Ana Sayfa İÇ POLİTİKA 19 Ağustos 2016

Türkiye nereden nerelere geldi

Çankaya Köşkü’nde Türkiye’de Mukim Diplomatik Misyon Şeflerini ağırlayan Başbakan Yıldırım, 14 yıllık AK Parti iktidarı döneminde yapılanları anlatmaya başladığında Türkiye’nin nereden nerelere geldiğini ortaya sermiş oldu.

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye’de Mukim Diplomatik Misyon Şefleri onuruna Çankaya Köşkü’nde akşam yemeği verdi. Başbakan Yıldırım, 14 yıllık AK Parti iktidarı döneminde yapılanlardan bahsederek Türkiye’nin nerden nerelere geldiğini ortaya sermiş oldu.

Yemekte misyon şeflerine seslenen Başbakan Yıldırım, “Bizler de bu gücü her zaman olduğu gibi aziz milletimizden aldık. Hükümetimizin, siyasi partilerimizin ve milletimizin, meselesine sahip çıkması, Türkiye’de demokrasinin ne kadar kurumsallaştığını, ne kadar güçlendiğini, demokrasiye halkın ne kadar önem verdiğini ve sahip çıktığını, bu uğurda canını vermekten bile göz kırpmadan kaçınmadığını bir kez daha dünyaya gösterdi. 15 Temmuz sonrası Türkiye’de demokrasi daha güçlenmiştir. Darbeciler net bir şekilde hüsrana uğramıştır. Siyasi istikrar ve güven duygusu bugün darbe dönemine göre çok daha güçlüdür. Toplumsal birlik ve beraberlik, siyasi mutabakat ve uzlaşma daha da artmıştır.”

Diplomasi ve dış ticarete aktif, çok boyutlu bir politika izlemeye devam edeceklerini, bu doğrultuda 163 olan dış temsilcilik sayısını 234’e, vizesiz gidilen ülke sayısını 42 den 67’ye yükselttiklerini, 14 yılda 19 yeni serbest ticaret anlaşması imzaladıklarını, 12 ülkeyle de müzakerelere başladıklarını ifade eden Yıldırım, AK Parti iktidarları döneminde yurt dışındaki havayolu ağını, varış noktasını, 60’tan 281’e çıkardıklarını belirtti.

Yıldırım, milli gelire oranla dünyadan en fazla küresel yardım yapan ülkeler arasında yer aldıklarını, 14 yılda ihracatı 4 kat büyüttüklerini, ticaret hacmini 350 milyar doların üzerine çıkardıklarını, dış ticaret yapılan ülke ve bölgeleri çeşitlendirdiklerini söyledi.

Yeni pazarlar oluşturduklarını, 2002 yılında 1 milyar dolar üzerinde ihracat yapılan ülke sayısı sadece 8 iken bugün 32’ye ulaştığını vurgulayan Yıldırım, “2015 yılında, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine 64 milyar, diğer Avrupa ülkelerine 14 milyar dolarlık ihracat yaptık. Yakındoğu ve Ortadoğu’ya 31 milyar dolar, diğer Asya ülkelerine 11 milyar dolar ihracat değerine ulaştık. Kuzey Amerika’ya 7 milyar, Kuzey Afrika’ya 8,5 milyar, diğer Afrika ülkelerine de ihracatımız 4 milyar doların üzerine çıktı. 2002 yılında sadece 120 milyon dolar olan Güney Amerika ile ihracatımız 2015’e geldiğimizde tam 11 kat artarak 1,3 milyar dolar seviyesine ulaştı. Bu rakamların büyüklüğü, hükümetimizin bütün dünya ülkeleriyle dostane ilişkileri ve işbirliğine verdiği önemin bir göstergesidir.” diye konuştu.

Başbakan Yıldırım, geçen hafta içinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya’ya bir ziyarette bulunduğunu, bu ziyarette ilişkileri, yaşanan uçak krizi öncesindeki seviyeye getirme kararı alındığını anımsattı.

selyus