Ana Sayfa YEREL YÖNETİMLER 15 Nisan 2016

Başkan Çağırıcı, “Eğitimli ve meslek sahibi Suriyelilere ulaşmalıyız”

Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı Bağcılar’da 1 yıl gizlice yaşayan Suriyeli Prof. Dr. Refai Hamo’nun ABD Başkanı Obama’ya danışman olduğunu belirterek, “Meslek sahibi ve eğitimli Suriyeli göçmenlere ulaşmamız gerekiyor” dedi.

İstanbul Aydın Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi’nin UCLG MEWA ve WALD’un desteğinde düzenlediği Uluslararası Kent Konseyleri ve Kentler Kongresi’nde Suriyeli göçmenler konusu masaya yatırıldı.

İstanbul Aydın Üniversitesi’nde düzenlenen kongrede bir konuşma yapan Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Kent Konseylerinin yönetime katılımda önemli bir görevi yerine getirdiklerini belirtti. Güllüce, “Bu katılım demokrasinin en iyi şekilde işlev görmesi bakımından da büyük önem kazanmaktadır” diye konuştu. Yerel yönetimlerin bir kentin gelişmesinde önemli olduğunun altını çizen Güllüce, Kent Konseyleri’nin yasal düzenlemeyle daha bilinir ve uygulanır duruma geldiğini ifade etti. Daha sonra düzenlenen “Suriyeli Göçmenler” konulu oturumda konuşan Çağırıcı ise “göç” ve “mülteci” olgusunun insanlık tarihi kadar eski olduğunu ifade etti.

“GÖÇ POLİTİKALARI ATÖLYESİ KURDUK”

Sığınmacıların tüm Avrupa’yı tehdit ettiği için ciddi bir sorun olarak gündeme oturduğunu vurgulayan Çağırıcı, 2011 yılı bahar aylarından bu yana, Ocak 2016 itibarıyla 2,5 milyon “biyometrik kayıtlı” Suriyelinin Türkiye’de yaşadığını ifade etti. Çağırıcı, şöyle konuştu: “2,5 milyon Suriyelinin çoğu İstanbul’da yaşamayı tercih ediyor. İlçemizde kayıtlı 35.261 Suriyeli var. Barınmalarına verdiğimiz desteğin yanı sıra özellikle çocukların eğitimini çok önemsiyoruz. Devlet okullarımızda bin civarında Suriyeli çocuk eğitim görüyor. Suriyelilerin açtığı okullarda ise 3 bin civarında Suriyeli çocuk eğitim görüyor.”

Aynı zamanda Marmara Belediyeler Birliği Başkan Vekilliği görevini yürüttüğünü de hatırlatan Çağırıcı, Şehir Politikaları Merkezi bünyesinde “Göç Politikaları Atölyesi” kurulduğunu söyledi.

“GÖÇMENLER ARASINDA ÇOK SAYIDA EĞİTİMLİ VE MESLEK SAHİBİ VAR”

Suriyeli göçmenler arasında çok sayıda eğitimli ve meslek sahibi insanların olduğunu vurgulayan Çağırıcı, onlara mutlaka ulaşılması gerektiğini söyledi. Eğitimli göçmenlerin Suriye rejiminden korktukları için kimliklerini gizlediklerini belirten Çağırıcı, Suriyeli Prof. Refai Hamo’nun 1 yıl Bağcılar’da gizlice kaldığını anlattı. Çağırıcı, “Prof. Hamo, ABD Başkanı Obama tarafından davet edildi. Görüşme sonrası Başkan Obama’ya danışman oldu” dedi.

Moderatörlüğünü Öğretim Üyesi Zeynep Dalaman’ın yaptığı oturumda ayrıca Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar ve Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz de Suriyeli göçmenlerle ilgili sorunları anlatarak, neler yapılması konusunda görüş ve düşüncelerini paylaştılar.

“KATILIMCILAR SUNUM YAPTI”

Kongrede ayrıca düzenlenen yarışmada ilk üçe giren Kent Konseyi yöneticilerine ödülleri verildi. Bilim dünyası ve toplumda kent konseylerinin tartışılmasını amaçlayan kongrede akademisyen, uzmanlar, Kent Konseyleri ve kentle ilgili çalışmalar yapan kurumların yöneticileri sunumda bulundu. Programa Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Mustafa Aydın, Rektör Prof. Dr. Yadigar İzmirli, WALD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Duman, ilçe belediye başkanları, ve kent konseyi başkanları ile yöneticiler, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

selyus