Ana Sayfa YEREL YÖNETİMLER 30 Nisan 2015

Başkan Poyraz’ın sistemi ders konusu

Yılların deneyimli siyaset adamı Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz’ın sorumluluk alanları belirleyip başlarına sorumlular atadığı sistem vatandaşın memnuniyetini kazanınca, belediye personeline liderlik dersinde bu sistem verildi.

Çekmeköy Belediye Başkan Yardımcısı Eyüp Yıldırım, Çekmeköy Belediyesi’nin personeline yönelik düzenlenen Liderlik ve Yerel Yönetişim Eğitimi’nde tarihsel olaylardan referansla, liderlik ve yöneticilik alanındaki hassasiyetleri anlattı. Çekmeköy Belediyesi’nin meclis salonunda gerçekleştirilen eğitim programına; belediye başkan yardımcıları, birim müdürleri ve personeller katıldı.

Başlattığı hareketlerle tarihe yön veren liderlerden örnekler vererek konuşmasına başlayan Başkan Yardımcısı Yıldırım, “İnsan doğup çevresini keşfetmeye başladığı andan itibaren karakteri şekillenmeye başlar. Her insan özlük potansiyeli kadar, kendi sorumluluk alanı içinde liderdir. İş yaşamında bu vasfa sahip olamasa da bir baba evine gittiğinde, çocuklarının kralıdır, o evin lideridir. İş ve sosyal yaşamda, ilgili çevrelerde bazı kişilerin daha çok öne çıktığını görürüz. Olaylara bakış açısı,  sorunlara pratik çözüm üretmeleri, vazifelerini yerine getirirken yorumlarını katmaları, sosyal iletişim becerisinin yüksek olması gibi özellikler neticesinde her grup kendi sorumluluk alanlarında bir lider ortaya çıkarır,” dedi.

SELÇUKLULAR’DAN ATATÜRK’E KADAR ÖNEMLİ LİDERLER YETİŞTİREN BİR MİLLETİZ

Başkan Yardımcısı Yıldırım, Selçuklular ve Osmanlı İmparatorluğu’ndaki görünen ve perde arkasındaki liderlerden bahsederken,  Selçuklular’da aynı dönemde yaşamış, Nizamül Mülk, İmam Gazali, Hasan Sabbah ve Ömer Hayyam’dan örnekler verdi. Yıldırım, “Bu dört isim aynı dönemde yaşamış, gençlik yıllarından itibaren liderlik potansiyeli ile dikkat çeken kişilerdir. Nizamül Mülk, tarihte önemli bir yer edinen Selçukluların kurulmasında rol alan efsane vezirlerden olurken, İmam Gazali devrinin önemli filozoflarından olmuş, Ömer Hayyam’ın da, tartışmalara konu olsa da, hayata ve ahirete bakış açısı ile ilgili yaptığı tespitleri ve söylemleri bugüne kadar gelmiştir.  Hasan Sabah ise liderlik vasfını, fedaileriyle Alamut Kalesi’nde kurduğu suikaste dayalı bir sistemde kullanmayı tercih etmiştir. Neticede efsane vezir Nizamül Mülk’ün de onun fedailerinden birinin suikastı sonucu öldüğü bilinir. Tarihe baktığımızda liderlik vasfını iyilik ve yıkım üzerine kullanan pek çok isme rastlayabiliriz. Hindistan’ın bağımsızlık mücadelesini başlatan Gandi ve normal bir insan ömrüne sığmayacak bir hızla yükselen Hitler de bunlardan bazıları… Her iki isminde dünyaya yaşattıkları bugün hala etkisini sürdürmektedir,” dedi.

600 yıllık bir imparatorluğun çöküşünden, Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e de değinen Başkan Yardımcısı Yıldırım, “Günün şartlarında kendinden daha büyük rütbeliler bir şey yapamamışken, Atatürk’ün yaptıkları gerçek ve büyük bir başarı hikayesidir”

Dört belde belediyesinin birleşmesiyle kurulan Çekmeköy Belediyesi’nin kuruluş döneminin de riskler taşıdığına vurgu yapan Başkan Yardımcısı Eyüp Yıldırım, “Farklı kuruluş ve görüşlerden birçok kişinin bir araya gelmek zorunda kaldığı bu dönem çok başarılı yapılandırıldı. Bu süreçte insan sevk ve idaresinin başarı ile yönetildiğine inanıyorum. Liderlik için ilk önce insanı merkeze almak ve sonrasında da insanlar arasında hangi hususta olursa olsun ayrım gözetmemek gerekir. Lider vasfını taşıyan bir yönetici, hedefi belirler, çalışanlarına istikameti ve mesajları doğru verir ve kendi davranışları ile rol modeli olur. Çekmeköy Belediye Başkanımız Ahmet Poyraz’ın benimsediği bir sistem vardır. Başkan Poyraz, sorumluluk alanları belirledi. Bu alanların başlarına sorumlular atadı. İnsani ve daha yaşanabilir bir yönetim sistem geliştirdi. Son seçimlerde aldığımız sonuçlarda gördük ki bu sistemden vatandaş da memnun,” dedi.

Etiketler:
selyus