Ana Sayfa İÇ POLİTİKA 4 Şubat 2016

Rusya’nın karnesi çok kötü

Uluslararası Hak İhlalleri İzleme Merkezi (UHİM) tarafından hazırlanan “Tarihten Bugüne Rusya İhlal Karnesi” raporu Balaban Tekkesi’nde gerçekleştirilen basın toplantısı ile kamuoyuna duyuruldu.

Uluslararası Hak İhlalleri İzleme Merkezi (UHİM) tarafından hazırlanan “Tarihten Bugüne Rusya İhlal Karnesi” raporu Balaban Tekkesi’nde gerçekleştirilen basın toplantısı ile kamuoyuna duyuruldu. UHİM Hukuk Direktörü Av. Mustafa Demiral tarafından yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi;

“Rusya İhlal Karnesi” başlıklı çalışmamız, Çarlık döneminden Sovyetler Birliği’ne ve günümüz Rusya’sına uzanan tarihsel süreçte Rusya’nın gerçekleştirdiği ihlalleri konu almaktadır. 16. yüzyılın ortalarından itibaren dünya siyasetinde söz sahibi ol-maya başlayan ve giderek küresel bir aktöre dönüşen Rusya, özellikle 18. yüzyıldan itibaren Müslüman coğrafyayı hedef alan işgal, soykırım ve sürgün politikalarıyla Kırım’dan Orta Asya’ya kadar çok geniş bir sahada milyonlarca insanın yaşamını yitirmesine sebep olmuştur. Bu süreçte hakimiyeti altındaki topraklarda sürdürdüğü zorunlu sürgün, asimilasyon ve işgal politikalarıyla Rusya, toplamda milyonlarca insanın yaşamını yitirmesine yol açmıştır. Çarlık Rusya döneminde başlayan bu uygulamalar Bolşevik Devrimi sonrasındaki komünist rejim boyunca da devam etmiş, özellikle Stalin döneminde hayata geçirilen katı uygulamalar kapanması mümkün olmayan derin acılara sebebiyet vermiştir.

Rusya, Soğuk Savaş’ın sona ermesi ve Sovyetler Birliği’nin dağılmasından bu yana gelinen yakın dönemde de, dünya siyasetinde belirleyici bir aktör olarak yer alma hedefini sürdürmektedir. Başta Çeçenistan işgali olmak üzere, Kırım’ın ilhak edilmesi, Ukrayna ve Gürcistan gibi komşu ülkelere karşı yürütülen politikalar, Suriye İçsavaşı’nda takınılan tavır ve benzeri politikalar, Rusya’nın söz konusu hedef doğrultusunda nasıl bir yol izleyeceğine dair fikir vermektedir.

Çalışmamız, Rusya’nın dünya üzerindeki politikalarını ve bu politikaların sonuç-larını ortaya koymayı hedeflemektedir. Hiç şüphesiz hak ihlalleri her dönemde ve her coğrafyada yaşanagelmiştir. Ancak “Tarihten Bugüne Ülke İhlal Karneleri” üst başlığını taşıyan çalışmalarımızın temel amacı; medeniyet, barış ve özgürlüklerin temsilcisi olduğu iddiasını taşıyan ve bugün sınırları dışında etki gücüne sahip olan devletlerin söylemlerinin gerçekliğini test etmek, göz ardı edilen bu alanın tartışma-ya açılmasına katkı sağlamaktır.

selyus