Ana Sayfa YEREL YÖNETİMLER 26 Ekim 2017

Bakan Özhaseki İstanbul’un kentsel dönüşümünü masaya yatırdı

AK Parti İstanbul İl Başkanlığı Kentsel Dönüşüm konulu istişare ve değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi. Verimli geçen toplantıda Bakan Özhaseki özellikle de İstanbul’un kentsel dönüşümünü masaya yatırdı.

İl Başkanlığında yapılan toplantıya Yerel Yönetimlerden Sorumlu AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Erol Kaya, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, İstanbul İl Başkanı Dr. Selim Temurci, İlçe Başkanları ve İlçe Belediye Başkanları katıldı.

Toplantının açılışında yaptığı konuşmada İstanbul’un emanet bir şehir olduğunu ve sorumluluklarının ağır olduğunu belirten İl Başkanı Selim Temurci, “Kentsel dönüşümde şiarımız İstanbul sevgimizi ve medeniyet değerlerimizi merkeze koyarak çalışmaktır. Kadim şehir İstanbul bizlere emanettir ve sorumluluğumuz büyüktür. Daha büyük bir Türkiye, birlik, beraberlik ve kardeşlik içinde daha mutlu bir millet ve daha güçlü bir Türkiye için, durmadan, dinlenmeden çalışıyoruz ve çalışacağız.” diye konuştu.

“MİMARİMİZİ YENİDEN İNŞA EDECEĞİZ”

Programda yaptığı konuşmada 1999 depremi öncesinde yapılan yapıların depreme dayanıksız yapıldığını ve deprem gerçeğinin görmezden gelindiğini ifade eden Genel Başkan Yardımcısı Erol Kaya, “Geçmiş hükümetler döneminde İstanbul’un 1. derece deprem bölgesi olduğu gerçeği yadsınmıştır. Planlamalar, statik çalışmalar bu gerçeğe uygun yapılmamıştır. Cumhurbaşkanımızın Belediye Başkanlığı döneminde başlatılan, yapılan çalışmaları bizler, AK Parti Hükümetleri döneminde uygulama aldık. Bu çalışmalarla, medeniyet değerlerimiz çerçevesinde, mimarimizi yeniden inşa edeceğiz. Kentle ilgili yaptığımız çalışmalar, insanımızın ruhuna olumlu etki edecek nitelikte olmalıdır. Bunları gerçekleştirirken sosyal ve kültürel alan ihmal edilmemelidir. Yaptığımız dönüşümleri sadece mekanları dönüştürerek yapmamalıyız. Bu değişimler kendi değerlerimizle hemhal olacak şekilde olmalıdır” dedi.

“İSTANBUL, HEPİMİZİN GÖZ BEBEĞİ BİR ŞEHİRDİR”

İstişare toplantısında “Kentsel Dönüşüm” konulu bir sunumla, İstanbul’da deprem gerçeğini ve atılması gereken adımları, önlemleri anlatan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ise konuşmasını şöyle sürdürdü: “İstanbul hepimizin göz bebeği olarak gördüğü bir şehirdir. Nüfusumuzun yüzde 71’i 1. ve 2. dereceden deprem bölgesinde yaşamaktadır. Yaklaşık elli yılda bir, altı şiddeti ve üzerinde deprem olmaktadır. Bu riskleri kentsel dönüşüm çalışmalarımızla en aza düşürmeliyiz. Yeni geçeceğimiz şehirleşmede çarpık kentleşmeye, düzensiz yapılaşmaya müsaade edilemez. Kendine has, özgün bir mimari planlamayla İstanbul’u çözüme kavuşturalım. Dikey mimari yerine yatay mimari tercihimiz olmalıdır. Kadim medeniyetimize, şehircilik kültürü anlayışımıza yakışan, sosyal alanların ve yeşilin hakim olduğu bir kentleşmeyi hayata geçirmekten geçiyor. Bilim adamlarımız araştırmalarıyla bize diyor ki, ‘depremle mücadelenizde 1 lira harcama yaparsanız, olası bir depremin vereceği 7 liralık bir zararı önlersiniz.’ Millet olarak 1999 depreminde 15 milyar TL zararımız oldu. Bu zarar, deprem olmadan önce yapılacak 2 milyar TL harcama ile önlenebilirdi. Mücadelemizdeki amaç vatandaşlarımızın can kaybını önlemektedir. Şehirlerimizi daha yaşanır kılacağız ve özgün mimariyi hakim kılacağız.”

Toplantıda ayrıca İlçe Başkanları ile İlçe Belediye Başkanları ilçelerinde yapılan çalışmalar ve yapılabilecek projeler hakkında görüşlerini açıkladılar.

 

selyus