kitabından öğreniyoruz. Metin Toker, İsmet Paşa’nın damadı, yanındaymış, yazmış.”

İsmet İnönü’nün idamlara karşı olduğu, çok üzüldüğü yolundaki söylemlerin doğru olmadığını savunan Oktay, sözlerini şöyle tamamladı:

“Menderes’i ‘Anayasa’yı ihlal etti.’ ve ‘İnönü’yü öldürmek istiyordu.’ diye astılar. Bunun üzerine Menderes’in avukatları, ‘İnönü’yü öldürme isteği yok. Sayın İnönü’yü çağıralım, kendisi söylesin.’ diyor. Salim Başol da diyor ki, ‘İnönü gibi mümtaz bir şahsiyeti bu çatının altına çağırmak sizin haddinize mi?’ Topkapı’da öldürmeye niyetlendiler diye anlatıyorlar. Kasım Gülek geliyor ‘Ben arabadaydım. Tamam böyle bir nümayişler oldu ama öldürmeye niyetleri vardı diye bir şey, elimi vicdanıma koyarak söyleyemem.’ diyor. Bunun üzerine Kasım Gülek’i Halk Partisi’nden attılar. Bir de Muammer Aksoy’un bir anlatımı var. Muammer Aksoy darbecileri teşvik eden profesörler kurulundandır. Yeni Anayasa yapmak için Temsilciler Meclisi oluşturuluyor. Şimdi bu Temsilciler Meclisi tamamen Halk Partililerden müteşekkil. İçerisinde bir Demokrat Partili yok. Milli Birlik Komitesi’nin (MBK) bütün yetkilerini de bu Temsilciler Meclisi’ne devrediyorlar. Yani MBK’nin TBMM’den aldığı yetkileri, Temsilciler Meclisi’ne devrediyorlar. Bunun üzerine MBK’deki subaylar İnönü’ye ‘Paşam şu Yassıada mahkemeleri bitmedi daha, kararlar açıklanacak. İdam kararlarının onaylanıp onaylanmamasını da Temsilciler Meclisi’ne devredelim, siz orada hakimsiniz. Ona göre istemiyorsanız onaylamazsınız, isterseniz onaylarsınız.’ diyorlar. O da cevap olarak ‘Başladığınız işi bitirin.’ demiş.”

selyus