Ana Sayfa İÇ POLİTİKA 16 Nisan 2017

Milletin iradesi ‘Evet’ yönünde oldu

Resmi olmayan seçim sonuçlarına göre Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi vatandaştan yüzde 52 evet oyu alarak 18 maddelik anayasa değişikliği de kabul gördü. 

16 Nisan 2017 anayasa değişikliğiyle ilgili yapılan referandumda resmi olmayan rakamlar göre evet: yüzde 51,40, hayır ise yüzde 48,60 bir sonuç çıktı. Resmi olmayan yaklaşık 25 milyon evet oyuyla ve 1 milyon 300 bin farkla anayasa değişikliği ile ilgili 18 madde milletin iradesiyle kabul oldu.

Referandum sonuçlarını değerlendirmek üzere hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hem de Başbakan Binali Yıldırım birer açıklama yaptılar. Önce AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, genel merkez binasından bir balkon konuşması yaptı. Ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Huber Köşkü’nde önce bir basın açıklamasının ardından seçim ötöbüsünün üzerinden bahçede bekleyen binlerce vatandaşa kısa bir konuşma yaptı.

“CENAB-I MEVLAM HAYIRLI UĞURLU EYLESİN”

Başbakan Yıldıırm, “Bilmeyen öğrensin, duymayan duysun. Kardeşiz, tek vücut, tek bir milletiz. Bölücü hainler, aklına koysun, kardeşiz, tek vücut tek bir milleti. Aziz vatandaşlarım, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini öngören gayri resmi sonuçlara göre evetle neticelenmiştir,. Yüksek bir katılımla sandık başına giderek tercihini yapan demokrasimize sahip çıkan bütün vatandaşlarıma teşekkür ediyorum. Halk oylamasının güvenliğini sağlayan bütün güvenlik teşkilatı ve bütün kamu görevlilerine milletim adına teşekkür ediyorum. Sandık görevlilerine müşahitlere teşekkür ediyorum. Bugün ilk kez hak oylamasında sandığa giden 1 milyon 269 bin gencimizi özellikle kutluyorum. Huzur içinde neticelenen bu oylama demokrasi tarihimizde milletin kendi kararıyla verdiği bir seçimdir. Demokrasi tarihimizde bu oylamayla yeni bir sayfa açılmıştır, herkes emin olsun ki çıkan bu sonucu halkımızın refahı, huzuru için en güzel şekilde değerlendireceğiz, teşekkürler Türkiye, Aziz milletim, yurt dışına yaşayan ve Türkiye’nin demokrasisine sahip çıkan bütün vatandaşlarımıza özellikle teşekkür ediyorum. Bir özel teşekkür ve bir selam kurucu genel başkanımız, liderimiz Sayın Cumhurbaşkanımız, Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ediyorum. Kendisini buradan defalarca bu balkon konuşmasını yaptığı yerden sevgiyle saygıyla bütün teşkilatım adına selamlıyorum” ifadelerini kullandı.” dedi.

SİSTEM 3 KASIM 2019 SEÇİMLERİ İLE BİRLİKTE YÜRÜRLÜĞE GİRECEKTİR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle birlikte yürütme yasama ve yargı erkleriyle arasındaki ilişkiler birbirlerinden tamamen ayrılmıştır. Bu üç organ, aynı ortak hedefe yani tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet amacı doğrultusunda hizmet verecektir. 16 Nisan Evet veya Hayır diyen herkese, 80 milyon nüfusun, tüm Türkiye’nin zaferidir. Bu süreçte özellikle yurtdışındaki vatandaşlarımızın ne çileler çektiğini birlikte yaşadık. Bunlar demokrasi mücadelesini gurbette verdiler ama asla demokrasiden taviz vermediler. Şimdi nihai neticeler açıklandığında bu mücadelenin ne kadar verimli olduğunu da gördük. Halk oylaması bitmiş ve o süreçte yaşanan tartışmalar geride kalmıştır. Ama önümüzde yepyeni bir dönem vardır. Bilindiği gibi anayasa değişikliğinin tüm maddeleri hemen yürürlüğe girmiyor. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile ilgili değişiklik 3 Kasım 2019 seçimleri ile birlikte yürürlüğe girecektir. Önümüzde bu tarihe kadar yapılması gereken pek çok iş var. Çünkü 2019’da bu ülkenin yönetimin talip olacak herkesin, milletimizin karşısına güçlü bir hazırlıkla çıkması gerekiyor. Artık sadece sloganlarla, belirli değerlerin istismarı ile bu ülkede cumhurbaşkanı seçilip yönetimi üstlenmek mümkün değildi. Ülkemizin yönetimine talip olmak isteyen herkes için hazırlık yapmak üzere 2019 yılına kadar önemli bir zaman vardır” açıklamalarında bulundu.” diye konuştu. 

selyus